UPDATE Managerul Spitalului Colțea, contrat de un medic: "Se întâmplă la fel ca la Colectiv!" vs. "Avem tot ce ne trebuie!" Dispută aprinsă pe tema epidemiei de coronavirus


UPDATE Managerul Spitalului Colțea, contrat de un medic: "Se întâmplă la fel ca la Colectiv!" vs. "Avem tot ce ne trebuie!" Dispută aprinsă pe tema epidemiei de coronavirus

UPDATE

Marian Stamate, medic primar ORL la Spitalul Colțea, a atras atenția la postul TV Digi24 că echipamentele și protecția de care ar trebui să beneficieze medicii în lupta cu noul coronavirus lipsesc cu desăvârșire. Doctorul a avertizat că în cazul în care situația continuă la fel la Spitalul Colțea și nu numai, atunci există riscul să se repete o tragedie precum cea de la Colectiv. 

Ca replică, managerul spitalului Colțea l-a acuzat pe medic de fake news, spunând că unitatea medicală are tot ceea ce este necesar pentru combaterea COVID-19. 

Redăm dialogul aprins dintre medic și managerul de spital, conform playtech:

Medicul Marian Stamate: "Am văzut declarația președintelui azi, dar fără echipamente nu putem face nimic. Nu am avut nici măcar o mască astăzi în spital. Nu avem absolut nimic. Am văzut măștile doar la televizor. (…) Se întâmplă la fel ca la Colectiv. Nu era o noutate că vor fi desemnați ca spital pentru tratarea coronavirusului. Nici cei de la Colentina nu au nimic, am văzut declarațiile de azi. În primul rând, trebuie să protejezi personalul medical pentru a avea cine să trateze pacienții. (…) Problema este că acum se încearcă umplerea sistemului fără a mai trece prin examenele obișnuite, dar ei nu vor veni pentru că știu că nu au protecție, iar când va trece epidemia vor fi dați afară. Toți avem familii și copii, toți trebuie să ne păzim propria viață, chiar dacă ne facem datoria. În România, acum, nici măcar nu s-a suspendat raportul de gardă, într-o cameră de 4 pe 5 metri să se înghesuie mulți oameni în fiecare dimineață… Despre ce vorbim? Este o piramidă a incompetenței de sus până jos și vom ajunge la rezultatele pe care le cunoaștem".

Managerul spitalului: "Nu există așa ceva. Avem tot ce ne trebuie. Avem stocuri pentru 45 de zile minim. Medicii primesc la intrarea în tură o mască sau două, cât le trebuie. Am cumpărat înainte 10.000 de măști care s-au terminat într-o săptămână. Acum avem 25.000. Avem combinezoane, ochelari, halate de unică folosință".

Medicul Marian Stamate: Mă surprinde reacția colegului meu, dar probabil are de apărat o poziție politică. Eu azi am căutat peste tot în spital o mască și mi s-a spus că nu sunt. Mască PSP 2 nu avem și nu e eficientă, iar PSP 3 nu sunt în spital. Este o glumă! Dar rezultatele le veți vedea! (…) Nu examinați pacienți, noi o facem. Mă faceți mincinos și că prezint știri false

ȘTIREA INIȚALĂ

Mircea Lupușoru, managerul Spitalului Clinic Colțea, a încercat să pună călușul în gură, într-o dezbatere la Digi24, medicului primar ORL Marian Stamate care reclama faptul că personalul medical din linia întâi nu beneficiază de protecția de care are nevoie în combaterea COVID-19. 

"Nu avem materiale. Nu avem nimic. Toți colegii mei știu acest lucru. Nu puteți să spuneți că ceea ce spun eu oamenilor e fake news, e o calomnie. Dvs. aveți o funcție politică de apărat și mențineți o direcție politică. Nu avem nimic!", a spus medicul ORL. 

O echipă Digi24 se va duce la Spitalul Colțea pentru a verifica situația privind dotările și protecția de care beneficiază medicii pentru a combate noul coronavirus. 

În acest context, liderul ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, a tras un semnal de alarmă spunând că adevărul privind gradul de pregătire al spitalelor în combaterea COVID-19 nu trebuie mușamalizat așa cum s-a întâmplat în cazul tragediei de la Colectiv.

"Medicii trebuie să spună ce se întâmplă și care sunt lipsurile! Haideți să nu ne prefacem, haideți să învățăm din lecțiile trecutului", a scris Elena Calistru pe Facebook.

Jurnalista Camelia Tabacu, pe Facebook: "Managerul de la Colțea: “avem tot ce ne trebuie în materie de echipamente de protecție”.

Medic ORL de la Colțea (live și el concomitent cu managerul): “am văzut acele combinezoane de protecție doar la televizor. În spital ele nu există. Noi cel puțin, ăștia care suntem în linia întâi, nu le-am văzut”.

Pe managerii de spitale care mint ca ultimii porci cine-i deconectează de la funcții și bani publici?".

Laurențiu Dincă, membru USR, pe Facebook: "La Digi24 e o confruntare în direct, medic vs. manager:

Medic la Digi24: Nu avem materiale. Nu avem nimic. Toți colegii mei știu acest lucru. Nu puteți să spuneți că ceea ce spun eu oamenilor e fake news, e o calomnie. Dvs. aveți o funcție politică de apărat și mențineți o direcție politică. Nu avem nimic!

Manager de spital: Eu știu că există materiale. Avem tot ce ne trebuie. Există toate echipamentele necesare.

Cam asta e despre ce se comunică vs. realitatea. Medicul e realitatea disperată, care încearcă să evite un dezastru. Managerul e guvernul care ne spune că „avem de toate”. 

Elena Calistru, liderul ONG-ului Funky Citizens, pe Facebook: "Mă uit la cearta între doi medici de la Colțea pe Digi24. Unul zice că a văzut echipamentele de protecție doar la TV, altul e pe clasicul „avem de toate”.

Medicii trebuie să spună ce se întâmplă și care sunt lipsurile! Haideți să nu ne prefacem, haideți să învățăm din lecțiile trecutului. Și, mai ales, haideți să ne asigurăm că oamenii ăștia pot să spună adevărul fără să sufere consecințe".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.