UPDATE: AEP avertizează că ștampila de control poate fi pusă și pe prima pagină, după ce USR a sesizat mai multe nereguli


UPDATE: AEP avertizează că ștampila de control poate fi pusă și pe prima pagină, după ce USR a sesizat mai multe nereguli

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al BEJ Iaşi a explicat că într-adevăr ştampila de control ar trebui să fie pusă pe ultima pagină a buletinului de vot, dar că lor nu le-a fost semnalată situaţia. Aceştia susţin că au realizat totuşi „un control de îndrumare a preşedintelui secţie de votare 53, control realizat de doi membri ai BEJ”, după cum au declarat pentru Adevărul.ro.

Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a explicat că ştampila de control poate fi pusă şi pe prima pagină a buletinului şi că o problemă care ar duce la anularea voturilor ar fi ca aceasta să nu fie pusă deloc.

Alianța 2020 USR- PLUS a depus la Biroul Electoral Central (BEC) o sesizare cu privire la validarea biletinelor de vot de la referendum care au șatampila de control pe prima pagină, în loc de ultima pagină, cum prevede legea, iar această „mică” greșeală poate duce la invalidarea unui număr semnificativ de voturi.

Comunicatul emis de USR-PLUS subliniază faptul că „. Delegații Alianței 2020 USR PLUS au sesizat deja birourile secțiilor de vot și birourile electorale județene, respectiv, BEC”

Biroului Electoral Central i se cere să remedieze situația, dar totodată, să considere ca fiind valide voturile deja exprimate.

În secțiile de votare din mai multe județe din țară și din municipiul București buletinelor de vot pentru referendum li s-a aplicat ștampila de control pe prima pagină, față de prevederile legale, care dispun să fie pe ultima pagină. Semnalăm că acest lucru poate duce la invalidarea unui număr semnificativ de buletine pentru referendum.

Considerăm că eroarea aparține birourilor electorale județene, sau de sector, ori a președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot. Delegații Alianței 2020 USR PLUS au sesizat deja birourile secțiilor de vot și birourile electorale județene, respectiv, BEC.

Cerem cu fermitate Biroului Electoral Central să dispună măsuri pentru corectarea acestor situații și pentru considerarea ca valide a voturilor deja exprimate!

În lipsa unei decizii a BEC pentru corectarea situațiilor semnalate și a dispunerii unei interpretări unitare este probabilă anularea unui număr semnificativ de buletine de vot, care poate duce la invalidarea referendumului”, scrie în comunicatul USR-PLUS.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.