UPDATE ALDE, reacție în privința candidaturii la europarlamentare


UPDATE ALDE, reacție în privința candidaturii la europarlamentare

UPDATE ALDE a răspuns vineri seară referitor informația conform căreia nu poate candida la europarlamentare și transmite că Daniel Constantin nu mai este membru ALDE de când s-a înscris în Pro România. Cu toate acestea, Daniel Constantin încă mai figurează în postura de copreședinte al ALDE în registrul electoral.

 1) Potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003, Capitolul II – Membrii partidelor politice, art. 8., alin (1) „Un cetățean român nu poate face parte în același timp din două sau mai multe partide politice”. De asemenea, conform alin (2) „Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”.

Așadar, după cum rezultă din Legea partidelor politice, domnul Daniel Constantin și-a pierdut de drept calitatea de membru al ALDE în urma înscrierii sale în partidul Pro România.

2) De asemenea, conform registrului partidelor politice înregistrat la Tribunalul București, domnul Daniel Constantin ocupă funcția de prim-vicepreședinte în partidul Pro România.

3) Referitor la modificarea conducerii ALDE în registrul partidelor politice, precizăm că ALDE așteaptă pronunțarea instanței în ceea ce privește hotărârea Congresului din luna aprilie 2017 prin care s-a ales noua conducere a partidului, respectiv în calitate de președinte domnul Călin Popescu-Tăriceanu.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, se află într-o situație similară cu cea a USR și PLUS în ceea ce privește participarea la alegerile europarlamentare din luna mai.

În Registrul partidelor politice, partidul figurează că este condus de doi copreședinți: Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Acest lucru înseamnă că lista de candidați a ALDE va trebui semnată de cei doi pentru a putea fi acceptată de Biroul Electoral Central (BEC), numai că Daniel Constantin nu mai este de doi ani membru ALDE, după ce a fost eliminat de Tăriceanu din conducerea partidului. Constantin este acum membru al Pro România, partidul condus de Victor Ponta, informează g4media.ro

În caz contrar, dacă lista va fi semnată doar de Tăriceanu sau dacă până pe 28 martie – termenul limită de depunere a candidaturilor – situația nu se rezolvă, în sensul de înscriere în registrul partidelor a lui Călin Popescu Tăriceanu ca unic președinte al ALDE, sunt mari șanse ca partidul să poată participa la alegerile europarlamentare.

VEDEȚI AICI LEGEA CARE DĂ DE BĂTAI DE CAP PARTIDULUI ALDE

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.