UPDATE. Amânare! Ce se întâmplă dacă CCR dă totuși o hotărâre favorabilă în cazul sesizării lui Florin Iordache? Se mai poate elibera Dragnea?

UPDATE. CCR a amânat pentru a cincea oară să se pronunțe cu privire la sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de trei judecători. Următorul termen a fost stablit pentru 3 iulie. Pentru Liviu Dragnea este oricum prea târziu, pentru că o eventuală decizie favorabilă nu se aplică retroactiv, dar se aplică pentru alte dosare de corupție importante care sunt pe rolul ÎCCJ (Vâlcov, Udrea, Andreea Cosma).

Știrea inițială

Curtea Constituțională ar fi trebuit să se pronunțe în cursul zilei de miercuri cu privire la un posibil conflict juridic dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de trei judecători specializate în cazurile de corupţie.

La termenul anterior, în 20 mai, CCR a amânat pentru a patra oară decizia, stabilind să se pronunțe pe 5 iunie.

Pe 25 martie, Florin Iordache - delegat la conducerea Camerei de către președintele de atunci, Liviu Dragnea, plecat în concediu pentru tratarea spatelui - a depus sesizarea la o săptămână după ce avocații lui Liviu Dragnea din procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman ceruseră, la termenul anterior, sesizarea CCR, pe motiv că decizia prin care preşedintele PSD a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare, pe fond, este nulă, pentru că inculpatul a fost judecat de un complet de 3, care nu e specializat pe fapte de corupţie.  

În 20 mai, CCR a stabilit că Florin Iordache avea dreptul de a sesiza existenţa unui conflict de natură constituţională, chiar dacă acesta fusese delegat în fruntea Camerei Deputaților de Liviu Dragnea, iar acesta din urmă era direct interesat de o astfel de decizie.

Între timp, însă, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni de închisoare în dosarul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. El se află de mai bine de o săptămână încarcerat provizoriu la penitenciarul Rahova.

Hotnews.ro scrie că, anterior hotărârii ÎCCJ din 27 mai, o hotărâre favorabilă l-ar fi putut scăpa pe Liviu Dragnea de condamnare.

Acum, potrivit avocaților din dosar, o decizie prin care CCR ar constata un conflict de natură constituțională între Parlament și instanța supremă nu ar mai putea fi folosită, nemaiexistând nicio cale de atac a sentinței din 27 mai, când Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe fostul președinte al PSD la închisoare cu executare.

 Florin Iordache susține în sesizare că toate procesele de corupție din prima instanță de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi trebuit judecate de completuri specializate în fapte de corupție. Este invocat articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000: "Pentru judecarea în prima instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie completuri specializate”. În fața judecătorilor constituționali, vicepreședintele Camerei Deputaților a susținut că Înalta Curte a refuzat să aplice legea 78/2000 și să constituie completuri specializate pe corupție, că "a sfidat Parlamentul și a încălcat statul de drept".

La rândul său, șefa instanței supreme, Cristina Tarcea, a spus că toate completurile ÎCCJ au fost specializate în corupție și că instituției i se cere acum "să pună cu mâna" judecătorii.

Cristina Tarcea i-a scris preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, că Austria este singurul stat afiliat Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE care are complete specializate în cauze de corupţie.