UPDATE CSM confirmă că pesedista Adina Florea a renunțat să mai spere că va fi șefa SS


UPDATE CSM confirmă că pesedista Adina Florea a renunțat să mai spere că va fi șefa SS

UPDATE

CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) a confirmat că pesedista Adina Florea a decis să se retragă din cursa pentru şefia SS.

"Față de interesul public manifestat, în scopul corectei informări, sunt abilitată să aduc la cunoștința opiniei publice că în cursul zilei de astăzi, doamna procuror Adina Florea a formulat cerere de retragere a candidaturii din procedura numirii in funcția de conducere din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, ca urmare a concursului susținut", a transmis instituția. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Potrivit surselor G4media, procuroarea PSD, Adina Florea, a renunțat la tentativa de a prelua șefia Secției Speciale. 

Amintim că plenul CSM nu a reușit nici pentru a șaptea oară, pe 15 octombrie, să o valideze pe Adina Florea în fruntea SS. Votul din plenul CSM a fost la egalitate: nouă voturi ”pentru” și nouă ”împotrivă”. Un alt vot a fost declarat nul.

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv până în prezent, deoarece şedinţele convocate de Lia Savonea pe această temă au tot fost amânate din lipsă de cvorum.

Totodată, reiterăm că tatăl Adinei Florea este Dumitru Florea, care se află la al șaselea mandat de consilier județean în Constanța din partea PSD. Dumitru Florea este cunoscut pentru apropierea sa din trecut de baronul local PSD Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, actual condamnat la 8 ani de închisoare cu executare într-un dosar cu un prejudiciu estimat la peste 8 milioane de euro.

Mai mult, privind lipsa de independență a Adinei Florea, vă amintim următorul episod: Adina Florea, când era propusă de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, declarase, în timpul audierii la CSM, că nu a fost niciodată un procuror independent.

Tudorel Toader: ”Presupunând că veți fi șefă la DNA. Veți avea un șef, procurorul general. Care va fi relația cu procurorul general, adică el va ști despre activitatea pe care o desfășurați sau vă veți declara în continuare un procuror total independent, fără administrativ, o relație cu procurorul general al republicii?”

Adina Florea: ”Eu nu am fost niciodată un procuror independent, pentru că am lucrat în acest sistem care își desfășoară activitatea în baza controlului ierarhic. Și, prin urmare, orice decizie care se ia la nivel de management mediu și chiar înalt, dacă ne referim la funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, este supusă controlului ierarhic al procurorului-șef, în această situație al procurorului general al Înaltei Curți de Casație și Justiție.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.