UPDATE Florin Cîțu admite că a fost o variantă de premier de sacrificiu și spune că Orban trebuie să fie prim-ministru în continuare


UPDATE Florin Cîțu admite că a fost o variantă de premier de sacrificiu și spune că Orban trebuie să fie prim-ministru în continuare

UPDATE 

Florin Cîțu a recunoscut printr-un mesaj pe Facebook că a fost o variantă de premier desemnat de sacrificiu, care a avut scopul de a forța declanșarea de alegeri parlamentare anticipate, scenariu care nu își mai are locul astăzi în contextul epidemiei de coronavirus

Mai mult, Cîțu a precizat că rămâne ministru de Finanțe și, mai mult, că președintele partidului trebuie să ocupe și funcția de premier, mai precis Ludovic Orban. 

Cîțu: "Un mesaj important pentru români.

Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemant Președintelui României.

Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România.

Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile.

Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru.

Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi.

Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie.

Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi.

Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează.

Mulțumesc pentru încredere și susținere".

UPDATE

Liderul deputaților PNL Florin Roman a explicat motivul pentru care Florin Cîțu a renunțat la postura de premier desemnat. 

Concret, Florin Roman a zis despre Cîțu că a făcut un gest de responsabilitate, cel de a-l lăsa în continuare pe Ludovic Orban să gestioneze criza provocată de epidemia de coronavirus. 

Mai mult, liberalul a transmis că Ludovic Orban este "mandatat de către colegii din PNL să strângă toată clasa politică în jurul lui, să strângă societatea civilă, să strângă tot ce este bun în această țară pentru că doar împreună vom reuși să limităm efectele nocive ale epidemiei".

Florin Roman: "Ca urmare a declarării de către OMS a pandemiei de coronavirus, premierul desemnat Florin Cîțu a făcut un gest de mare responsabilitate și a luat decizia de a renunța la mandat pe baza unui principiu: atunci când ești în război și România este în război cu acestă epidemie de coronavirus, niciodată comandantul nu părăsește linia frontului. Prin urmare, Florin Cîțu s-a consultat cu colegii și a luat decizia de a face acest pas. Prin decizia pe care a luat-o, Ludovic Orban, ca premier interimar, omul care a gestionat această situație cap-coadă și care va avea sarcina de a se ocupa în continuare de gestionarea acestei situații, este mandatat de către colegii din PNL să strângă toată clasa politică în jurul lui, să strângă societatea civilă, să strângă tot ce este bun în această țară pentru că doar împreună vom reuși să limităm efectele nocive ale epidemiei". 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Administrația Prezidențială anunță într-un comunicat oficial că Florin Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat.

Președintele Klaus Iohannis a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri, se arată în comunicat.

De la la ora 16.00 trebuia să aibă loc votul pentru învestirea Guvernului condus de Florin Cîțu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.