UPDATE Orban explică de ce se suspendă cursurile abia poimâine

UPDATE

Ministra Educației, Monica Anisie, a expus toate categoriile pentru care se suspendă cursurile pe fondul crizei coronavirusului. 

"Este vorba despre toate unitățile de învățământ preuniversitar, de la stat și privat, grădinițe, școli, licee, postliceale", a declarat Monica Anisie.

Mai mult, premierul Ludovic Orban a explicat de ce nu se suspendă cursurile de mâine și anume că li se oferă răgaz părinților să decidă cu cine își lasă copiii pe perioada celor 8 zile în care cursurile sunt suspendate. 

"Măsura nu se va aplica de mâine, se va aplica de poimâine, doar pentru 8 zile de curs. Am lăsat un timp de adaptare pentru ca părinții să găsească o soluție, fie pe cineva din familie, fie altă soluție", a zis Orban. 

ȘTIREA INIȚIALĂ: Ludovic Orban anunță că școlile, grădinițele și liceele vor fi închise

Premierul interimar Ludovic Orban a anunțat luni, într-o conferință de presă la Ministerul de Interne, că s-a luat decizia de a se suspenda cursurile în mediul preuniversitar de pe 11 martie până pe 22 martie. 

Mai mult, există posibilitatea ca măsura să fie prelungită, în cazul în care situația legată de coronavirus se va agrava. 

Ludovic Orban: "Astăzi am avut o discuție legată de mai multe subiecte. Sigur, am luat decizia care vă va fi prezentată de domnul ministru, decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limitată, cu posibilitate de prelungire. 11 martie-22 martie inclusiv.

Vreau să accentuez că e o măsură cu caracter preventiv. La baza deciziei au stat mai multe considerații. Primul argument este intrarea în țară a persoanelor care vin din zone cu o largă răspândire a epidemiei. Avem informații că mai mulți cetățeni români și-au făcut bagajele și se pare că mulți au pornit spre România, din Lombardia.

Am discutat despre întărirea unor măsuri la granița, să avem capacitatea de a lua cele mai bune decizii.

De asemenea, decizia este luată pe o perioadă relativ scurtă de timp, e vorba de 8 zile de curs. Vrem să vedem evoluția în ceea ce privește numărul de diagnostice și grija noastră principală este de a ferii elevii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală.

Am luat măsuri de întărire a controlului la graniță, vor prezenta domnii miniștri, atât pe rutier cât și pe feroviar.

Sigur, de asemenea am analizat mai în detaliu diferite proceduri, mecanisme prin care să reducem pe cât posibil riscul de contaminare, de la cum funcționează izolarea la domiciliu, cum se efectuează ancheta epidemiologică, cum putem crește numărul de medici implicați.

De asemenea, le mulțumesc cetățenilor români din Italia și nu numai care au ascultat sugestiile noastre. Suntem practic mobilizați la maximum. Fac un apel către ceilalți lideri politici, acest subiect nu e unul politic, vizează sănătatea și viața oamenilor. Nu pot fi de acord ca pe subiectul coronavirus să se facă jocuri politice".