UPDATE Ponta decide soarta moțiunii: "Nu ajutați PNL!"


UPDATE Ponta decide soarta moțiunii: "Nu ajutați PNL!"

Președintele Pro România, Victor Ponta, a spus miercuri că va vota moțiunea de cenzură. Mai mult, conform știripesurse, Ponta le-a zis parlamentarilor săi să nu ajute PNL.

Astfel, votul lui Ponta poate fi decisiv în cazul moțiunii. PSD are 202 parlamentari, UDMR 30. În cazul în care votează toți parlamentarii PSD și UDMR, votul lui Ponta va fi al 233-lea, așadar va fi decisiv. Moțiunea pentru a trece are nevoie de 233 de voturi. 

"După trei luni, iată că am avut dreptate. Regret faptul că în urma înțelegerii dintre PSD și PNL nu o să avem primari în două tururi și președinți de consilii județene aleși. Și-au dat mâna împotriva partidelor mici și a cetățenilor. Cel mai rău lucru e ce s-a întâmplat aseară, 25 de ordonanțe, noaptea ca hoții. Cel mai grav e că accesul la sănătate va fi doar pentru cei bogați. Au niște datorii financiare la diverse companii private și un guvern care lucrează în interese private trebuie să plece. Parlamentarii vor vota cum simt, eu voi vota pentru moțiune", a declarat Victor Ponta, conform Digi24

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Pro România, Victor Ponta, dă de înțeles marți printr-un mesaj pe Facebook că va vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, deși a spus în trecut că vrea ca primarii să fie aleși în două tururi. 

Anunțul lui Ponta vine în contextul în care Guvernul Orban ar urma să adopte în ședința de astăzi OUG pe liberalizarea sistemului de sănătate. Pe această temă legată de sistemul medical, Victor Ponta anunța pe 31 ianuarie că va depune chiar o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. 

"Asa cum am spus : un Guvern care afecteaza drepturile fundamentale ale romanilor la Sanatate si Educatie - este un Guvern care trebuie pedepsit ; in Parlament si la vot de catre cetatenii afectati in mod direct!", a scris Ponta pe Facebook.

CITIȚI ȘI: PSD-ul lui Ponta vrea să depună, la rândul său, moțiune împotriva Guvernului Orban: "O facem pentru 20 de milioane de români"

Ponta preciza pe 20 ianuarie la Digi 24 că nu are motive să voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban pe speța alegerii primarilor în două tururi: "Dacă PSD şi UDMR împreună depun moţiune pe această lege, legea privind alegerea primarilor în două tururi, noi la această lege facem un amendament în plus: ca şi preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi dintre consilieri, nu ştiu de ce nu au pus în lege; facem noi amendament şi atunci nu avem de ce să votăm o moţiune împotriva acestei legi".

De altfel, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus marți că este posibil să se vadă cu Ponta în seara aceasta pentru a negocia legat de voturile Pro România la moțiunea de cenzură. 

"Sunt suficiente voturi, asta înseamnă că avem mai mult de 233. Este posibil să mă văd cu domnul Ponta în această seară, și nu numai cu dânsul, și cu alți lideri. Voi avea o discuție cu domnul Ponta. Dar în acest moment, cu discuția sau fără discuția cu domnul Ponta, avem voturile necesare să cadă Guvernul Orban", a zis Ciolacu.

De fapt, OUG pentru liberalizarea sistemului medical sporește drepturile pacientului, întrucât va putea apela la serviciile de sănătate ori la privat, ori la stat în funcție de necesitate, în baza banilor cu care a contribuit la sistemul de sănătate de stat. 

"Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate", se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.