UPDATE Președinta CE a primit propunerea de comisar: "Indiferent cine va fi candidatul României, trebuie să fie acceptabil!"


UPDATE Președinta CE a primit propunerea de comisar: "Indiferent cine va fi candidatul României, trebuie să fie acceptabil!"

UPDATE

Un purtător de cuvânt din echipa de tranziție a președintelui-ales al Comisiei Europene a declarat că propunerea României de comisar european a fost primită, iar indiferent cine va fi propunerea României, trebuie să fie acceptabilă pentru Ursula von der Leyen, întrucât "Europa trebuie să meargă înainte". În acest moment propunerea României nu este și acceptată. Amintim că Ursula von der Leyen a cerut în repetate rânduri ca România să trimită o femeie pe post de propunere de comisar european, dar a fost ignorată de premierul demis Viorica Dăncilă. De altfel, în mesajul purtătorului de cuvânt al CE se amintește faptul că "noua propunere făcută de Guvernul interimar nu este susținută, evident, de președintele României".

Totodată, subliniem că publicația politico.eu a precizat că posibilitatea ca Ursula von der Leyen să devină în acest an preşedinte al Comisiei Europene depinde de capriciile politicii româneşti, făcând referire la evoluţiile din România care afectează calendarul preluării mandatului de viitorul executiv al Uniunii Europene.

"Președintele-ales (al Comisiei Europene - n.red.) a primit o scrisoare în această după-amiază. Înțelegem că noua propunere făcută de Guvernul interimar nu este susținută, evident, de președintele României.

Având în vedere provocările și oportunitățile viitoare, este în interesul nostru comun ca Europa să meargă înainte fără nicio întârziere. Indiferent cine va fi candidatul României, el sau ea ar trebuie să fie acceptabil/ă pentru președintele-ales și ar trebui să obțină sprijinul Parlamentului European. Europa trebuie să meargă înainte", a declarat un purtător de cuvânt din echipa de tranziție a președintelui-ales al CE pentru Ziare.com.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Premierul demis Viorica Dăncilă a transmis că-l va propune marți pe Victor Negrescu pentru postul de comisar european din partea României. Reacția președintelui Klaus Iohannis a venit imediat. Concret, Klaus Iohannis i-a atras atenția Vioricăi Dăncilă să nu trimită nicio propunere la Bruxelles, întrucât Guvernul ei nu mai este legitim. Totodată, președntele a subliniat că "desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni".

Redăm mesajul președintelui Klaus Iohannis:

"Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european

Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României.

O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.

Desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni.

Doar un nou guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar și obligația de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european. Este esențial ca un nou Cabinet să obțină cât mai repede votul Legislativului pentru a rezolva toate problemele stringente generate de guvernarea dezastruoasă a PSD, inclusiv desemnarea unui candidat credibil și profesionist din partea României în Comisia Europeană. Tergiversarea în Parlament de către PSD a procedurilor care să ducă la votarea noului Executiv nu face altceva decât să dăuneze și mai mult credibilității țării noastre, deja afectate de Guvernul Dăncilă".

Negrescu a fost ministrul Afacerilor Europene impus de Liviu Dragnea și trimis de acesta să negocieze cu Comisia Europeană o poziție mai blândă după ce PSD a dat atacul la legile justiției și la instituțiile din domeniu, arată g4media.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.