UPDATE Raluca Turcan anunță că Guvernul Orban amână dublarea alocațiilor, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea


UPDATE Raluca Turcan anunță că Guvernul Orban amână dublarea alocațiilor, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea

UPDATE

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat pentru G4mediadublarea alocațiilor va fi amânată. Precizarea vine în contextul în care Klaus Iohannis a promulgat marți legea privind dublarea alocațiilor. 

Guvernul Orban va da OUG pentru ca dublarea alocațiilor să fie amânată " până la prima rectificare bugetară din acest an, la începutul lunii Iulie, așa cum prevede legea responsabilității fiscal-bugetare".

Mai mult, Turcan a oferit asigurări că "Guvernul PNL va găsi resursele financiare pentru dublarea alocațiilor de stat pentru copii, așa cum prevede legea promulgată astăzi de Președintele Klaus Iohannis". 

Raluca Turcan: "Pentru că PNL este într-un dialog continuu cu președintele Klaus Iohannis, promulgarea de astăzi a legii privind alocațiile va fi completată de o Ordonanță de Urgență a Guvernului. Actul normativ va proroga intrarea în vigoare a legii de dublare a alocațiilor până la prima rectificare bugetară din acest an, la începutul lunii Iulie, așa cum prevede legea responsabilității fiscal-bugetare.

Presiunea care apasă bugetul din acest an, din motive ce țin de politica falimentară a fostului guvern, dorim să nu afecteze copiii din România.

PNL este partidul de care sunt legate toate majorările alocațiilor pentru copii de până acum: 2008, 2015 și 2019. În plus, începând cu 1 Ianuarie 2020, alocațiile sunt indexate cu rata inflației tot datorită PNL. Guvernul PNL va găsi resursele financiare pentru dublarea alocațiilor de stat pentru copii, așa cum prevede legea promulgată astăzi de Președintele Klaus Iohannis. Când a fost construit bugetul pe anul 2020, la finalul anului trecut, suma necesară pentru ca alocațiile mărite să intre în plată nu a fost inclusă, nefiind lege în vigoare".

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți dimineață, legea privind dublarea alocațiilor pentru copii, așa cum anunțase, de altfel în urmă cu câteva zile. Premierul Ludovic Orban anunța vineri că Guvernul va amâna intrarea în vigoare a legii.

Cuantumului alocaţiei de stat pentru copii devine astfel după cum urmează:

a) 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani;

c) 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

CITEȘTE ȘI: Dublarea alocațiilor copiilor. Klaus Iohannis: "La acest moment, nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea încă se află în analiză"

Amintim că premierul Ludovic Orban a precizat recent că dublarea alocațiilor copiilor nu are susținere bugetară și ia în calcul patru variante pentru sancționarea proiectului de lege al PSD care a trecut de Parlament: "fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii".

„Dublarea alocațiilor pentru copii nu are practic susținere bugetară, am spus-o din capul locului”, a precizat Ludovic Orban la Digi24.

În opinia premierului, PSD a dat dovadă de "lipsă de responsabilitate" prin creşterea, din nou, a alocaţiilor.

"Avem practic identificate, în momentul de faţă, patru variante. Aici sunt un om cinstit şi am spus-o încă din prima: PNL a introdus un amendament la Legea bugetului de stat, în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocaţiile. De ce am făcut lucru ăsta? Pentru că pentru o perioada de patru ani de zile PSD nu a crescut deloc alocaţia. Mai mult, un alt proiect de lege adoptat, tot la propunerea PNL, înaintat de secretarul general, Robert Sighiartău, alocaţiile cresc anual, pentru a recupera puterea de cumpărare a alocaţiei, care se pierde în urma inflaţiei. Deci, practic, alocaţiile de la 1 ianuarie cresc cu 3,8%. Să vii acum, tot în 2019, şi să impui o nouă dublare a alocaţiilor pentru copii arată o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD (...)", a menţionat Orban.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat, în luna decembrie a anului trecut, iniţiativa legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani - suma ajunge la 300 de lei, iar pentru copiii cu handicap la 600 de lei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.