UPDATE S-a făcut dreptate! Dictatura Erdogan nu o va captura pe profesoara de origine turcă: extrădarea a fost respinsă de CAB!

UPDATE

Curtea de Apel București a respins extrădarea profesoarei de origine turcă, Bușra Zeynep Șen. 

Bușra Zeynep Șen, mesaj către judecător: „Nu doresc să fiu predată autorităților din Turcia. Există două motive: apreciez că judecata din Turcia nu este legală. Totodată, în cazul în care voi fi predată voi fi pur și simplu închisă fără a fi adusă în față unui judecător. Mi-e teamă că nu voi fi tratată bine, fiind posibil chiar să fiu supusă unor acte de tortură. Nu îmi vor fi respectate drepturile fundamentale. Consider că acuzațiile care mi se aduc de autoritățile din Turcia au caracter politic. De asemenea, am făcut o cerere de azil adresată autorităților române. Arăt că nu sunt membră a organizației despre care se vorbește în cererea trimisă de autoritățile din Turcia”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

O profesoară de origine turcă care predă limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB) a fost reținută în această dimineață de polițiștii români, în baza unui mandat de reținere pentru extrădare în Turcia, emis de autoritățile controlate de despotul Recep Tayyip Erdogan. Situația profesoarei de doar 24 de ani a fost făcută publică de către ICHB printr-un comunicat presei în care se arată cum decurge prigoana la adresa familiei tinerei profesoare.

Reținerea tânărului cadru didactic face parte dintr-o amplă mișcare de epurare declanșată de președintele autocrat Erdogan, atât în Turcia, cât și la nivel mondial, după tentativa de lovitură de stat eșuată din 2016, în spatele căreia ar fi stat adepții mișcării conduse de cleriul Fethullah Gulen (refugiat de mai mulți ani în SUA). Cifre recente indicau faptul că aproximativ jumătate de miliona de presupuși„guleniști” ar fi fost reținuți în Turcia din 2016, în jur de 30.000 dintre aceștia aflându-se încă în spatele gratiilor. De asemenea, zeci de mii funcționari publici și cadre militare și-au pierdut locul de muncă din motive similare.

Redăm integral mai jos comunicat ICHB în legătură cu reținerea profesoarei (sursa foto: Educație Privată)

„Bușra Zeynep Șen este  de doi ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetățean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeași școală. Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. 

Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău. 

Acum, autoritățile turce au început prigoana împotriva membrilor familiei lui Turgay Șen.

Bușra Zeynep Șen, în vârstă de 24 de ani, este audiată la Parchet, iar în cursul zilei urmează să fie dusă la Curtea de Apel, unde se va judeca mandatul de extrădare. 

Zilele  trecute, un profesor turc din Bosnia Herzegovina a fost reeținut de asemenea la cererea Ankarei, dar instanța din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin.

Și în Turcia Erdogan desfășoară o amplă campanie de epurare. Procuratura din Ankara a emis ieri mandat de reținere pentru 260 de persoane, pentru presupusele legaturi cu mişcarea Gulen, iar astazi procuratura din İzmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce.”