UPDATE Un expert în sănătate explică ce reprezintă PANDEMIA declarată de OMS în legătură cu epidemia de coronavirus


UPDATE Un expert în sănătate explică ce reprezintă PANDEMIA declarată de OMS în legătură cu epidemia de coronavirus

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a anunțat miercuri într-o conferință de presă că epidemia de coronavirus este declarată pandemie.

Declararea pandemiei înseamnă că epidemia se extinde extrem de repede, pe un teritoriu foarte mare, pe mai multe continente. 

Opt țări - inclusiv SUA - raportează acum mai mult de 1.000 de cazuri de COVID-19, cauzate de virusul care a infectat peste 120.000 de oameni în întreaga lume.

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, a explicat pentru Digi24 că declararea epidemiei de coronavirus ca pandemie oferă OMS resorturile de a cere finanțări internaționale pentru țările cu sisteme medicale mai puțin dezvoltate.

Vlad Mixich: Este o epidemie manifestată la nivel global. Nu mai vorbim de o boală care se manifestă regional. 

Reporter: OMS susține acum că ar fi prima pandemie care ar putea fi ținută sub control. Cum am putea descifra acest mesaj? 

Vlad Mixich: Există în vigoare o etichetă de pandemie și în privința HIV-SIDA, care deși e o boală controlată continuă să fie considerată pandemie de OMS. Asta oferă niște mijloace politice OMS prin care poate atrage finanțări prin care să se sprijine sistemele medicale din țări care poate nu au posibilități. Imaginați-vă ce ar însemna o epidemie de coronavirus într-o țară foarte săracă sau să vorbim chiar despre Republica Moldova care este lângă noi și nu are aceleași posibilități ca România. Deci se pot deschide niște canale internaționale de finanțare. În rest, experții în sănătate publică vorbesc deja de vreo 2 săptămâni de coronavirus că ar trebui să primească statutul de pandemie, lucru care s-a întâmplat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.