UPDATE Unul dintre cei mai mari asasini economici ai României, inculpat și pus sub control judiciar! Cum a fost distrusă economia țării în 2008-2009 de către lacheul guvernării PSDragnea


UPDATE Unul dintre cei mai mari asasini economici ai României, inculpat și pus sub control judiciar! Cum a fost distrusă economia țării în 2008-2009 de către lacheul guvernării PSDragnea

UPDATE

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 anunță într-un comunicat de presă că Ion Ghizdeanu este inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată. Ghizdeanu a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Procurorii susțin că în perioada 17 septembrie 2019 – 24 octombrie 2019 Ghizdeanu ar fi falsificat mai multe procese-verbale în care a menționat ”în mod mincinos” că membrii Comisiei de analiză și evaluare a proiectelor (din Fondul de Dezvoltare și Investiții – n.red.) s-au întrunit, au analizat și au propus pentru aprobare 1.080 de proiecte. În realitate, susțin procurorii, membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată și nu au făcut nicio analiză, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrar de Ghizdeanu, conform g4media

De altfel, economistul Răzvan Orășanu preciza într-un text pentru Republica, scris în 2018, despre modul în care a contribuit Ion Ghizdeanu în 2008 și 2009 la prăbușirea și mai abruptă a economiei românești în plină criză economică la nivel global. Ghizdeanu, din postura de șef al Comisiei de Prognoză, alături de Varujan Vosganian, ministru al Economiei și Finanțelor la acea vreme, spuneau că România va avea în 2009, în plină criză, o creștere economică de peste 6%, scenariu total nerealist. Răzvan Orășanu atrage atenția că în 2009 nu numai că nu a fost creștere economică în cazul României, ci s-a înregistrat o scădere economică de 7,1%, fapt cauzat, mai ales, de prognozele paralele cu realitatea. (citiți AICI textul complet scris de Orășanu despre Ghizdeanu)

Răzvan Orășanu: "Pe 3 noiembrie 2008 dl Ghizdeanu se afla la o reuniune cu premierul Tăriceanu, erau prezenți mai multi, inclusiv Mugur Isărescu și subsemnatul. Se analizau efectele posibile ale crizei asupra României – dl Ghizdeanu, neobosit ca de obicei, avea o prognoză optimistă. Economia duduia și prognoza de toamnă din 2008 a Comisiei Naționale de Prognoză prevedea o creștere de +6% a economiei în 2009 față de 2008. Ca titlu de exemplu, doar construcțiile urmau sa duduie crescând cu 12%, în timp ce creditele imobiliare se pregăteau de prăbușire pe tot restul planetei și se putea prefigura deja efectul asupra României. Știm acum rezultatul – scădere, nu creștere, un dramatic minus 7.1%! Când esti președintele Comisiei de Prognoză și greșești atât de fundamental, de obicei în lumea civilizată te duci acasă. Ei bine, în România ți se dau răspunderi suplimentare. Singurul cetățean al României mai optimist decât dl Ghizdeanu pe final de 2008 (previziune de creștere 6% pentru 2009) era dl Vosganian (creștere 6.5%). Eu sunt rușinat și azi de prognoza de 1% creștere pe care am făcut-o în octombrie / noiembrie 2008 pentru 2009 pentru un jurnalist Bloomberg, totuși optimismul celor doi domni a fost la acea vreme unic și imposibil de egalat, în pofida avertismentelor".

Mai mult, Orășanu a relatat episodul în care Ghizdeanu a rămas cunoscut pentru falsificarea datelor în baza cărora se creiona bugetul de stat: "Începutul anului 2009 dl Ghizdeanu îl petrece săpunit serios de noul ministru al Finantelor, Gheorghe Pogea, conform unei confidențe pe care mi-a făcut-o un fost oficial de rang înalt din Ministerul Finanțelor Publice. Discuția între patru ochi s-ar fi desfășurat aproximativ așa (funcționari relatau că urletele s-ar fi auzit din anticameră). Luați sub beneficiu de inventar, am confirmat din două surse, dar ar fi trebuit să obțin confirmarea din trei:

Alo, dom’ director, te-am chemat să îmi spui ce estimări ai pentru PIB-ul de la anul, să refacem și noi bugetul. (nota: bugetul este întocmit de Ministerul Finanțelor, însă, atenție pe baza estimărilor furnizate de Comisia Națională de Prognoză – denumite pompos „cadrul macro”!)

Directorul (în picioare, cu plecăciune adâncă în prealabil, la propriu): Trăiți, dom’ Ministru, cât vreți să fie?".

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ion Ghizdeanu, fostul președinte al Comisiei Naționale de Prognoză, este vizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un dosar în care există suspiciuni de falsificare a unor procese verbale de alocare a unor bani de la stat, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Ghizdeanu a fost citat azi la parchet pentru a fi pus sub acuzare, într-un dosar despre alocarea de bani din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), un instrument financiar gândit de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov în 2019 pentru a le da bani de la bugetul de stat baronilor locali. FDI era gestionat de Comisia Națională de Prognoză. Guvernul Orban a desființat Fondul și l-a înlocuit din funcție de Ghizdeanu, mai scrie g4media.

Jurnalistul Mircea Marian atrăgea recent atenția că Ghizdeanu “prognoza“ pib-ul și, dacă îl ducea în sus, puteai să tragi de cheltuieli și să susții că te încadrezi în deficitul de 3% din acest PIB, mărit din pixul comisiei de prognoză".

"Încerc să fiu prudent cu noul guvern, dar faptul că l-au dat azi afară pe eternul Ion Ghizdeanu, o reptilă comunistă care conduce comisia națională de prognoză din 2005 (!!!!) e wow.

Individul trăia sub radar, publicul nu-l prea știa, iar el o șobolănea slugarnic în fața tuturor șefilor. E legendar momentul în care l-a întrebat pe ministrul de Finanțe Pogea, prin 2009: “Cât vreți să fie PIB-ul?“. Dragnea dorea să-i exploateze la maximum servilismul și i-a dat pe mână așa numitul fond de investiții. Ca să înțelegeți miza: Ghizdeanu “prognoza“ pib-ul și, dacă îl ducea în sus, puteai să tragi de cheltuieli și să susții că te încadrezi în deficitul de 3% din acest PIB, mărit din pixul comisiei de prognoză”, preciza Mircea Marian.

Ion Ghizdeanu, în funcție de peste 18 ani, din perioada guvernului Adrian Năstase, a fost un om – cheie în politicile economice ale PSD, fiind folosit apoi de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov pentru a derula proiecte precum Fondul de Dezvoltare și Investiții sau realizarea de parteneriate public-privat. FDI era suboronat, de fapt, premierului Dăncilă, iar lista proiectelor aprobate la finanțare arată că primarii PSD primesc peste 80% din proiecte. Judeţele fruntaşe în obţinerea banilor erau Neamţ – 625 milioane de lei, Dolj – 537 milioane de lei, Buzău de unde provine actualul preşedinte al PSD Marcel Ciolacu – 512 milioane de lei, Olt şi Timiş.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.