Vela îl face uitat pe Dragnea: Jandarmeria propune cel mai odios proiect de lege din 1989 încoace prin care se încearcă reprimarea oricărei forme de protest

UPDATE Raețchi dă de pământ cu Jandarmeria: "A vorbit suficient pe 10 august! Acum e rândul cetățenilor! PNL sprijină o nouă lege care își propune o lărgire amplă a dreptului de protest!"

ȘTIREA INIȚIALĂ

Jandarmeria Română a inițiat un proiect de lege care practic ar crea resorturile pentru reprimarea oricărei forme de protest. Iată o parte dintre cele mai toxice prevederi milițienești din respectiva inițiativă: 

"Sunt interzise manifestările publice prin care:

- se urmărește defăimarea ţării şi a naţiunii, afectarea caracterului național, suveran și independent, unitar și indivizibil al statului român, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri;

- se perturbă activitatea normală a instituțiilor publice sau private precum și ceremoniile/activitățile oficiale organizate la nivelul statului sau al autorităților publice centrale sau locale.

Este interzisă ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea.

Protestatarii să nu adreseze, afișeze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare direct sau on-line, inclusiv prin rețelele de socializare sau orice alte mijloace, de natură să aducă atingere moralităţii publice sau drepturilor persoanei". (citiți AICI proiectul de lege complet)

Proiectul de lege de sorginte securistoidă nu a fost încă asumat la nivelul Ministerului de Interne, dar actualul ministru, Marcel Vela, nu poate fi scos din ecuația unor astfel de derapaje antidemocratice venite din partea jandarmilor, întrucât tot el e cel care a numit un securist acuzat de crime la Revoluție în poziția de adjunct al Jandarmeriei Române. Este vorba despre colonelul Remus Cîmpan. 

CITIȚI ȘI: Vela a numit un securist acuzat de crime la Revoluție în funcția de adjunct al Jandarmeriei. Revolta revoluționarilor

CONSULTAȚI ȘI: VIDEO Revoluționarul Marian Ceaușescu, protest inedit contra lui Vela: "Criminalii din 1989 sunt repuși în funcții de conducere în 2020!"

Totodată, ONG-ul Evoluție în Instituție a punctat într-un text pe Facebook motivele pentru care propunerea legislativă cu pricina i-ar face mândri chiar și pe Nicolae Ceaușescu, respectiv Liviu Dragnea

Evoluție în Instituție: "Se legitimează protestul de sufragerie sau acea adunare publică ce se desfășoară în liniște, departe de ochii și urechile celor din instituțiile publice, ca nu cumva să le deranjezi activitatea.

Jandarmeria a lucrat zilele acestea la un proiect de schimbare a legii adunărilor publice, iar propunerile acesteia i-ar face mândri și pe Ceaușescu sau Dragnea.

De fapt, nici nu putem avea așteptarea de la o instituție militarizată precum Jandarmeria (sau fostele Trupe de Securitate, așa cum aceasta se numea înainte de '89), folosită drept braț armat al politicienilor încă de la reînființare, să vină cu o propunere democratică, demnă de un stat european.

Fiind militari, aceștia acționează doar după ordinele șoptite în cască, nepunând în discuție ce articole din Constituție sau din Convenția Europeană încalcă.

Revenind la propunerea legislativă, cum poate cineva care execută ordinele venite orbește să înțeleagă dreptul la protest sau dreptul la liberă exprimare?

Mai jos sunt câteva articole care ne-au atras atenția în mod deosebit.

"Art. 4 - Manifestările publice trebuie să se desfăşoare astfel încât să nu afecteze starea de normalitate în societate, să nu aducă atingere mediului ambiant şi să nu pună în pericol ordinea şi liniştea publică [...]. "

Având experiența a 3 ani de proteste din vremea guvernării PSD-iste, poeții de la jandarmerie propun ca protestul să se desfășoare în liniște, fără recuzită de protest, fără sistem de sonorizare sau alte aparaturi care ar putea aduce atingere mediului înconjurător sau stării de normalitate.

Dar dacă oamenii au ieșit să protesteze, poate ca s-a depășit de mult starea de normalitate în societate?

"Art. 5 – (1) Sunt interzise manifestările publice prin care:

3) În scopul asigurării funcţionării normale a instituţiilor/obiectivelor de interes public sau privat, precum şi a accesului cetăţenilor la serviciile acestora, este interzisă desfăşurarea manifestărilor publice în apropierea ori în incinta gărilor, autogărilor, porturilor, aeroporturilor, unităţilor spitaliceşti sau altor instituții de interes, dacă prin aceasta se împiedică accesul sau desfăşurarea normală a activităţii acestora."

Vă reamintesc că protestele de la începutul anului 2017 s-au declanșat ca urmare a unei activități anormale, cu elefanți, prin Guvernul Grindeanu (amnistia și grațierea), iar scopul unui protest este tocmai acela de a deranja activitatea dintr-o instituție care nu mai lucrează în folosul cetățeanului.

"Art. 6 – Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise:

b) răspândirea ori prezentarea în public, cu rea credinţă, prin orice mijloace, în mod deformat ori tendenţios, a unor fapte/acțiuni privitoare la România ori la naţiunea română, de natură să aducă atingere autorităţii şi prestigiului acestora;"

Aparent, dintr-o iubire nemărginită a țării, jandarmii lui Vela vor să suprime orice formă de protest, ca nu cumva să se aducă atingere autorității și prestigiului cuiva. Amenzile curgeau și înainte dacă îl numeai pe Dragnea "infractor" (deși mai fusese condamnat într-un alt proces), jandarmii considerând că i-ai lezat demnitatea.

Nu dispare dosarul cu șină! Lucrând la stat, unii sunt obișnuiți să ia salariul pentru că plimbă o hârtie între departamente, sau de la cetățean la sertar - si-așa a luat naștere obligativitatea de a aduce o hârtie la primărie, cu 5 zile lucrătoare înainte, dacă vrei să declari un protest.

Iar după vreo 2 zile trebuie să mai faci un drum să participi la comisia de avizare. Practic, se descurajează orice protest declarat în altă localitate decât cea de domiciliu (de exemplu, cei din Moldova, care ar protesta la Guvern pentru construirea autostrazii).

"Declararea prealabilă

Art. 10 – (1) Organizatorul depune, personal sau prin reprezentant, în timpul programului de lucru cu publicul, declaraţia prealabilă la sediul primăriei unității administrativ teritoriale pe raza căreia urmează a se desfășura manifestarea publică, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării acesteia."

Sărim peste multe alte obligații aberante pe care le are atât organizatorul, cât și participanții la protest, și ajungem la capitolul destinat presei și libertății lor neîngrădite.

Cum forțelor de ordine nu le place să fie filmațe în timp ce comit abuzuri, au găsit soluția potrivită: țarc pentru presă, păzit bine, de jandarmi, departe de eventuale acte de violență.

De unde își vor lua informațiile jurnaliștii, dacă nu se vor afla printre protestatari? Au jandarmii lui Vela soluția: de la purtătorii de cuvânt ai instituției!

Ne amintim că la protestul din 10 August 2018, informațiile comunicate de purtătorii de cuvânt - Marius Militaru și Georgian Enache - acești Pinocchio ai Jandarmeriei, erau despre o eventuală fractură a coloanei jandarmeriței "bătute cu bestialitate".

"Capitolul V - Accesul mass-media

(2) Pentru realizarea unei comunicări eficiente și transparente, transmiterea unor mesaje sau informații de interes public, precum și în scopul asigurării protecției jurnaliștilor prezenți, la locul desfășurării manifestărilor publice declarate și avizate conform legii, Jandarmeria Română constituie zona de protecție și informare a reprezentanților mass-media.

(3) În zona de comunicare și informare va fi asigurată prezența purtătorilor de cuvânt ai forțelor de ordine, a reprezentanților acreditați ai mass-media și după caz al organizatorului manifestării publice, fără a fi limitată în vreun fel libertatea de mișcare a acestora în locul sau zona de desfășurare a manifestării publice.

(4) Reprezentanților acreditați ai mass-media prezenți în interiorul zonei de protecție și informare le va fi asigurat accesul la informațiile oficiale furnizate de purtătorul de cuvânt al jandarmeriei.

(5) Pentru asigurarea vizibilității și protecției reprezentanții mass media acreditați sunobligați să utilizeze veste inscripționate cu cuvântul ,,PRESA” și ecusoane de atestare a calității de jurnalist, afișate la loc vizibil."

Întrebarea legitimă este: ce îi califică pe aceștia să facă propuneri legislative despre libertatea de întrunire și despre libertatea de exprimare?".