Verdict dur dat de un constituționalist: regimul lui Dragnea a rămas, deși infractorul e la pușcărie! Analiză realistă privind statul român și justiția căpușată de o amplă complicitate cu mafia


Verdict dur dat de un constituționalist: regimul lui Dragnea a rămas, deși infractorul e la pușcărie! Analiză realistă privind statul român și justiția căpușată de o amplă complicitate cu mafia

Expertul în constituționalism Ioan Stanomir, profesor universitar al Facultății de Științe Politice, a analizat într-un editorial pentru Contributors situația politică în care se află România, subliniind că "remarcabilă este supravieţuirea, în epoca de după căderea lui Liviu Dragnea, a statului de care Liviu Dragnea s-a servit, până la căpăt".

"Ca şi în post-ceauşism, eliminarea conducătorului demonizat nu a afectat ordinea sistemului: eşaloanele pe care hegemonia lui Dragnea le stânjenea sunt, acum, libere să se manifeste, spre a-şi extinde reţeaua clientelară. Liviu Dragnea, ca emblemă a unui tip de stat şi de guvernare, este dus mai departe de cei pentru care cleptocraţia şi complicitatea sunt temelia puterii lor", a subliniat politologul.

În acest sens, Ioan Stanomir a atras atenția asupra justiției care este complice cu regimul pe care l-a instituit Dragnea, instituțiile precum DNA, DIICOT fiind reduse la irelevanță, iar CSM și ÎCCJ fiind caracterizate de o letargie acută. 

Astfel, politologul a tras o concluzie dură, dar realistă asupra statului român în forma sa actuală: "ostil cetăţenilor, ineficient, criminal şi parazitat de reţele cleptocrate, statul nu are altă misiune decât aceea de a apăra casta privilegiaţilor". 

Redăm un fragment din editorial (îl puteți citi complet AICI):

"În spaţiul magistraturii şi al instituţiilor ei, letargia complice pe care regimul Dragnea a instituit-o este intactă, după cum intacte sunt solidarităţile în jurul cărora s-au construit carierele impecabile ale atâtor judecători şi procurori. Reducerea la irevelanţă a unor organisme precum DNA sau DIICOT este parte din această normalitate ce corespunde marasmului autohton. La ICCJ sau la CSM, apărătorii legii sunt la fel de inactivi. Cât despre sentinţa în cazul asasinilor lui Gheorghe Ursu, ea este proba acelei continuităţi toxice şi niciodată întrerupte cu adevărat între RSR şi România post-comunistă.

Privit fără emoţie şi fără exaltare naivă, statul român de acum este statul cu care regimul Dragnea a trăit în simbioză. Tarele sale sunt cele atât de familiare: ostil cetăţenilor, ineficient, criminal şi parazitat de reţele cleptocrate, statul nu are altă misiune decât aceea de a apăra casta privilegiaţilor. Egalitatea în faţa legii, cea în numele căreia revolta civică a mobilizat pe atâţia dintre noi, este, în epoca de după Liviu Dragnea, neutralizată de un sistem de instituţii indiferent la comandamentele legale şi constituţionale".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.