Protestatar, victorie imensă pentru libertatea de exprimare. Mesajul "Tudorel, slugă model!" NU reprezintă o contravenție, întrucât politicienii trebuie să fie mai toleranți

Protestatara Angi Șerban a scris marți pe Facebook despre victoria unui manifestant anti-PSD împotriva Jandarmeriei. 

Amintim că protestatarul Marian Rădună a fost amendat cu 1000 de lei de către jandarmi pentru că la unul dintre protestele împotriva lui Tudorel Toader, pe vremea aceea ministru de Justiție, a scandat și afișat următorul mesaj: "Tudorel, slugă model!". Dar Judecătoria Sectorului 1 a decis definitiv că mesajul "Tudorel, slugă model" se încadrează la libertatea de exprimare.

Magistrații au făcut trimitere la articolul 10, care stabilește limitele libertății de exprimare, din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului:

"Politicienii trebuie sa accepte in mod inevitabil si constient verificarea stricta a fiecarui cuvant si fapt, atat din partea jurnalistilor, cat si a marelui public si, in consecinta, trebuie sa dovedeasca un grad mai mare de toleranta.

Indubitabil, articolul 10, paragraful 2, conferă reputației altora, cu alte cuvinte, tuturor persoanelor, dreptul de a fi protejate, iar această protecție include și politicienii, chiar și atunci când aceștia nu acționează în nume propriu, dar, în astfel de cazuri, cerințele acestei protecții trebuie cântărite cu interesele dezbaterii libere a chestiunilor politice", explică instanța. (citiți mai multe detalii pe ziare.com)

Totodată, Angi Șerban a relatat că a existat o perioadă în care unii protestatari anti-PSD erau sancționați din oficiu de către jandarmi: "jandarmii ne scriau amenzile încă de când ajungeam la manifestație, așa by default".

Redăm relatarea protestatarei Angi Șerban:

"A câștigat Rădună Marian procesul cu Jandarmeria pe chestiunea amenzii pentru scandarea și afișarea mesajului "Tudorel, sluga model!" 1000 de lei a fost amenda pentru treaba asta.

A fost o perioadă, în timpul protestelor când jandarmii ne scriau amenzile încă de când ajungeam la manifestație, așa by default. Pe mine mă amendau pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, încercând să-mi oprească portavocea, pe ceilalți pentru mesajele de pe tricouri, bannere, pancarte, scandări și cele proiectate .

Tot timpul făceau asta! Încercau să ne intimideze și să ne umple de amenzi în speranța că ne opresc.

Ei bine, de fiecare dată am contestat amenzile și i-am chemat în instanță.

Îmi aduc aminte că ne-a oripilat atunci când l-au amendat pe Marian. Era exagerat. Cum adică, mă, să nu poți să spui despre un ministru că e slugă!? Cum adică lezezi instituția? Faci o constatare reală asupra unor trăsături de caracter ale unui individ care-i ministru de Justiție și care calcă în picioare Rule of Law-ul. Voi sunteți nebuni?

Ar fi vrut ei să ne care și cu duberu' în seara aia, da' nu le-a ieșit.

M-am enervat cumplit atunci. Mai ales că Marian e 'ăl mai finuț dintre noi ăștia de guerillă. El stă la bibileală, la negociere, dă cu "mulțumesc", cu "mă scuzați", ba chiar aveam o glumă cu el de câte ori îl vedeam cu diplomația exagerată aplicată jandarmilor: ia-le, mă bomboane de ciocolată, dacă tot..! Și fix pe el l-au ars! Și pentru ce!?! Și dacă nu mă înșel, să mă corecteze ei, Dide proiectase, Rădună scandase. Parcă așa a fost și l-au altoit jandarmii pe Marian.

Ei bine, Marean al nostru a câștigat procesul cu ei pe chestiunea asta. Definitiv!

Cum?

Păi, judecătoria Sectorului 1 a considerat că mesajul se încadrează la libertatea de exprimare, chiar dacă e critic, mai ales pe chestiuni din astea care vizează funcționari ai statului.

Magistrații au făcut trimitere la articolul 10, care stabilește limitele libertății de exprimare, din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului:

"Spre deosebire de cei din urma, politicienii trebuie sa accepte in mod inevitabil si constient verificarea stricta a fiecarui cuvant si fapt, atat din partea jurnalistilor, cat si a marelui public si, in consecinta, trebuie sa dovedeasca un grad mai mare de toleranta.

Indubitabil, articolul 10, paragraful 2, conferă reputației altora, cu alte cuvinte, tuturor persoanelor, dreptul de a fi protejate, iar această protecție include și politicienii, chiar și atunci când aceștia nu acționează în nume propriu, dar, în astfel de cazuri, cerințele acestei protecții trebuie cântărite cu interesele dezbaterii libere a chestiunilor politice," explică instanța.

Bă, jandarmi, 2h v-am citit într-o seară din Petiția pentru Drepturile Omului, v-a trecut pe la ureche fluierând.

Felicitări pentru victorie, Marian! O să-i ajute pe viitor și pe alții", a scris pe Facebook protestatara Angi Șerban.