Victorie pentru independența presei. Gușă, înfrânt de 23 de jurnaliști!

În urmă cu câteva săptămâni, 23 de jurnaliști ai Realitatea Media au postat pe o rețea de socializare un protest legat de presiunile care s-au făcut asupra lor de către protejații lui Cozmin Gușă, numiți, după trecerea acestuia la PSD, în fruntea rețelei de site-uri a trustului. Jurnaliștii au descoperit că Alin și Ecaterina Alexandrescu, care le deveniseră șefi de aproximativ o lună, aveau condamnări oficiale într-un dosar de șantaj. Cei doi au fost, de fapt, artizanii dosarului cunoscut sub titulatura de "șantajul secolului". După ce au împărtășit această informație în "bucătăria internă" a Realității, o parte dintre jurnaliști au fost concediați abuziv, iar alții au ales să-și demisia, pentru că nu tolerau ideea de a fi conduși și coordonați de oameni cu probleme penale. Cu atât mai mult cu cât jurnaliștii au demonstrat, prin print-screen-uri din grupul intern de comunicare al Realitatea Media, că Ecaterina Alexandrescu le cerea să distribuie pe Facebook și pe site-urile locale articole despre sex, dar și să "monetizeze" lauda și critica.

CITIȚI ȘI: Cozmin Gușă își conduce site-urile cu “șantajiștii secolului”. Cum sunt sfătuiți jurnaliștii postului să “monetizeze” lauda și critica EXCLUSIV

În consecință, pe Facebook a fost distribuit un protest public al jurnalistilor din rețeaua de site-uri Realitatea, prin care aceștia povesteau coșmarul prin care trecuseră. În plus, jurnaliștii spuneau în protestul lor că, din cauza manifestării lor foarte vocale în "bucătăria internă" a Realității Media, cei doi coordonatori, condamnați pentru șantaj, au decis să nu le mai plătească salariile pentru ultimele trei luni de activitate.
Mai mult, unul dintre jurnaliști a povestit că a primit amenințări din partea conducerii site-urilor, în care i se spunea să "se potolească", pentru că "s-a pus cu oameni foarte puternici".

După toate aceste evenimente, lucrurile în Realitatea Media au început să se schimbe și, de frica opiniei publice, Cozmin Gușă a decis să iasă cu totul din structura editorială a Realității, motivând public că la baza deciziei lui stă, de fapt, reînscrierea în PSD. De fapt, Gușă a vrut doar să scape nepătat dintr-o poveste murdară, a cărei miză principală era, nici mai mult, nici mai puțin, independența presei. Decizia lui Gușă a fost urmată și de alte transformări la nivelul politicii editoriale a site-urilor.

Astăzi, jurnaliștii care au ales să rămână angajați în cadrul trustului au fost anunțați că, de acum înainte, Dan Vasile este noul responsabil de partea editorială a site-urilor.

Aceste două schimbări importante sunt, de fapt, rezultatul atitudinii ferme a jurnaliștilor Realitatea care au decis să nu accepte abuzuri și intruziuni în domeniul libertății lor de exprimare. Este, de fapt, o victorie a 23 de oameni împotriva unui trust de presă.

CONSULTAȚI ȘI: Protest fără precedent al jurnaliștilor împotriva trustului Realitatea Media

Iar evenimentul este notabil, pentru că el arată că, de fapt, independența presei depinde exclusiv de jurnaliști. Care pot schimba, printr-o atitudine fermă în fața abuzului, însăși structura de conducere a unui trust mare de presă. E adevărat că nici astăzi cei 23 de jurnaliști nu și-au recuperat salariile neplătite, dar riscul asumat de ei a fost, de fapt, mult mai mare.

Anunțul schimbării editorului coordonator al site-urilor Realitatea a fost făcut astăzi pe grupul intern de comunicare al jurnaliștilor chiar de către Ecaterina Alexandrescu, condamnată în anul 2011 pentru șantajul secolului. Recidiva ei de la Realitatea Media a fost, însă, stopată de o mână de jurnaliști care au simțit pericolul la timp.