Victorie pentru independența presei. Gușă, înfrânt de 23 de jurnaliști!


Victorie pentru independența presei. Gușă, înfrânt de 23 de jurnaliști!

În urmă cu câteva săptămâni, 23 de jurnaliști ai Realitatea Media au postat pe o rețea de socializare un protest legat de presiunile care s-au făcut asupra lor de către protejații lui Cozmin Gușă, numiți, după trecerea acestuia la PSD, în fruntea rețelei de site-uri a trustului. Jurnaliștii au descoperit că Alin și Ecaterina Alexandrescu, care le deveniseră șefi de aproximativ o lună, aveau condamnări oficiale într-un dosar de șantaj. Cei doi au fost, de fapt, artizanii dosarului cunoscut sub titulatura de "șantajul secolului". După ce au împărtășit această informație în "bucătăria internă" a Realității, o parte dintre jurnaliști au fost concediați abuziv, iar alții au ales să-și demisia, pentru că nu tolerau ideea de a fi conduși și coordonați de oameni cu probleme penale. Cu atât mai mult cu cât jurnaliștii au demonstrat, prin print-screen-uri din grupul intern de comunicare al Realitatea Media, că Ecaterina Alexandrescu le cerea să distribuie pe Facebook și pe site-urile locale articole despre sex, dar și să "monetizeze" lauda și critica.

CITIȚI ȘI: Cozmin Gușă își conduce site-urile cu “șantajiștii secolului”. Cum sunt sfătuiți jurnaliștii postului să “monetizeze” lauda și critica EXCLUSIV

În consecință, pe Facebook a fost distribuit un protest public al jurnalistilor din rețeaua de site-uri Realitatea, prin care aceștia povesteau coșmarul prin care trecuseră. În plus, jurnaliștii spuneau în protestul lor că, din cauza manifestării lor foarte vocale în "bucătăria internă" a Realității Media, cei doi coordonatori, condamnați pentru șantaj, au decis să nu le mai plătească salariile pentru ultimele trei luni de activitate.
Mai mult, unul dintre jurnaliști a povestit că a primit amenințări din partea conducerii site-urilor, în care i se spunea să "se potolească", pentru că "s-a pus cu oameni foarte puternici".

După toate aceste evenimente, lucrurile în Realitatea Media au început să se schimbe și, de frica opiniei publice, Cozmin Gușă a decis să iasă cu totul din structura editorială a Realității, motivând public că la baza deciziei lui stă, de fapt, reînscrierea în PSD. De fapt, Gușă a vrut doar să scape nepătat dintr-o poveste murdară, a cărei miză principală era, nici mai mult, nici mai puțin, independența presei. Decizia lui Gușă a fost urmată și de alte transformări la nivelul politicii editoriale a site-urilor.

Astăzi, jurnaliștii care au ales să rămână angajați în cadrul trustului au fost anunțați că, de acum înainte, Dan Vasile este noul responsabil de partea editorială a site-urilor.

Aceste două schimbări importante sunt, de fapt, rezultatul atitudinii ferme a jurnaliștilor Realitatea care au decis să nu accepte abuzuri și intruziuni în domeniul libertății lor de exprimare. Este, de fapt, o victorie a 23 de oameni împotriva unui trust de presă.

CONSULTAȚI ȘI: Protest fără precedent al jurnaliștilor împotriva trustului Realitatea Media

Iar evenimentul este notabil, pentru că el arată că, de fapt, independența presei depinde exclusiv de jurnaliști. Care pot schimba, printr-o atitudine fermă în fața abuzului, însăși structura de conducere a unui trust mare de presă. E adevărat că nici astăzi cei 23 de jurnaliști nu și-au recuperat salariile neplătite, dar riscul asumat de ei a fost, de fapt, mult mai mare.

Anunțul schimbării editorului coordonator al site-urilor Realitatea a fost făcut astăzi pe grupul intern de comunicare al jurnaliștilor chiar de către Ecaterina Alexandrescu, condamnată în anul 2011 pentru șantajul secolului. Recidiva ei de la Realitatea Media a fost, însă, stopată de o mână de jurnaliști care au simțit pericolul la timp.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.