VIDEO Anchetă pe litoral: zeci de copii exploatați. Relatarea unei turiste: Aceștia predau banii cerșiți către doi adulți! Suspiciunile unei ample rețele de trafic cu minori


VIDEO Anchetă pe litoral: zeci de copii exploatați. Relatarea unei turiste: Aceștia predau banii cerșiți către doi adulți! Suspiciunile unei ample rețele de trafic cu minori

Statul român nu este în stare să aibă grijă de copii. După cazul de la Caracal și cazul de la Galați vă prezentăm, potrivit informațiilor B1, o situație extrem de gravă de pe litoral, mai precis în Costinești. 

O turistă a sesizat DGASPC, căci zeci de copii sunt exploatați și dorm pe marginea străzii. Acești copii se văd cu cei care îi exploatează pentru a le furniza banii strânși prin cerșetorie: "s-au dus în parcare la Hotel Victoria, e un spațiu verde acolo. Era foarte întuneric dar oricum se vedeau siluete și am văzut doi adulți, un bărbat mai corpolent și celălalt adult, presupun că era o femeie, și mai erau încă patru sau 5 copii pe acolo. Mergeau și predau banii acolo".

Turista a numărat doar într-o singură seară 24 de astfel de copii, preponderent fetițe, care erau "efectiv epuizate, adormeau și păreau semi-conștiente".

Redăm relatarea turistei despre copiii trimiși la cerșit:

"Eu i-am văzut joi spre vineri prima dată, i-am văzut cu căței în brațe că așa mi-au atras atenția, mai ales că eu sunt și iubitoare de animale, am văzut în jur de 8 copii care stăteau cu cățeii în brațe cu paharul la cerșit și spre dimineață dormeau pe caldarâm și pe cutii de pizza. Sâmbătă spre duminică am numărat 24 de copii, preponderent fetițe, erau efectiv epuizate, adormeau și păreau semi-conștiente, am încercat să vorbesc cu câteva, au avut aceeași poveste că sunt cu sora lor.

Fiecare avea câte o soră mai mare care e ori într-un bar ori se plimba pe aici și a doua zi trebuiau să plece la Mangalia. Au început să își numere banii și i-am urmărit să îi vedem unde se duc, s-au dus în parcare la Hotel Victoria, e un spațiu verde acolo. Era foarte întuneric dar oricum se vedeau siluete și am văzut doi adulți, un bărbat mai corpolent și celălalt adult, presupun că era o femeie, și mai erau încă patru sau 5 copii pe acolo. Mergeau și predau banii acolo și se întorceau pe caldarâm. În momentul în care fluxul de oameni se muta mai departe se mutau și copiii. Mi-au rămas niște imagini foarte urâte în minte”, a declarat turista.

DGASPC a demarat o anchetă și a apelat la ajutorul Poliției pentru identificarea copiiilor. DGASPC ia în calcul instituirea unor măsuri de protecție pentru acei copii. 

"Am vorbit deja la poliție și i-am rugat să facă o verificare. Înteleg din filmulețe și din sesizarea care ne-a fost transmisă și nouă că apar în jurul orelor 22 sau mă rog când se lasă seara. Vom face verificări acum să vedem dacă sunt în momentul acesta acolo, i-am rugat să ne sune și dacă sunt voi trimite echipa mobilă. Dacă nu, ne vom organiza pentru diseară. Vom continua periodic, am vorbit cu domnii de la poliție să facem nu numai în seara aceasta. În momentul în care aflăm verificăm imediat, trebuie să identificăm minorii să vedem care sunt părinții, să vedem ce au făcut și putem merge până la instituirea unor măsuri de protecție pentru acești copii", a declarat pentru B1.ro Mihaela Ristea, director DGASPC Constanța.

B1 informează faptul că inclusiv în Neptun și Saturn situația este asemănătoare, iar localnicii spun că ar fi vorba de o rețea foarte bine pusă la punct.

VIZIONAȚI AICI VIDEO CU COPIII EXPLOATAȚI DIN COSTINEȘTI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.