VIDEO Berbeceanu, avertisment pentru "derbedeii" care perturbă violent ordinea publică: "Ca să folosesc o metaforă, nu vom arunca petale de trandafir!"


VIDEO Berbeceanu, avertisment pentru "derbedeii" care perturbă violent ordinea publică: "Ca să folosesc o metaforă, nu vom arunca petale de trandafir!"

Șeful de cabinet al ministrului de Interne, Traian Berbeceanu, a vorbit marți seară, la Realitatea Plus, pe marginea incidentelor violente petrecute recent, precum cel din Hunedoara, respectiv cel din cartierul Rahova din Capitală, când forțele de ordine au aplanat disputele stradale dintre mai mulți indivizi care nu respectau normele actuale de combatere a răspândirii epidemiei COVID-19. 

CITIȚI ȘI: Luptele stradale din Sectorul 5 au fost cauzate de clanul interlop Duduianu. Legăturile cu primarul PSD, Daniel Florea, și cu viceprimarul Țigănuș, fost milițian

Astfel, Berbeceanu a clarificat mesajul de ieri prin care a transmis că la violență se va răspunde cu violență, punând accentul pe faptul că se va acționa proporțional cu situația, conform legii, iar în cazul în care forțele de ordine sunt agresate, atunci nu se vor arunca "petale de trandafir", reacția polițiștilor și jandarmilor urmând să fie una fermă

Berbeceanu: "Este destul de greu să faci presupuneri sau prognoze în acest moment. Este posibil ca situația infracțională să crească, dar suntem pregătiți și pentru acest scenariu.

A fost preluată ultima parte a mesajului meu și aceea n-a fost preluată în mod integral. Am spus că la violență se răspunde cu violență, proporțional. Era vorba despre faptul că în situația în care polițiști sau jandarmi, reprezentanți ai forțelor de ordine, sunt agresați în mod evident, ca să folosesc o metaforă, nu vom arunca petale de trandafir. Vom acționa proporțional cu nivelul atacului sau al agresiunii, în limite legale, în mod evident, pentru a aplana o activitate violentă, un act violent, dar, repet, în condițiile legii. 

Polițiștii și jandarmii sunt pregătiți să reacționeze proporțional cu conflictul pe care sunt nevoiți să-l aplaneze la un moment dat. Scenele la care v-ați referit au avut loc în ultimele zile pe fondul situației generate de COVID-19. Marea majoritate a populației a înțeles că trebuie să respectăm regulile de izolare impuse de autorități pentru a întrerupe lanțul de propagare a virusului și astfel de elemente turbulente nu fac decât să genereze o stare de teamă, nesiguranță și, de ce nu, de frustrare a celor care respectă regulile. Mai mult, aceste persoane care nu respectă regulile impuse de autorități sunt cei care, la un moment dat, pot să "ajute" la răspândirea și propagarea într-un ritm alarmant a virusului".

Totodată, Berbeceanu a precizat că, din punctul său de vedere, cei care au comis mediatizatele acte de violență zilele acestea nu sunt interlopi, ci sunt niște derbedei "care au ales să nu respecte obligațiile impuse de autorități și ulterior chefurile lor s-au transformat în așa-zise lupte de stradă".

Berbeceanu: "Din punctul meu de vedere nu este vorba în nicio situație care s-a petrecut de curând despre lupte între clanuri. Sunt niște derbedei. Nu sunt interlopi. Este o diferență de nuanță foarte mare. Sunt niște elemente care au ales să nu respecte obligațiile impuse de autorități și ulterior chefurile lor s-au transformat în așa-zise lupte de stradă, ceea ce ne-au determinat pe noi și Jandarmeria să acționăm cu fermitate". 

Vedeți video în cele ce urmează: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.