VIDEO. Burtierele odioase ale RTV au ajuns de râsul tinerei generații. Farsa prin care vloggerul Selly a demascat fake-newsurile televizunii fugarului penal Sebastian Ghiță


VIDEO. Burtierele odioase ale RTV au ajuns de râsul tinerei generații. Farsa prin care vloggerul Selly a demascat fake-newsurile televizunii fugarului penal Sebastian Ghiță

„Accident cu mașina la doar câteva luni după ce și-a distrus bolidul de 70.000 de euro! Vloggerul a făcut o nouă gafă. De data aceasta, totul a fost surprins de un trecător”, turuia alarmist crainica România TV în urmă cu câteva zile despre un presupus accident pe care Selly, cel mai cunoscut vlogger din România, l-ar fi comis într-un „cartier rezidențial”.„Știrea” era însoțită de o filmare de câteva zeci de secunde pe care „trecătorul”, „martor” al „accidentului” ar fi încărcat-o pe Tik Tok. Doar pe baza ei, RTV crea o relatare de breaking news, difuzată în buclă pe parcursul mai multor ore.

„Faptul că eu aș fi făcut încă un accident cu mașina era prezentat drept o informație 100% reală. Doar că ce să vezi?! Nu este. Toată filmarea este 100% fake. Mașina este, de fapt, un model 3D și totul a fost regizat de mine. Totul a fost o glumă. Am făcut-o doar ca să vă arăt cât de ușor este să dezinformezi și că nu tot ce vedeți la televizor este adevărat”, spune Selly într-un video încărcat, joi, pe pagina sa de youtube.

În același video, Selly povestește cum a fost de nenumărate ori victima unor fake-news-uri sau știri trunchiate din partea „celui mai urmărit post din România”, în urma cărora familia sa a fost adesea panicată. Mai mult, unul dintre „breaking newsurile” RTV a fost pe punctul de a-i deteriora relația cu proprietarul apartamentului în care stă cu chirie când acesta a aflat de  la„știri” că din casa lui Selly se aud „urlete” și se întâmplă acte de violență atât de grave încât RTV a ajuns să-și întrerupă o emisiune de seară pentru a le transmite. „Știre falsă de la cap la coadă. Să nu-i spunem exagerare, să nu-i spunem știre scoasă din context. Să-i spunem ce este de fapt: o minciună! O minciună prezentată drept adevăr în fața a sute de mii de oameni”, a mai precizat Selly.

El mai arată că fake-newsul RTV cu accidentul a fost preluat de toată presa și „minciuna” televiziunii lui Ghiță a devenit „o știre, un adevăr, în care toată lumea a crezut”.

„Uitați cât de simplu e să dai o știre falsă în România. Și am regizat toată porcăria asta ca să înțelegeți că nimic nu poate fi sută la sută de încredere și că fiecare informație pe care o vedeți, trebuie s-o verificați din 5-6-7 surse înainte să fiți siguri că e o informație reală. Sunt tone de fake-newsuri care apar. Și majoritatea nu sunt inofensive cum e cea cu accidentul. Majoritatea sunt rău intenționate. Încearcă să vă manipuleze, să vă bage în cap atâtea minciuni încât să nu mai știți care e adevărul”, spune Selly în același video. 

Problema informării din mai multe surse intervine însă atunci când un fake-news e preluat de mai toată presa main-stream (Digi, Libertatea, Antena3, Evz), iar simplul consumator de media nu mai are din ce surse să afle versiunea reală a unei situații.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.