Casa lui Constantin Noica din Teleorman, pe itinerariul lui Theodor Paleologu - VIDEO


Casa lui Constantin Noica din Teleorman, pe itinerariul lui Theodor Paleologu - VIDEO

În acest moment, casa în care s-a născut cel mai important gânditor român este o ruină. Autoritățile teleormănene ignoră de zeci de ani acest monument cultural, chiar dacă pentru județul Teleorman, el ar putea constitui o dovadă palpabilă că locul nu este reprezentat doar de “somități” precum Dragnea și Dăncilă.

De altfel, primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, contactat pe această temă cu câțiva ani în urmă, nici nu știa că pe unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce stă locul nașterii lui Constantin Noica. A aflat despre acest loc cu semnificație culturală Theodor Paleologu, care a fixat în itinerariul vizitei sale în Teleorman și un popas la casa copilăriei lui Noica, de care susține că se simte încă foarte apropiat. De altfel, relația de prietenie dintre Alexandru Paleologu, tatăl candidatului la prezidențiale, și Constantin Noica a fost una de notorietate în acele timpuri. Desigur, starea de degradare profundă în care a găsit locuința lui Noica a întristat pe toți cei care l-au însoțit pe Paleologu în Teleorman, așteptările fiind totuși altele.

Paleologu s-a declarat dezamăgit de felul în care arată acest loc de mare importanță pe harta culturii românești, dar a spus, totuși, că însăși existența lui în spațiul teleormănean arată că județul Teleormanul nu este doar locul de proveniență al Vioricăi Dăncilă. Mai mult, el și-a explicat popasul la casa lui Noica pri faptul că și-a dorit să se reconecteze cu tatăl său, care a fost, la rândul lui, în vizită la locul cu pricina în anii 90.

„Eu am crescut cu Noica în vecinătate, stăteam în Drumul Taberei, și a avut un rol foarte important pentru mine. Vreme de câțiva ani, tatăl meu și Constantin  Noica s-au văzut în fiecare zi. Tatăl meu a învățat mult de la Noica și au fost legați foarte strâns toată viața. Țin minte că venea la noi acasă și ne vedeam des. El a vrut să facă și o școală la el acasă, și uite că eu am făcut o școală la mine acasă, deci e o idee destul de noiciană într-un sens. Bun, eu am propriile mele poziții, dar Noica a fost un gânditor formidabil. Și uite am venit aici, chiar dacă săraca casă e foarte delabrată, lăsată de izbeliște, nu e formidabilă în sine, dar e păcat de ea. Nu știu, măcar ceva să fie aici, orice să fi fost ar fi fost grozav.”, a spus Paleologu în Teleorman.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.