VIDEO Caz șocant la un spital din Sighetu Marmației: Pacienți cu dizabilități, închiși în cuști și legați cu cârpe

Zilele acestea au apărut imagini tulburătoare cu umilințele la care sunt supuși pacienții cu dizabilități de la Spitalul din Sighetu Marmației, acolo unde la secția de psihiatrie unii dintre ei sunt ținuți în cuști sau legați cu bucăți de cârpe.

Centrul de Resurse Juridice și Tonal au lansat un apel în urma situației identificate la Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secție de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) și la secția de psihiatrie I Bărbați din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, județul Maramureș.

”Opt persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale erau închise în cinci cuști; cuștile sunt de aproximativ 2,5 m înălțime, cu ramă metalică și plexiglas transparent, iar alte trei persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe. Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul”, arată CRJ pe pagina de Facebook.

Georgiana Pascu, managerul de proiect al CRJ a declarat la Digi 24 că: “Situația este una cutremurătoare și de natură să arate cum se încalcă drepturile omului în cazul persoanelor cu dizabilități psiho-sociale din România. Am văzut mai mulți pacienți ținuți legați, sau în condiții degradante, mizerie greu de descris. Erau trei persoane cu dizabilități legate cu fâșii, cârpe, resturi de materiale…dar cel mai grav e că am întâlnit într-o încăpere cinci cuști de aproximativ 2,5 – 3 metri, din metal, în care erau unul, doi sau trei oameni”.

CRJ a făcut, marți, apel inclusiv la ministrul Sănătății care a anunțat că luni va efectua un control la centrul din Sighetu Marmației.

Urmăriți în continuare matierialul Digi 24, începând cu minutul 6:00: