VIDEO Cum arată o dezbatere prezidențială peste Ocean. Democrații își expun viziunea despre țară la Atlanta

Moderaţii şi progresiştii s-au înfruntat într-o dezbatere democrată în vederea alegerilor prezidenţiale americane, în care tânărul primar Pete Buttigieg, aflat în plină ascensiune, a încercat să se prezinte ca un candidat care uneşte, capabil să-i recucerească pe alegătorii seduşi o vreme de Donald Trump.

Ocupând acelaşi culoar moderat ca fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, favorit în sondaje, Pete Buttigieg a recunoscut că nu a reuşit să avanseze în rândul electoratului afroamerican, un electorat-cheie în cazul în care democraţii vor să-l înfrângă pe preşedintele republican în 2020.

În pofida unei unităţi împotriva lui Donald Trump, ameninţat de o procedură de destituire, cei patru candidaţi de pe primele locuri şi-au expus în mod clar disensiunile - Biden şi Buttigieg au criticat programul mai de stânga al senatorilor Warren şi Sanders.

Proiectele lor de reformă către un sistem de sănătate uiversal al sănătăţii ”nu sunt abordarea bună pentru a-i uni pe americani”, a subliniat Pete Buttigieg, cel mai tânăr candidat, în vârstă de 37 de ani.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama Joe Biden a subliniat că, ”în acest moment, vasta majoritate a democraţilor nu susţin” această reformă.

Senatoarea Elizabeth Warren şi-a apărat propunerile, afirmând că cea mai bună modalitate de ”unire” este ”construirea unei Americi care să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru cei bogaţi”.

Animaţi toţi de voinţa aprigă de a-l înfrânge pe preşedintele republican Donald Trump în noiembrie 2020, 17 candidaţi se află în cursă în vederea obţinerii învestiturii democrate, dintre care zece s-au înfruntat miercuri în direct în această dezbatere televizată.

Însă un pluton din frunte s-a detaşat în mod clar în ultimele luni - cu Joe Biden (30%) pe primul loc, care a împlinit vârsta de 77 de ani miercuri, urmat de Elizabeth Warren (18%), în vârstă de 70 ani şi Bernie Sanders (17%), în vârstă de 78 ani, potrivit unei medii stabilite de site-ul RealClearPolitics.

Primul candidat homosexual cu şanse reale în cursa la fotoliul de la Casa Albă, Buttigieg se clasează pe locul patru, cu doar opt la sută în intenţiile de vot, potrivit France Presse.

Însă el înregistrează de la sfârşitul lui octombrie o ascensiune fulgerătoare în sondaje în Iowa, un stat-cheie, care urmează să voteze primul, la 3 februarie, iar recent în New Hampshire, care votează imediat după aceea, la 11 februarie.

Primar la South Bend, un oraş cu 100.000 de locuitori în statul Indiana, Buttigieg era încă necunoscut marelui public în urmă cu un an.

”Am experienţa necesară să-l înfrunt pe Donald Trump. Ştiu bine că ea nu corespunde experienţei tradiţionale a establishmentului de la Washington”, a ironizat el.

”Pentru a-l bate peacest preşedinte, avem nevoie de cineva care (...) vine cu adevărat din locuri în care el seduce”, a adăugat el, referindu-se la Midwestul său natal, un bazin muncitoresc şi de regiuni rurale care a basculat în favoarea miliardarului Donald Trump în 2016, după ani de vot democrat.

Totuși, Bernie Sanders, care s-a pronunţăt în favoarea destituirii, a avertiat că ”noi nu putem fi pur şi simplu obsedaţi de Donald trump, pentru că dacă o facem vom pierde alegerile”.

Urmărește dezbaterea la link-ul de mai jos:

https://www.msnbc.com/msnbc/watch/on-demand-watch-the-full-msnbc-washington-post-democratic-debate-73805381739?fbclid=IwAR1Q8ou2CanUQikcUMmcqVd_RsORMX1XmrL1rmSc0rynJP-0e-Rk_D6Mfs0