VIDEO Dan Barna: I-am zis lui Iohannis că mai păstrăm trei luni Guvernul Dăncilă, dar după aia scăpăm 10 ani de PSD


VIDEO Dan Barna: I-am zis lui Iohannis că mai păstrăm trei luni Guvernul Dăncilă, dar după aia scăpăm 10 ani de PSD

USR a publicat pe Facebook un clip în care Dan Barna vorbește într-o ședință de partid despre ancheta Rise Project, dar abordează și tema anticipatelor. 

Privitor la tema anticipatelor, Dan Barna a precizat că formațiunea sa politică a rămas consecventă susținând această variantă. Totodată, președintele USR a precizat că i-a spus președintelui Klaus Iohannis la consultări că în viziunea lui este mai bine "să păstrăm trei luni, trei luni și jumătate Guvernul Dăncilă, dar după aia scăpăm 10 ani de PSD".

CITIȚI ȘI: USR nu mai cere anticipate pentru a susține Guvernul Orban. Care sunt condițiile impuse de partidul lui Dan Barna

De asemenea, Dan Barna a discutat în ședința de partid și în legătură cu varianta susținerii Guvernului Orban și a transmis că solicită majorității parlamentare care ar acorda susținerea politică acestui Executiv să voteze și un pachet legislativ care să vizeze următoarele modificări: 1. Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local; 2. Adoptarea inițiativei “Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români; 3. Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență; 4. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României. În cazul în care nu vor fi făcute modificările legislative menționate anterior, Dan Barna a dat de înțeles că nu va vota Guvernul Orban

Membru USR: De ce ieri USR spunea că vrem anticipate și nu susține niciun Guvern, iar azi s-a schimbat situația. USR va da un vot pentru noul Guvern dacă va adopta punctele USR? De ce USR se schimbă ca vântul?

Dan Barna: Nu e adevărat. A fost probabil o speculație din comunicatul de presă. Noi n-am renunțat niciun moment la anticipate. Chiar și în seara asta la Digi am spus foarte clar că noi vedem soluția anticipatelor. Asta i-am zis-o dimineață lui Iohannis. El a zis că nu vrea să facem acum anticipate pentru că ar însemna să păstrăm Guvernul Dăncilă și el consideră că asta nu poate fi explicat românilor. Eu i-am zis că, tocmai, mai păstrăm trei luni, trei luni și jumătate Guvernul Dăncilă, dar după aia scăpăm 10 ani de PSD. Altfel, punem acum o guvernare cârpită, chinuită care nu o să facă decât să le umfle din nou bojocii PSD-ului. Și din logica asta din ce mi-a zis el în întâlnirea de dimineață a fost că vom face anticipate, dar după ce scăpăm de Dăncilă și avem un Guvern care adoptă bugetul și organizează prezidențialele, iar după prezidențiale discutăm de anticipate. Eu i-am spus să stabilim un calendar de anticipate ca să știu cum va arăta. Așadar, nu am renunțat, nu ne-am sucit deloc. Suntem exact în aceeași poziție în care spunem că anticipatele sunt soluția, tragem să se întâmple anticipate el punând pe masă un Guvern.

Pe de altă parte, în situația aceasta, susținerea unui Guvern care are în plan anticipatele, repet, a fost condiționată de noi primari în 2 tururi, fără penali în funcții publice, recursul compensatoriu și povestea cu comisarul care sunt condiții pe care le punem înainte de a vota Guvernul. Dacă există o majoritate parlamentară care să voteze Guvernul Orban, atunci majoritatea aceea să voteze și legile respective. Și atunci noi ne-am atins niște obiective foarte clare. După aceea când vorbim strict de mandatul respectivului Guvern, ca să fim foarte clari, acolo avem și pensiile speciale, și Secția Specială care trebuie desființată, avem și legile justiției. Deci acestea sunt subiecte pe care le vom negocia direct cu Orban în momentul în care va veni să discutăm condițiile în care funcționăm. 

Vedeți video de la 19:20:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.