VIDEO Eugen Teodorovici s-a folosit de un student pentru a argumenta aberațiile fiscale

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a prezentat în Plenul Camerei Deputaților în cadrul dezbaterii pe moțiunea simplă împotriva sa, o serie de argumente pro OUG 114, dar și o analiză făcută de „un student anonim de la Facultatea Economică”.

„Vor înțelege să ia atitudine și să nu-i mai lase să-și dea cu părerea pe acești învățăcei în alfabetul economic. Stimați colegi din Opoziție, recunosc că mi-e din ce în ce mai greu să înțeleg ceea ce scrieți în moțiunile dumneavoastră”, a spus ministrul la adresa PNL.

Redăm o parte a discursului lui Eugen Teodorovici unde precizează analiza studentului:

„Mi-am propus să fac un experiment. Am rugat un student de la Facultatea Economică să-mi spună punctele tari și punctele slabe ale moțiunii, fără să divulg cine își asumă acest document. Vă spun întâi ceea ce a observat el și ulterior vă spun punctul meu de vedere. Ce spune studentul și acum vă citesc analiza lui.

1. Se spune că nu există nici o prognoză publică privind încasările pe 2019. Răspuns: Chiar eu am citit prognozele atât în proiecția pe buget, cât și în strategia fiscal-bugetară. Le-am găsit pe site.

2. Se afirmă că efectele OUG 114 vor aduce pierderi pentru consumatorii români. Răspuns: Cum sunt afectați românii dacă vor plăti facturi mai mici la utilități? Pierdem dacă vom plăti dobânzi mai mici la credite? Este o pierdere pentru români dacă salariul minim net în construcții va fi de 500 de euro? Nu ne dorim stațiuni de turism balnear sau investiții în orașele noastre? Sunt întrebări legitime. Acum ce vă răspund eu pentru a câta oară cu argumente tehnice. În primul rând veniți din nou cu teza prognozei optimiste, privind creșterea economică și de anul acesta, deși v-au fost prezentate de nenumărate ori argumente tehnice și strict economice. Dacă ne uităm la comparațiile  dintre creșterea economică prognozată de organismele internaționale pentru România în ultimii doi ani, vedem o medie anuală  a estimărilor acestora de 4,15%, iar media anuală a realizărilor este de 5,5% în condițiile în care în ultimii ani, ultimii trei ani, creșterile economice au fost ridicate, considerăm că în raport cu investițiile suplimentare prevăzute în buget pentru anul 2019, precum și cu fondurile europene absorbite, creșterea economică de 5,5%, este mai mult decât realistă.

Dacă privim pe partea de formare a produsului intern brut, pe partea de ofertă, din ce sectoare vine valoarea adăugată mai mare, avem în anul 2019, față de anul 2018, avem un plus de 0,2 puncte procentuale. La contribuția industriei, un plus de 0,4 puncte procentuale la construcții și un plus de 1,1 puncte procentuale la total servicii. De unde să vină aceste creșteri? Deja am explicat-o de prea multe ori și aveți date publice privind măsurile adoptate în aceste sectoare. În al doilea rând, constat că nu doriți să vă uitați în date statistice oficiale și-n analize care ne arată exemple de bune practici din țările europene dezvoltate. Spuneți dumneavoastră că România a inovat noi taxe și că acestea nu se aplică nicăieri în UE. Din contră, sunt foarte multe țări europene care aplică corecții pentru a stopa creșterile explozive de prețuri la utilități, pentru a contracara diferențele imense dintre rata dobânzii la credite și rata dobânzii la depozite sau pentru a proteja consumatorii de practici incorecte”, a declarat Eugen Teodorovici.

Urmăriți secvența video de la 24:20 AICI