VIDEO Guvernul își va angaja răspunderea pe buget. Cele cinci partide care au contestat abordarea PNL: două dintre ele au amenințat cu moțiunea de cenzură


VIDEO Guvernul își va angaja răspunderea pe buget. Cele cinci partide care au contestat abordarea PNL: două dintre ele au amenințat cu moțiunea de cenzură

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că Guvernul a luat decizia de a-și angaja răspunderea pentru trei proiecte de lege, inclusiv Legea bugetului de stat, respectiv, legea bugetului asigurărilor sociale. 

Premierul a atras atenția că bugetul nu poate fi adoptat până la finalul anului 2019 prin simplă procedură parlamentară, iar pe cale de consecință angajarea răspunderii este necesară. 

Redăm declarația premierului:

"Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pentru trei proiecte de lege: Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și legea de corectare a OUG 114, care a provocat efecte devastatoare în economia romanească.

Decizia de angajare a răspunderii este o decizie responsabilă și indispensabilă pentru atingerea obiectivului de a reuși pană pe 31 decembrie să oferim României un buget de stat care să stea în picioare, să se bazeze pe realitățile economice și să ofere posibilitatea fiecărui român, fiecărei firme sau autorități locale să știe la ce să se aștepte pentru 2020”.

Urmăriți video în cele ce urmează:


Amintim că PSD și Pro România au amenințat Guvernul Orban cu o moțiune de cenzură în cazul angajării răspunderii pentru adoptarea bugetului pe 2020. Și USR și UDMR au avut obiecții în legătură cu respctiva procedură de adoptare a bugetului.

CITIȚI ȘI: Se intensifică disputa pe buget. Budăi i se alătură lui Țuțuianu, încercând să sperie Guvernul Orban cu ideea unei moțiuni de cenzură

CONSULTAȚI ȘI: Raluca Turcan subliniază că bugetul pe 2020 trebuie adoptat prin angajarea răspunderii, dar USR și UDMR strâmbă din nas

Totodată, presedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a pledat marți pentru o dezbatere și adoptare în Parlament a proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2020 și nu prin angajarea răspunderii, pentru a nu exista "derapaje democratice".

"Problema care se pune este cea legată de asumarea răspunderii sau de dezbaterea în Parlament (...) Noi am declarat că vom face o opoziție loială cetățeanului. Cred că este în folosul cetățenilor ca dezbaterea bugetului să aibă loc în Parlament. Este important ca Parlamentul, principala instituție a democrației, să nu fie scurtcircuitată. Pledez cu insistență pentru o dezbatere a bugetului în Parlament și îl încurajez, în acest sens, pe premierul Orban, să vină în Parlament la această dezbatere.

Varianta asumării răspunderii nu este o variantă mai scurtă, pentru că unul dintre considerente este acela de a avea un buget până la sfârșitul anului. Dar știm foarte bine că asumarea răspunderii poate fi atacată la CCR. Celelalte asumări au fost deja atacate și CCR a dat termen pe 29 ianuarie. Deci și pe asumarea răspunderii pe buget nu vom avea un termen mai devreme de 29 ianuarie, deci nu va intra bugetul în vigoare decât la începutul lui februarie. Deci problema rapidității iese din discuție", a afirmat Tăriceanu, marți, după ședința Biroului Executiv al ALDE.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.