VIDEO Incident diplomatic mizerabil la Constanța. Adjuncta ambasadorului SUA, umilită de consulul Turciei


VIDEO Incident diplomatic mizerabil la Constanța. Adjuncta ambasadorului SUA, umilită de consulul Turciei

Luni la Constanța a avut loc un incident diplomatic fără precedent. Concret, adjuncta ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp a fost dată jos de pe scena unde dorea să țină un discurs de către consulul Turciei, pe baza unui motiv șocant, anume că nu figurează în program. Evenimentul a avut loc la Constanța de săptămâna nașterii profetului Mohamed 

Într-o filmare difuzată de Dobrogea TV, se vede cum Abigail Rupp intră pe scenă și apucă să salute sala, însă consulul Turciei la Constanța, Sulhi Turan, apare lângă scenă și îi spune: „Ne pare rău, dar discursul nu este în program”. După un moment de confuzie, adjuncta șefului misiunii SUA la București coboară de pe scenă fără să-și mai țină discursul.

„Statele Unite ale Americii consideră că libertatea religioasă este un drept universal al omului şi stă la baza protecţiei celorlalte drepturi inalienabile, incluzând libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Susţinem libertatea religioasă şi de credinţă în întreaga lume şi depunem eforturi pentru a demonstra angajamentul nostru pentru protejarea minorităţilor religioase oricând este posibil.

Este regretabil faptul că reprezentanţii Guvernului turc au obiectat în mod public faţă de rolul unui înalt reprezentant al SUA şi au împiedicat-o să vorbească la un eveniment care sărbătorea valorile de libertate religioasă şi diversitate pe care le împărtăşim în România”, susţine Ambasada SUA la Bucureşti, cu privire la incident.

Muftiul Cultului Musulman din România, Murat Yusuf, s-a delimitat categoric miercuri de gestul consulului Turciei la Constanța.

„Ne pare rău de atitudinea pe care au avut-o reprezentanții statului turc. Evenimentul a fost organizat în România, iar noi avem relații bune cu SUA”, a declarat acesta pentru Info Sud-Est.

Politologul Cătălin Avramescu, fost ambasador al României în Finlanda, a catalogat incidentul drept unul mizerabil, sancționând și lipsa de reacție a președintelui Klaus Iohannis.

„Incident diplomatic mizerabil la Constanța, unde consulul Turciei a dat jos de pe scena unui eveniment un diplomat american. Muftiul cultului musulman a cerut scuze ambasadei Statelor Unite. Cum reacționează Klaus Iohannis, prin minionul său Bogdan Aurescu? Delăsare totală. Ai spune ca nici unul nu e plătit să se ocupe de politica externă a României.

Incidentul a mai scos la suprafață și un fapt dubios. Consulatul Turciei are doi diplomați pentru "servicii religioase". Nu sunt surprins că dictatorul Erdogan folosește Islamul ca o armă politică. Sunt însă surprins că Ministerul Afacerilor Externe al României acceptă acreditarea unor diplomați sub acest pretext", a scris Avramescu pe pagina sa de Facebook.

Urmărește tot incidentul în video-ul de mai jos:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.