VIDEO Iohannis, confruntat de Moise Guran: Ați sacrificat justiția pe altarul interesului dvs. electoral? / Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt!


VIDEO Iohannis, confruntat de Moise Guran: Ați sacrificat justiția pe altarul interesului dvs. electoral? / Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt!

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat marți seară de către jurnalistul Moise Guran, în cadrul dialogului electoral organizat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, dacă a sacrificat cumva justiția, inclusiv prin amânarea referendumului, pentru a crește din punct de vedere electoral.

Astfel, Klaus Iohannis a negat acest scenariu, subliniind că a reușit să anuleze, prin resorturile constituționale, 70% dintre măsurile pesediste care ar fi compromis justiția. Mai mult, președintele a precizat că fără el "statul de drept s-ar fi rupt".

Totodată, Iohannis a motivat amânarea referendumului pentru justiție, deși asaltul PSD asupra statului de drept începuse din 2017, prin faptul că a dispus de o serie de studii sociologice care arătau că scrutinul trebuia organizat odată cu alegerile europarlamentare pentru a putea participa cât mai mulți români. 

Moise Guran: Ați dat a doua și a treia șansă PSD. Legile Justiției au trecut până la urmă. Imaginea României este cea din MCV. Ați sacrificat cumva justiția pe altarul interesului dvs. electoral prin amânarea referendumului?

Klaus Iohannis: Se vede destul de bine că nu. Am amânat referendumul până când am considerat că produce efecte maximale. Cred că a produs. 

În afară de faptul că am alungat elefanții în ședința de Guvern, am mai făcut lucruri care sunt prevăzute în Constituție și cred că le-am făcut destul de bine. Am retrimis legile Justiției în Parlament, la CCR, am cerut un punct de vedere Comisiei de la Veneția. I-am rugat pe colegii mei să facă o evaluare. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile Justiției.

Sigur, nu sunt perfecte, sunt în vigoare, au trebuit promulgate pentru că am epuizat instrumentele constituționale, dar lucrurile nu se opresc aici și voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni. După alegerile parlamentare, când sunt convins că vom avea de-a face cu o altă majoritate, vom repara ce a mai rămas de reparat.

Am început campania din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept și m-am ținut de asta. Vă garantez, fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt. 

Moise Guran: Aveți informații că dacă se făcea mai devreme, referendumul nu ar fi dat rezultate? Efectele referendumului sunt aceleași. E o manifestare a poporului. 

Klaus Iohannis: Studiile sociologice făcute mi-au arătat că s-a apropiat momentul cel mai potrivit, împreună cu europarlamentarele. Era nevoie de o rată de participare suficient de mare. Niciun moment anterior nu arăta că rata de participare ajungea suficient de aproape de cota de validare.

Vedeți video de la 16:23:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.