VIDEO Iohannis, asigurări privind întărirea parteneriatului cu SUA. Președintele dezvăluie ce a discutat cu Donald Trump


VIDEO Iohannis, asigurări privind întărirea parteneriatului cu SUA. Președintele dezvăluie ce a discutat cu Donald Trump

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump, la solicitarea părţii americane. Cei doi oficiali au discutat despre pandemia COVID-19 și despre parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

"Preşedintele Klaus Iohannis a transmis solidaritatea cu poporul american şi condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti cauzate de pandemia generată de noul coronavirus. Preşedintele României a exprimat apreciere pentru sprijinul acordat ţării noastre de către SUA, referindu-se, printre altele, la facilitarea de către partea americană a utilizării avioanelor de transport sub egida Strategic Airlift Capability din cadrul NATO, care au adus în România echipamente de protecţie esenţiale pentru personalul medical. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat şi sprijinul american pentru obţinerea, de către România, a unui echipament de detecţie de tipul RT-PCR, printr-un program al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), finanţat de SUA, precum şi ajutorul de 800.000 de dolari pentru România dedicat exclusiv luptei împotriva pandemiei cu noul coronavirus", a transmis Administraţia Prezidenţială.

"Preşedintele României a subliniat că una dintre priorităţile autorităţilor române este asigurarea tuturor echipamentelor şi medicamentelor necesare combaterii eficiente a pandemiei. În acest sens, Preşedintele Donald Trump şi-a manifestat intenţia de a trimite ţării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor. Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Donald Trump au reafirmat, cu acest prilej, angajamentul comun pentru soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, precum şi pentru consolidarea cooperării în domeniul securităţii şi cel economic", a adăugat Palatul Cotroceni.

Întrebat marți în cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni privind discuția avută cu președintele SUA, Klaus Iohannis a precizat că a vorbit despre măsurile luate în contextul crizei COVID-19, echipamentele de care are România nevoie, dar și privitor la consolidarea flancului estic al NATO, subliniind că România contează atât pe NATO, cât și pe SUA privind asigurarea securității regionale.   

Klaus Iohannis: "A fost o discuție foarte caldă, foarte bună. Evident că am discutat despre măsurile pe care le-am luat și noi și ei în această pandemie. Am discutat despre problema materialelor de protecție, problema ventilatoarelor, iar președintele Trump a întrebat imediat dacă avem nevoie de ventilatoare, am spus că da, avem nevoie, și a spus că va analiza și va trimite cât se poate de repede și cât se poate ventilatoare în România. Am discutat evident despre impactul economic, despre măsurile de relaxare pe care le iau ei în vedere, pe care le avem noi în vedere și despre securitatea flancului estic al NATO, flanc estic pe care ne aflăm noi, și i-am spus foarte franc președintelui Trump că noi contăm pe SUA și pe NATO pentru a asigura securitatea noastră pe flancul estic". 

Vedeți video de la 43:40: 


Amintim că premierul Ludovic Orban a declarat pe 28 aprilie că România va primi din SUA 200 de ventilatoare ca urmare a discuției dintre președintele Donald Trump și președintele Klaus Iohannis. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.