VIDEO. Iresponsabila, aroganta și dezastruoasa conducere pesedistă a Televiziunii Române. Cum își bate joc Doinea Gradea de publicul care o plătește


VIDEO. Iresponsabila, aroganta și dezastruoasa conducere pesedistă a Televiziunii Române. Cum își bate joc Doinea Gradea de publicul care o plătește

În cea mai recentă audiere din Comisia de cultură a Camerei Deputaților, în care ar fi trebuit să lămurească apariția repetată a infractorului Liviu Dragnea într-o emisiune a TVR, în plină campanie electorală, și dispariția din grila de programe a unor emisiuni cu audiență, actuala șefă a TVR, Doina Gradea, fostă secretară a mogulului media Adrian Sârbu, a fost de o aroganță incredibilă, refuzând repetat să răspundă întrebărilor adresate și mormăind superior că va transmite explicații în scris membrilor comisiei. Filmul audierilor a fost postat de deputatul USR Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook. Obrăznicia Doinei Gradea pe mii de euro, bani publici, este grețoasă și revoltătoare! Vezi filmul mai jos. 

Joi, vestea că TVR a pierdut drepturile de difuzare a Festvalului Internațional  „George Enescu”  în favoarea Trinitas, postul Patriarhiei Române, făcea înconjurul presei. Nicio lămurire, nicio explicație, nicio clarificare nu a venit din zona TVR, postul public de televiziune care are la dispoziție un buget de peste 86 milioane de euro, bani publici, și care în ultima vreme înregistrează o scădere semnificativă a audiențelor, pierzdându-și astfel rolul de principal vehicul media în folosul celor care îl susțin financiar, respectivul cetățenii români.

Reacții critice vehemente au apărut imediat în spațiul public. Conducerea pesedistă a TVR se face însă că plouă. Timpul trece, leafa merge, iar coaliția PSD-ALDE, care susține această sinecură revoltătoare, dispune încă o majoritate confortabilă în Parlament ca Doina Gradea să se îngrijoreze.


Gigel Știrbu, deputat PNL, șeful Comisiei de cultură a Camerei Deputaților:Zi după zi, conducerea TVR demonstrează incapacitatea de a gestiona această instituție. Încă de la prima ediție a Festivalului internațional George Enescu, Televiziunea Română, avea calitate de coproducător al evenimentului și a asigurat transmiterea acestuia. Dar anul acesta, televiziunea publică nu va mai difuza festivalul, ci postul TV Trinitas

Pentru Televiziunea Română reprezenta un act de onoare să preia integral concertele din cadrul Festivalului Enescu, cel mai important proiect cultural al anului 2019. Dar din cauza incompetenței conducerii TVR, anul acesta a ratat pur si simplu transmitarea acestui eveniment deosebit!”

Mai mult, postul Trinitas va asigura difuzarea festivalului cu 20 de camere de televiziune si postarea pe internet gratis, putând fi preluat astfel și de către alte posturi. Până acum, televiziunea publică nu a putut asigura aceste lucruri la un asemenea nivel, dar, în schimb a solicitat bani organizatorilor festivalului, ceea ce Trinitas nu a solicitat.

Festivalul rămâne nu doar cea mai importantă manifestare culturală internaţională de omagiere şi de cunoaştere a operei marelui compozitor George Enescu, dar şi cel mai bun prilej de promovare internaţională a valorilor culturale ale României. Toate naţiunile importante ale lumii îşi susţin artiştii de valoare prin evenimente şi programe culturale de anvergură care contribuie decisiv la creşterea renumelui şi prestigiului ţărilor respective în lume. Ca de fiecare dată, Festivalul Internaţional George Enescu acesta aduce din nou pe scenă personalităţi de renume mondial, continuând astfel linia de dezvoltare constantă şi de creştere în valoare.

Astfel, ratarea difuzării Festivalului George Enescu în acest an, demonstrează încă o dată, incapacitatea conducerii TVR de a gestiona în mod responsabil problemel televiziunii publice. Ce se petrece în această instituţie a statului, finanţată exclusiv din banii cetăţenilor români, este pur și simplu incalificabil.

Este greu de conceput cum televiziunea plătită din bani publici funcționează în detrimentul cetățenilor români, dar acest lucru se explică prin neputința și incapacitatea doamnei Doina Gradea de a conduce TVR”.

Iulian Bulai, deputat USR: Cum se poate ca cel mai important eveniment muzical al României să fie acoperit de o televiziune de nișă, specializată, și nu de televiziunea publică?

Festivalul „George Enescu” e finanțat din fonduri publice, la fel ca și TVR, iar aceste concerte ar trebui să ajungă în fiecare casă din România, ca serviciu public.

După ce și-a închis postul dedicat, TVR Cultural, și a înghesuit emisiunile culturale în crucea nopții sau alte ore de minimă audiență, după ce a ajuns să facă și din „Viața satului” o emisiune de propagandă partinică, televiziunea publică își mai ratează o dată misiunea.

Îi solicit imperios Doinei Gradea să ofere explicații publice pentru acest eșec de proporții al TVR. Sper să nu considere că ar trebui să-i adresez această solicitare în scris, cu confirmare de primire, și să nu răspundă, ca de obicei, că e vorba de informații confidențiale, apărate de secretul comercial.”

Vlad Alexandrescu, senator USR: „Decizia conducerii pesediste a TVR de a renunța la difuzarea Festivalului Internațional „George Enescu” din toamnă este inacceptabilă și arată degradarea misiunii culturale și sociale a televiziunii publice.

Festivalul Internațional „George Enescu” este unul dintre cel mai importante evenimente culturale din România. Un eveniment care aduce la București elita culturală din Europa și din lume și care oferă țării noastre de ani și ani de zile prestigiu internațional.

Decizia TVR de a pune capăt unui parteneriat tradițional, de anvergură internațională și cu o semnificație culturală este nu doar regretabilă, ci chiar inacceptabilă. Televiziunea publică are o misiune de a promova cultura română, iar rațiunile strict pecuniare nu trebuie să ducă la marginalizarea acestei misiuni fundamentale pentru care a fost creată. Mai ales că în schimbul acestui parteneriat, televiziunea publică beneficia de exclusivitate asupra drepturilor de transmisiune și asupra drepturilor de autor, cu o valoare estimată la un milion de euro. Conducerea pesedistă a TVR a dat cu piciorul acestui milion de euro.

Fapul că televiziunea Trinitas, cu specific mai degrabă religios și cu o audiență relativ redusă, înlocuiește TVR va duce la o reducere a impactului național al festivalului. Deși este lăudabil că Trinitas a decis să sprijine Festivalul Enescu, aceasta nu este în poziția să ofere aceeași audiență pe care o poate asigura televiziunea publică.

Conducerea televiziunii publice trebuie să răspundă pentru această decizie aberantă și care arată neinteresul acesteia pentru îndeplinirea rolului social și misiunii televiziunii publice de a asigura dreptul constituțional al cetățenilor la cultură. Este o rușine că televiziunea publică refuză să continue parteneriatul tradițional cu un festival cultural de o asemenea amploare. Asta arată incompetență și indolență.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.