VIDEO Kovesi avertizează oficialii europeni. Care este obstacolul din calea eficientizării Parchetului European

Eurodeputații din cadrul comisiei LIBE au discutat marți referitor la necesitatea unei strategii comune a Uniunii Europene privind combaterea corupției și a criminalității organizate.

Pocurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a susținut primul discurs în cadrul PE ocupând noua funcție.

"Împreună cu Curtea Europeană de Justiție, EPPO va reprezenta pilonul justiției în UE și va proteja valorile europene, cetățenii și interesele financiare", a subliniat Kovesi. 

Mai mult, Kovesi a avertizat oficialii europeni că nu dispune de resursele necesare pentru a pune bazele unui Parchet European eficient până la finalul anului 2020, iar în acest sens trebuie luată o decizie pe parcursul negocierilor pentru cadrul financiar multianual pentru ca EPPO să devină o instituție eficientă în combaterea corupției: "Întrebarea esențială este: avem suficient personal de susținere operațională la nivel central și destui procurori europeni delegați ca să începem să operăm? Conform cadrului bugetar actual nu avem. Ca să putem să începem în 2020 trebuie să updatăm previziunile inițiale și să adaugăm mai multe resurse în contextul negocierilor pentru cadrul financiar multianual. Aceasta este o decizie strategică. Vrem să avem un birou al procurorului european numai așa să spunem că-l avem?! Sau vrem ca această instituție să fie eficientă?".

De asemenea, Kovesi a evidențiat implicațiile luptei anticorupție la nivel înalt, care țin de deranjarea intereselor unor oameni puternici și periculoși, experiență dobândită de pe vremea când conducea DNA: "Pe baza experienței mele de luptă cu corupția la nivel înalt și frauda financiară ne vom lupta cu oameni puternici și periculoși. Din acest motiv vreau ca instituția EPPO să fie cu adevărat independentă, eficientă și puternică. Principalele ei sarcini vor fi să facă investigații penale, să întărescă cooperarea între statele ei membre și să recupereze pagubele, toate acestea respectând complet drepturile fundamentale ale persoanelor implicate în procedurile penale, precum și legislația procedurală a statelor membre participante".

Discursul complet al Laurei Codruța Kovesi:

"Adoptarea regulamentului care crează Biroul Procurorului European este o realizare istorică. EPPO este un pas important în integrarea sistemului judiciar în UE și rezultatul a mai bine de 20 de ani de eforturi, de convingere și de negocieri. Este o mare onoare pentru mine să fiu primul procuror-șef european și știu că așteptările cetățenilor sunt foarte mari.

Pe baza experienței mele anterioare cred că există un set comun de cerințe care trebuie să fie îndeplinite pentru a avea eficiență în lupta anticorupție: independența sistemului judiciar, o structură specializată în investigarea corupției, legislație care oferă instrumente eficiente, recuperarea pagubelor și a rezultatelor criminalității, prevenirea, activitățile de educație, schimbarea mentalităților și creșterea încrederii publice în instituțiile care au rol în combaterea sau prevenirea corupției. 

Există într-adevăr câțiva actori diferiți și multe instrumente disponibile pentru a lupta cu corupția la nivel național, european și internațional. Mie îmi place ideea unei abordări strategice pentru că acțiunea noastră poate avea un efect real și de durată numai dacă este coerentă și consistentă. Trebuie să știm ce vrem să realizăm, să ne asigurăm că avem și mijloacele necesare pentru a realiza lucrurile respective și apoi să aplicăm strategia în mod coerent.

Întrebarea esențială este: cine ar trebui să fie responsabil pentru o astfel de abordare strategică? Odată ce Biroul Procurorului European va deveni eficient, va trebui să investigheze în mod eficient frauda și să recupereze pagubele de pe urma criminalității financiare. Totuși nu se vor reduce fraudele cu fonduri europene numai prin investigații și condamnări. Avem nevoie și de activitate prin prevenire. Rolul indirect al EPPO va fi să ofere o analiză a celor mai tipice delicte investigate și a modalităților operaționale. Aceste analize ar putea duce la identificarea unor riscuri predominante și vulnerabilități în procedura de utilizare a fondurilor europene. Asta ar ajuta la identiicarea modului în care aceste proceduri pot fi dezvoltate mai bine pentru ca delictele să fie evitate. EPPO ar putea în felul acesta să îmbunătățească activitatea de prevenire influențând deciziile altor instituții europene. 

Investigația în toate țările membre UE va cere un schimb rapid de informații. E necesar ca noi să dezvoltăm o relație foarte strânsă cu Europol, cu Eurojust și OLAF. Conform prevederilor relevante din regulament, vom încheia acorduri de lucru cu aceste instituții și vom agrea și asupra unor modalități de cooperare cu țări terțe, cu organizații internaționale și cu state membre care nu participă la Biroul Procurorului European. 

Între timp, singura mea recomandare ar fi una de o natură generală: trebuie să acționăm în mod coerent și consistent cu toții. În parcitcă, asta înseamnă că EPPO ar trebui să fie implicat oricând există o suspiciune de fraudă împotriva bugetului european. În acest context, Biroul Procurorului European are un interes important în a discuta termenii în care se va face cooperarea reciprocă cu Curtea Europeană de Auditori. De asemenea, EPPO ar trebui să fie implicat în mod sistematic și în definirea, cât și în implementarea strategiilor antifraudă la nivel european și, acolo unde este relevant, la nivel național

Eu văd participarea mea la această audiere ca pe un prim pas în dezvoltarea unei relații fructuoase cu Parlamentul European. Și în același spirit al responsabilității instituționale, am participat în această dimineață la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne, unde le-am transmis miniștrilor de resors următoarele mesaje principale: 

Împreună cu colegii mei din instituție ne vom lua responsabilitatea să facem Parchetul European operațional până la finalul anului 2020. De la intrarea mea oficială în funcție, acum o lună, am evaluat situația. Multe lucruri sunt deja pregătite foarte bine, dar trebuie să facem mai mult și mai repede. Pentru ca EPPO să fie operațional până la finalul anului 2020 avem nevoie de următoarele lucruri: în primul rând, implementarea la timp a directivei PIF. În al doilea rând, adjustări la nivel național la regulamentul EPPO. De asemenea, procurorii europeni care vor veni la Luxemburg să creeze colegiul și să ia decizii strategice. Avem nevoie de un acord cu statele membre privind numărul de procurori europeni delegați, claritate în ceea ce privește nivelul de susținere a fiecărui stat membru în raport cu procurorii europeni delegați. Avem nevoie de un sistem de managament al cazurilor funcțional și de posibilitatea de a recruta și instrui tot personalul care se va ocupa de toate cazurile care vor ajunge la EPPO din prima zi. 

Întrebarea esențială este: avem suficient personal de susținere operațională la nivel central și destui procurori europeni delegați ca să începem să operăm? Conform cadrului bugetar actual nu avem. Ca să putem să începem în 2020 trebuie să updatăm previziunile inițiale și să adaugăm mai multe resurse în contextul negocierilor pentru cadrul financiar multianual. Aceasta este o decizie strategică. Vrem să avem un birou al procurorului european numai așa să spunem că-l avem?! Sau vrem ca această instituție să fie eficientă?

Am fost procuror jumătate din viața mea. Îmi dau seama perfect de bine în legătură cu provocările cu care mă confrunt. Transformarea EPPO nu va fi ușoară. Vom avea succes doar dacă lucrăm cu toții în echipă, colegiul procurorilor europeni, procurorii europeni delegați, autoritățile naționale, instituțiile europene, dar mai general toți cei care înțeleg importanța vitală a ideii de a promova și susține statul de drept în societățile noastre. 

Pe baza experienței mele de luptă cu corupția la nivel înalt și frauda financiară ne vom lupta cu oameni puternici și periculoși. Din acest motiv vreau ca instituția EPPO să fie cu adevărat independentă, eficientă și puternică. Principalele ei sarcini vor fi să facă investigații penale, să întărescă cooperarea între statele ei membre și să recupereze pagubele, toate acestea respectând complet drepturile fundamentale ale persoanelor implicate în procedurile penale, precum și legislația procedurală a statelor membre participante. 

Împreună cu Curtea Europeană de Justiție, EPPO va reprezenta pilonul justiției în UE și va proteja valorile europene, cetățenii și interesele financiare. Sunt recunoscătoare pentru susținerea coerentă și constantă a Parlamentului European față de EPPO.".

Vedeți video de la 13:11: