VIDEO Ludovic Orban, confruntat de reporteri privind șansele moțiunii de cenzură. Pică Guvernul Dăncilă?


VIDEO Ludovic Orban, confruntat de reporteri privind șansele moțiunii de cenzură. Pică Guvernul Dăncilă?

Președintele PNL Ludovic Orban și prim-vicepreședintele liberalilor Raluca Turcan au făcut declarații miercuri privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. 

Ludovic Orban a informat că liberalii au stabilit un calendar de negocieri cu toate formațiunile politice parlamentare și grupurile parlamentare, altele decât PSD. De subliniat că liberalii vor purta totuși negocieri cu parlamentarii PSD la nivel individual, adică cu cei care ar fi dispuși să susțină căderea Guvernului Dăncilă. 

Mai mult, Ludovic Orban a precizat că dorește în continuare garanția celor 233 de semnături în condițiile în care liberalii se declară deschiși către propunerile celorlalte formațiuni politice referitoare la textul final al moțiunii de cenzură. 

Totodată, Ludovic Orban a fost confruntat de reporteri pe tema șanselor moțiunii și dacă PNL are ce să ofere concret pentru ca Guvernul Dăncilă să pice, căci e posibil ca social-democrații să înceapă să atragă de partea lor parlamentari. În replică, președintele PNL a spus următoarele: "Noi nu putem să oferim partenerilor noștri și parlamentarilor pe care îi invităm să susțină moțiunea de cenzură decât șansa de a fi de partea bună a spectrului politic și șansa de a fi alături de cetățenii români, care într-o majoritate zdrobitoare, vor căderea acestui Guvern.  (...) Social-democrații nu mai pot să garanteze locuri pe liste nici măcar pentru actualii parlamentari PSD și, de altfel, a existat o mișcare constantă în ultimul an și jumătate de șubrezire a majorității parlamentare inițiale, care a fost una solidă, una care apărea aproape indestructibilă și iată că astăzi, în condițiile în care declarațiile actorilor politici sunt sincere, există șansa să treacă această moțiune de cenzură".

Ludovic Orban: Obiectivul politic principal al PNL în această sesiune parlamentară este oprirea guvernării PSD prin intermediul unei moțiuni de cenzură. Am stabilit un calendar de negocieri cu toate formațiunile politice parlamentare și grupurile parlamentare, altele decât PSD, calendar pe care-l punem în practică. Am avut întâlniri cu partenerii din opoziție de la USR, de asemenea am discutat cu reprezentanții PMP urmând să mai avem o întâlnire cu colegii noștri din opoziție. De asemenea am avut negocieri cu colegii noștri din UDMR și cu grupul minorităților. 

Raluca Turcan: Parlamentarii PNL au semnat pentru moțiunea de cenzură pe un text care pleacă spre partenerii de negocieri pe care i-a precizat președintele Ludovic Orban. (...) În momentul în care se crează o susținere pe o variantă de text a moțiunii de cenzură semnăturile se vor strânge de la cei cu care discutăm și vom ajunge în plen să o depunem împotriva Guvernului Dăncilă. 

Ludovic Orban: Vom avea negocieri și cu reprezentanți ALDE și cu reprezentanții Pro România. (...) Obiectivul nostru este să obținem sprijin pentru moțiunea de cenzură din partea tuturor parlamentarilor care nu sunt membri PSD, dar vom purta discuții individual și cu parlamentarii PSD care sunt dispuși să susțină moțiunea. 

Ludovic Orban, întrebat dacă mai cere ca garanție privind șansele moțiunii un număr de 233 de semnături din partea parlamentarilor: E o garanție necesară pentru a asigura succesul moțiunii. Repet că nu ne jucăm de-a moțiunea de cenzură. De data asta există șanse reale. În condițiile în care actorii politici sunt sinceri în declarațiile lor există șanse reale ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Dăncilă să dispară de la butoane. Tratăm cu mare seriozitate moțiunea și suntem deschiși la consultări la orice propuneri și orice opinii care sunt formulate de partenerii noștri. Obiectivul nostru este chiar să îi aducem pe cei care susțin astăzi că nu mai sunt cu guvernarea PSD să vină să susțină această moțiune de cenzură. 

Ludovic Orban: Vă dau exemple de garanții. Știți foarte bine că pentru a trece moțiunea de cenzură e nevoie de o mobilizare a tuturor grupurilor parlamentare care vor participa. De asemenea garanția pe care noi am cerut-o este cea a semnării de cenzură în condițiile în care, repet, noi suntem dispuși să acceptăm în textul moțiunii propunerile care sunt formulate de posibilii noștri contribuabili. Forma reală de opoziție a celor care spun public că nu susțin Guvernul Dăncilă este semnarea moțiunii de cenzură. 

Reporteră: Matematica în acest moment vă este favorabilă privind moțiunea de cenzură, dar în timp ce dvs. faceți negocieri și social-democrații fac și ar putea să atragă de partea lor parlamentari care să șubrezească această matematică care vă e în favoare acum. 

Ludovic Orban: Cum să o șubrezească? 

Reporteră: Să atragă parlamentari. 

Ludovic Orban: Păi dacă nu i-a atras până acum, în doi ani și jumătate, cu ce ar putea să îi mai atragă? Noi nu putem să oferim partenerilor noștri și parlamentarilor pe care îi invităm să susțină moțiunea de cenzură decât șansa de a fi de partea bună a spectrului politic și șansa de a fi alături de cetățenii români, care într-o majoritate zdrobitoare, vor căderea acestui Guvern. 

Reporteră: Nu considerați că oferta dvs. e puțin cam abstractă pe când social-democrații pot eventual să le promită locuri pe liste, funcții guvernamentale?!

Ludovic Orban: Social-democrații nu mai pot să garanteze locuri pe liste nici măcar pentru actualii parlamentari PSD și, de altfel, a existat o mișcare constantă în ultimul an și jumătate de șubrezire a majorității parlamentare inițiale, care a fost una solidă, una care apărea aproape indestructibilă și iată că astăzi, în condițiile în care declarațiile actorilor politici sunt sincere, există șansa să treacă această moțiune de cenzură. 

Redăm video cu ultimele precizări legate de șansele moțiunii:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.