VIDEO Ludovic Orban face bilanțul negocierilor cu PMP, ALDE, UDMR și USR. Explicațiile premierului desemnat privitoare la disensiunile cu partidul lui Eugen Tomac

Premierul desemnat Ludovic Orban a participat marți la a doua rundă de negocieri în legătură cu obținerea susținerii la votul de învestitură a Guvernului pe care-l creionează. Astfel, liderul liberalilor a precizat că sunt șanse mari ca Guvernul său să obțină votul de învestitură

CITIȚI ȘI: 1. PMP dă semne că NU va susține Guvernul Orban. Cele două condiții pe care premierul desemnat nu le-a acceptat; 2. Kelemen Hunor, "realist spre optimist" în urma negocierilor pentru susținerea Guvernului Orban. UDMR solicită liberalilor semnarea unui acord scris; 3. Dan Barna anunță că a ajuns la un acord cu PNL și este foarte probabilă votarea Guvernului Orban 4. Ce conține acordul dintre PNL și ALDE. Cele 12 condiții impuse de Tăriceanu pentru susținerea Guvernului Orban

Totodată, Ludovic Orban a făcut un bilanț al negocierilor cu PMP, ALDE, UDMR și USR, existând probleme doar cu prima formațiune politică menționată. În contextul disensiunilor cu PMP, Ludovic Orban a menționat că neintrarea la guvernare a celor din partidul lui Eugen Tomac vine ca o consecință a cerințelor pe care le-au transmis celelalte formațiuni politice pentru a putea să susțină Guvernul Orban.

Mai mult, liderul liberalilor a explicat că PNL respectă cerințele PMP susținând crearea unui departament în subordinea premierului pentru relația cu Republica Moldova și a reiterat frontul comun pe care liberalii și cei din PMP îl fac pentru alegerea primarilor în două tururi. 

Amintim că președintele PMP Eugen Tomac s-a arătat dezamăgit marți de negocierile pe care le-a avut cu liberalii privind susținerea Guvernului Orban, întrucât premierul desemnat a dat de înțeles că Executivul său nu va da OUG pentru alegerea primarilor în două tururi și nici nu va înființa un Minister pentru Relația cu Republica Moldova. 

Redăm declarația președintelui PNL:

"După cum bine știți am avut astăzi runda a doua de negocieri. Am avut discuții cu reprezentanții PMP, ALDE, UDMR și USR. Negocierile au decurs bine, ne-am înțeles aproape în toate punctele. Cu aproape fiecare formațiune politică am convenit un cadru de colaborare care va fi materializat sub forma unor înțelegeri care vor fi validate în conducerea PNL și în conducerea formațiunilor politice. Suntem practic pe drum bun, am făcut pași serioși înainte și sunt la fel de încrezător ca în momentul desemnării că șansele noastre de a reuși învestirea Guvernului sunt foarte mari.

În ceea ce privește discuțiile și înțelegerile cu reprezentanții USR, am abordat practic teme care vizează protecția mediului, teme economice, teme din domeniul justiției, din domeniul reformei electorale. A fost o discuție foarte bună în care a existat o dorință de înțelegere din partea ambelor părți și nu am avut nicio problemă în a ajunge la un acord care, evident, va fi supus validării organismelor statutare ale celor două formațiuni politice. De asemenea, am avut o discuție legată și de propunerile de miniștri și au solicitat numele candidaților care sunt în evaluarea finală, le-am dat aceste nume și, mai mult decât atât, în momentul deciziei finale vom avea o convorbire telefonică. 

În ceea ce privește discuțiile pe care le-am avut cu ALDE, au avut niște solicitări legate de realizarea unei înțelegeri care să cuprindă mai multe puncte cum ar fi menținerea cotei unice de impozitare pe care o susținem, corectarea OUG114 care se regăsește și în înțelegerile pe care le-am avut cu USR și UDMR. (...) Am convenit să abrogăm și prevederile legate de fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții prin care se angajează și astăzi cheltuieli fără să existe resurse bugetare. De asemenea, ne-am înțeles pe listarea companiei Hidroelectrica la bursă și deblocarea marilor proiecte de infrastructură. 

În ceea ce privește discuțiile cu UDMR am convenit elementele unui acord de colaborare parlamentră care conține elemente care sunt bine cunoscute și care nu fac niciun fel de problemă în ceea ce privește adoptarea acestui acord de colaborare parlamentară cu UDMR. 

Rămânem în continuare deschiși și la fel de angajați într-un parteneriat și cu reprezentanții PMP. Avem încredere că vor reflecta la decizia pe care o vor lua și că vor susține Guvernul. Am avut în mod evident câteva puncte în care nu am putut ajunge la un acord deplin, respectiv Ministerul pentru Republica Moldova, în schimb am anunțat și anunț și acum că sunt de acord cu înființarea unui departament în subordinea premierului care să coordoneze relația cu Republica Moldova în toate aspectele de colaborare. De asemenea, în ceea ce privește alegerile în două tururi PNL susține cu toată tăria adoptarea proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi. În ceea ce privește participarea la guvernare cu miniștri din toate discuțiile pe care le-am avut cu ceilalți parteneri de negociere preferința a fost prezentarea unui Guvern monocolor liberal, eventual cu alți tehnicieni, dar fără prezența altor formațiuni. Sigur că am avut o discuție înaintea moțiunii de cenzură în care le-am prezentat colegilor din PMP o deschidere pentru participarea la guvernare. Negocierile pentru susținerea Guvernului ne-au dus în situația în care să mergem pe o astfel de formulă, dar asta nu înseamnă că nu ne menținem colaborarea cu colegii noștri cu care suntem în Opoziție de 3 ani de zile, dovadă că am luat decizia de a susține proiectul PMP privind înființarea unei comisii de anchetă referitoare la ceea ce s-a întâmplat la TAROM și la încercarea disperată a ministrului Cuc de a ține avioanele companiei la sol pentru ca să nu ajungă parlamentarii la moțiunea de cenzură. De asemenea, suntem implicați să susținem cele mai multe proiecte pe care le-am convenit de comun acord de-a lungul timpului și sunt încrezător că și cei din PMP vor veni alături de noi la învestirea Guvernului, mai ales că suntem parteneri în PPE și există o legătură întren noi și în ceea ce privește afilierea europeană", a declarat Ludovic Orban.