VIDEO Ludovic Orban, mesaj ferm către USR și celelalte partide: "Orice formațiune politică care nu votează învestirea Guvernului pe care îl voi prezenta Parlamentului, de fapt menține PSD la putere!"


VIDEO Ludovic Orban, mesaj ferm către USR și celelalte partide: "Orice formațiune politică care nu votează învestirea Guvernului pe care îl voi prezenta Parlamentului, de fapt menține PSD la putere!"

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni după BPN că votul de învestitură al Guvernului pe care-l creionează va avea loc cel târziu săptămâna viitoare în cursul zilei de miercuri.

Totodată, Ludovic Orban a lansat un avertisment către celelalte partide privind pericolul pe care-l reprezintă pentru România neacordarea votului de învestitură pentru noul Guvern: "De la moțiunea de cenzură până astăzi rămășițele Guvernului Dăncilă au făcut numai și numai nenorociri. Au declanșat concursuri pentru toate posturile vacante de execuție și de conducere din toate instituțiile statului, din toate instituțiile guvernamentale pentru a-și fixa pe post clientela politică introdusă pe ușa din dos, oameni care nu au altă calitate decât aceea de a avea carnet de partid la PSD. Au angajat cheltuieli publice fără să aibă resurse financiare. Au alocat bani în mod discriminatoriu atât din fondul de rezervă al Guvernului, cât și din sumele suplimentare cuprinse în rectificarea bugetară către autorități locale fără să rezolve problemele reale ale comunităților locale. Forțează semnarea de contracte ilegale, realizează tot felul de proceduri prin care angajează cheltuieli pentru care nu există resurse. Mai mult decât atât, neînvestirea unui Guvern legitim, constituțional împiedică realizarea unor chestiuni fundamentale pentru România: rectificarea bugetară pentru a permite tuturor instituțiilor publice și tuturor autorităților locale să li se aloce resursele financiare indispensabile pentru finalizarea exercițiului bugetar, pregătirea proiectului de lege a bugetului de stat și a proiectului de lege a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020. Este necesară pregătirea României pentru sezonul rece, pentru iarnă, atât în zona energiei, cât și în cea a transporturilor. Este necesară prezentarea unui candidat legitim pentru funcția de comisar european care să îndeplinească toate criteriile necesare pentru a putea fi adoptat de Parlament și care să facă cinste României și să reprezinte într-adevăr interesele țării noastre la nivel european. Este nevoie urgentă în foarte multe domenii de activitate de decizii pe care să le ia un Guvern care are deplină capacitate de exercitare a atribuțiilor guvernamentale, de la examenul de rezidențiat până la o mulțime de programe din domeniul sănătății care necesită existența unor miniștri".'

CITIȚI ȘI: USR nu mai cere anticipate pentru a susține Guvernul Orban. Care sunt condițiile impuse de partidul lui Dan Barna

Mai mult, liderul liberalilor a fost întrebat legat de cele trei măsuri pe care USR le solicită să fie votate în Parlament pentru a susține Guvernul Orban. Astfel, Ludovic Orban a răspuns că "orice formațiune politică care nu votează învestirea Guvernului pe care îl voi prezenta Parlamentului, de fapt menține PSD la putere și pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria". "Noi, PNL, putem să susținem cu parlamentarii noștri măsurile legislative pe care de altfel le susținem, dar nu poți să spui că nu învestești Guvernul PNL din cauza faptului că PSD sau altă formațiune politică nu votează un proiect de lege", a mai precizat liderul liberalilor. 

Redăm declarația președintelui PNL:

"În campania electorală pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul convocat de președintele României Klaus Iohannis le-am cerut românilor să voteze și să susțină PNL cu un mesaj foarte simplu: Votați PNL, dăm jos PSD! Încă de la debutul sesiunii parlamentare am anunțat demararea procdurii moțiunii de cenzură. Odată cu lansarea procedurii moțiunii de cenzură am anunțat clar că deși prima noastră opțiune o reprezintă alegerile anticipate, în cazul în care nu se poate naște imediat un acord pentru declanșarea alegerilor anticipate, PNL este pregătit să-și asume răspunderea guvernării într-un moment critic pentru România. Deși foarte puțină lume s-a așteptat, moțiunea de cenzură a trecut și Guvernul Dăncilă a fost demis. În cadrul consultărilor declanșate de președintele României Klaus Iohannis, PNL este singurul partid care a prezentat candidat de premier și care în mod hotărât a arătat disponibilitatea de a-și asuma răspunderea guvernării. România are nevoie de un Guvern legitim, de un Guvern învestit de Parlamentul României. Am demarat discuțiile cu partenerii noștri alături de care am reușit o victorie extrem de importantă și anume trimiterea acasă a PSD. Am încredere că toți partenerii care au fost alături de noi în dărâmarea Guvernului Dăncilă gândesc la fel ca noi: Guvernul Dăncilă eșuat, demis prin moțiune de cenzură, care nu mai are nicio legitimitate să exercite puterea în România, trebuie alungat cât mai repede de la Palatul Victoria și de la butoanele ministerelor și autorităților guvernamentale. Nu există decât o singură soluție pentru atingerea acestui obiectiv. Această soluție este învestirea Guvernului pe care-l vom prezenta Parlamentului alături de programul de guvernare.

De la moțiunea de cenzură până astăzi rămășițele Guvernului Dăncilă au făcut numai și numai nenorociri. Au declanșat concursuri pentru toate posturile vacante de execuție și de conducere din toate instituțiile statului, din toate instituțiile guvernamentale pentru a-și fixa pe post clientela politică introdusă pe ușa din dos, oameni care nu au altă calitate decât aceea de a avea carnet de partid la PSD. Au angajat cheltuieli publice fără să aibă resurse financiare. Au alocat bani în mod discriminatoriu atât din fondul de rezervă al Guvernului, cât și din sumele suplimentare cuprinse în rectificarea bugetară către autorități locale fără să rezolve problemele reale ale comunităților locale. Forțează semnarea de contracte ilegale, realizează tot felul de proceduri prin care angajează cheltuieli pentru care nu există resurse. Mai mult decât atât, neînvestirea unui Guvern legitim, constituțional împiedică realizarea unor chestiuni fundamentale pentru România: rectificarea bugetară pentru a permite tuturor instituțiilor publice și tuturor autorităților locale să li se aloce resursele financiare indispensabile pentru finalizarea exercițiului bugetar, pregătirea proiectului de lege a bugetului de stat și a proiectului de lege a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020. Este necesară pregătirea României pentru sezonul rece, pentru iarnă, atât în zona energiei, cât și în cea a transporturilor. Este necesară prezentarea unui candidat legitim pentru funcția de comisar european care să îndeplinească toate criteriile necesare pentru a putea fi adoptat de Parlament și care să facă cinste României și să reprezinte într-adevăr interesele țării noastre la nivel european. Este nevoie urgentă în foarte multe domenii de activitate de decizii pe care să le ia un Guvern care are deplină capacitate de exercitare a atribuțiilor guvernamentale, de la examenul de rezidențiat până la o mulțime de programe din domeniul sănătății care necesită existența unor miniștri. 

A nu vota învestirea Guvernului înseamnă împiedicarea adoptării acestor decizii și provocarea de consecințe extrem de negative asupra a milioane de români. 

În ceea ce ne privește, ne-am respectat angajamentele și față de români și față de partenerii noștri politici. În prima rundă de negociere am arătat deschidere și am acceptat foarte multe propuneri pe care ni le-au formulat partenerii noștri. Astăzi nu cred că există vreun motiv serios ca vreunul dintre partenerii noștri să nu ia decizia de a susține Guvernul condus de mine. Vom avea, începând de mâine, a doua rundă de discuții. Am luat decizii în PNL de a facilita înțelegerile pe care le-am avut cu partenerii noștri și, de asemenea, pentru a introduce în programul de guvernare măsuri care ne-au fost solicitate de parteneri. Privesc cu încredere și optimism următoarele discuții și sunt convins că vom obține o majoritate care să permită învestirea cât mai rapidă a Guvernului. În ceea ce ne privește, vom depune lista Guvernului și programul de guvernare în termenul constituțional stabilit și, de asemenea, vom propune un calendar cât mai rapid pentru învestirea Guvernului, astfel încât săptămâna viitoare, miercuri cel târziu, să aibă loc votul de învestitură în plenul Parlamentului, astfel încât să putem să dăm României Guvernul de care are nevoie astăzi. (...)

Orice formațiune politică care nu votează învestirea Guvernului pe care îl voi prezenta Parlamentului, de fapt menține PSD la putere și pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria. Și în loc să susțină un Guvern legitim, competent, care vine cu măsuri fundamentale pentru România nu face altceva decât să asigure perpetuarea total nelegitimă la putere a unui Guvern al PSD eșuat, demis și care nu mai are niciun fel de legitimitate de a exercita puterea în România. Mă îndoiesc că partenerii noștri care au contribuit la demiterea Guvernului Dăncilă l-ar putea să mențină și să participe la decizia de perpetuare a acestui Executiv. (...) Noi, PNL, putem să susținem cu parlamentarii noștri măsurile legislative pe care de altfel le susținem, dar nu poți să spui că nu învestești Guvernul PNL din cauza faptului că PSD sau altă formațiune politică nu votează un proiect de lege. Așa ceva n-am mai întâlnit, să ni se pună niște condiții care nu depind de noi".


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.