VIDEO Mahalagioaica Maria Grapini l-a luat la țintă pe Donald Tusk cu țățismele. Ulterior, eurodeputata PSD s-a lăudat singură pentru "reușită"


VIDEO Mahalagioaica Maria Grapini l-a luat la țintă pe Donald Tusk cu țățismele. Ulterior, eurodeputata PSD s-a lăudat singură pentru "reușită"

Eurodeputata PSD Maria Grapini, bine-cunoscută pentru episoadele de țață, s-a rățoit în cursul zilei de joi la fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk. Episodul a avut loc în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. De precizat că este prima intervenție a țaței în plenul noului Parlament European și, cu siguranță, va mai oferi numeroase numere de mahalagioaică pe viitor. 

"Dle preşedinte Tusk, dle comisar, dragi colegi, în primul rând vreau să-i felicit pe cei noi aleşi, şi da, e un bilanţ să-l felicit şi pe dl Tusk, cel puţin din două puncte de vedere - longevitatea mandatului şi faptul că a avut o reprezentare estică. Dar dle preşedinte Tusk, ce lăsaţi ca moştenire din partea Consiliului, lipsă de transparenţă, total dezechilibru în instituţiile europene, între Est şi Vest, şi nu mă refer numai la liderii celor trei instituţii, mă refer şi la funcţionarii care lucrează în instituţiile europene. Vă rog să vedeţi care este echilibru între angajaţii în instituţiile europene, între statele din Est şi Vest.

Şi ce mai lăsaţi, dle preşedinte? O strategie incoerentă legată de lărgirea UE, o procedură nespecifică democraţiei, şi anume majoritatea în Consiliu, şi lăsaţi două state pedepsite - Bulgaria şi România - deşi avem Rezoluţia Parlamentului, dle preşedinte, şi aţi promis de nenumărate ori că vă încheiaţi mandatul cu România şi Bulgaria în Schengen, pentru că întrunim toate condiţiile tehnice, din 2011.

Şi ce mai lăsaţi, dle preşedinte, lăsaţi impresia că totul se aranjează în spatele unei cortine, şi asta nu încurajează cetăţenii europeni pentru a creşte încredere în UE.

De aceea, dragi colegi noi, vă rog să înţelegeţi că depinde de noi să sporim importanţa şi puterea Parlamentului European! Domnule preşedinte Sassoli, vă felicit pentru alegere, dar nu uitaţi că avem nişte sarcini extrem de grele în perioada următoare şi vă rog să ţineţi cont de poziţia PE în negocierea cu cele două instituţii!", a declarat Maria Grapini în plenul PE.


Penibilul de care a dat dovadă Grapini astăzi nu s-a rezumat doar la rățoiala la Donald Tusk, ci și la un comunicat postat ulterior pe Facebook în care se laudă singură pentru că i-a dat "șah mat" fostului președinte al Consiliului European:

"04.07.2019
COMUNICAT DE PRESĂ
Maria Grapini, șah mat la Donald Tusk!

„Lăsați moștenire lipsă de transparență și un dezechilibru total în instituțiile europene între Est și Vest!”

Prima intervenție a Mariei Grapini, în plenul Parlamentului European din noua legislatură, de joi, 4 iulie, a confirmat practic faptul că promisiunea făcută alegătorilor săi este pe deplin respectată. Europarlamentarul nu și-a schimbat nici linia, nici atitudinea, nici poziția.

Într-un discurs percutant, Maria Grapini i-a transmis fostului președinte al Consiliului European, Donald Tusk – prezent în plen – tot ceea ce foarte mulți au gândit în toți acești ani, dar n-au dorit sau putut vreodată să exprime.

După ce i-a felicitat pe noii aleși din PE, Maria Grapini a țintit direct tensiunile și promisiunile neonorate, rămase în urma mandatului fostului președinte al Consiliului. Europarlamentarul n-a omis nici să-l atingă direct pe Tusk în privința celei mai mari dureri a României și-anume bariera Schengen.

„Ce lăsați ca moștenire, domnule președinte Tusk, în urma acestui mandat? Lipsă de transparență și un dezechilibru total în instituțiile europene între Est și Vest și nu mă refer doar la liderii celor trei instituții, mă refer și la funcționarii care lucrează în instituțiile europene! Mai lăsați o strategie incoerentă, legată de lărgirea Uniunii Europene, o procedură nespecifică democrației - majoritatea în Consiliu și lăsați două state pedepsite, România și Bulgaria! Avem Rezoluția Parlamentului, ați promis de nenumărate ori că vă veți încheia mandatul cu România și Bulgaria în Schengen, pentru că întrunim toate condițiile tehnice, încă din 2011!”, a punctat Maria Grapini.

Europarlamentarul român a continuat intervenția dură, făcând trimitere directă la impresia lăsată de întreg mandatul lui Donald Tusk, cum că „totul se aranjează în spatele unei cortine și asta nu-i încurajează pe cetățenii europeni, nici nu crește nivelul de încredere în UE”.

“De aceea, dragi colegi noi, vă rog să înțelegeți că depinde de noi să sporim importanța și puterea Parlamentului European! Domnule președinte Sassoli, nu uitați că avem niște sarcini extrem de grele în perioada următoare și vă rog să țineți cont de poziția PE în negocierea cu cele două instituții!”, și-a încheiat Maria Grapini prima intervenție din plenul noului Parlament European de la Strasbourg".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.