VIDEO Orban, desemnat, din nou, premier. Iohannis: "Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune"


VIDEO Orban, desemnat, din nou, premier. Iohannis: "Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune"

Președintele Klaus Iohannis s-a consultat joi cu partidele politice parlamentare în urma căderii Guvernului Orban pentru desemnarea unui nou premier.

Astfel, Iohannis a luat decizia de a-l desemna, din nou, pe Ludovic Orban pentru funcția de premier.

Mai mult, președintele României a reiterat că prioritatea lui este declanșarea de alegeri parlamentare anticipate, întrucât avem un PSD care se opune reformelor de care România are nevoie, prin numărul mare de parlamentari de care dispune. 

Redăm discursul președintelui:

"Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și sunt în măsură să vă spun câteva concluzii pe care le-am tras. În primul rând, să recapitulăm pe scurt. Avem un Guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătățiri pe legislația electorală, pe măsuri economice, pe măsuri sociale în interesul României și al românilor. De asemenea, a dorit să repare greșelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte. 

Pe de altă parte, avem un PSD care are foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări. Deci pe de-o parte un Guvern care vrea să miște lucrurile, pe de cealaltă parte un PSD care dorește să oprească lucrurile. Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. PNL, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale cu privire la alegerile locale. În speță, a vrut să reintroducă, așa cum e normal, alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, moțiunea a trecut ieri. Astăzi avem consultări. 

După părerea mea, soluția corectă în această situație în care avem un Guvern care dorește să miște lucrurile, opțiune confirmată de români la alegerile de anul trecut, pe de cealaltă parte avem un PSD care este foarte prezent în Parlament. 

Întoarcerea la electorat este soluția corectă, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune. Unii au fost de părere că e bine, alții că mai trebuie să se consulte în partid. E normal că majoritatea partidelor au nevoie de discuții interne pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede. Dar până atunci e normal să facem următorul pas, desemnarea din partea mea a unei persoane însărcinate cu formarea unui nou Guvern. Așadar, îl desemnez pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern și să se prezinte în Parlament".

Vedeți video:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.