VIDEO Orban, precizări privind starea de alertă. Ce trebuie să știe toți românii legat de funcționarea începând de mâine a spitalelor, dar și referitor la ridicarea restricțiilor


VIDEO Orban, precizări privind starea de alertă. Ce trebuie să știe toți românii legat de funcționarea începând de mâine a spitalelor, dar și referitor la ridicarea restricțiilor

Premierul Ludovic Orban a convocat joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a reglementa starea de alertă privind combaterea epidemiei COVID-19. Starea de alertă se va institui vineri, de la ora 00, iar premierul a pus accentul pe responsabilitatea fiecărui român pentru a fi minimizată răspândirea virusului: "Este clar că riscul de infectare odată cu această ridicare a restricțiilor crește, iar limitarea lui nu poate fi determinată decât de un comportament corect al cetățenilor români în perioada care va urma: respectarea regulilor, de la purtarea măștii, păstrarea distanței fizice sanitare, asigurarea unei interacțiuni care să nu permită transmiterea virusului, respectarea tuturor regulilor care țin de activitatea la locul de muncă, respectarea regulilor care țin de comportamentul corect în spațiile comerciale, în toate zonele în care va fi necesar ca românii să fie în stare de veghe și să aibă grijă să se păzească pe ei și să-i păzească pe cei din jurul lor de riscul de infectare".

În ceea ce privește ridicarea restricțiilor, Ludovic Orban a subliniat că românii se vor putea deplasa liber în interiorul localității și, totodată, este important de menționat că vor putea apela la servicii medicale chiar dacă nu este vorba despre urgențe, întrucât se va relua activitatea normală a spitalelor"Odată cu instituirea stării de alertă și cu deciziile aferente pe care le vom lua în CNSU se vor ridica o serie de restricții. Românii vor redobândi libertatea de circulație în interiorul localităților. De asemenea, deplasarea în afara localităților va fi permisă pentru o serie importantă de motive. Acest lucru va permite cetățenilor o reluare a activității în condiții aproape normale. De asemenea, vor fi deschise spațiile comerciale cu ieșire din afară și spațiile comerciale cu o suprafață mai mică de 15000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, se va relua activitatea cabinetelor stomatologice, se va relua activitatea normală a spitalelor, se va elimina orice restricție în materie de internări. Orice persoană chiar dacă nu e într-o situație care să reclame internarea de urgență va putea beneficia de servicii medicale. Se vor relua o serie de activități, inclusiv cele sportive individuale".

Ludovic Orban: "Am convocat CNSU pentru a lua decizia de instituire a stării de alertă începând de mâine de la ora 00. (...) Cred că este pentru prima oară în istorie când se declară starea de alertă în România. Ca atare, vom face față unei situații noi și va trebui să ne comportăm responsabil pentru a aplica toate măsurile necesare, astfel încât să ne atingem obiectivul de limitare a răspândirii virusului și de asigurare a unei treceri spre normalitatea pe care o așteptăm. 

Odată cu instituirea stării de alertă va trebui să luăm în seara aceasta toate deciziile pentru a institui reguli, restricții necesare, pentru a permite autorităților să lupte în mod eficient împotriva riscului de răspândire a virusului. Se vede că în ultima săptămână a existat o tendință de reducere a nr. de persoane infectate. De asemenea a existat o tendință de reducere a cazurilor active. Am ajuns la acest rezultat printr-un efort enorm atât din partea autorităților, cât și din partea cetățenilor. (...) 

Odată cu instituirea stării de alertă și cu deciziile aferente pe care le vom lua în CNSU se vor ridica o serie de restricții. Românii vor redobândi libertatea de circulație în interiorul localităților. De asemenea, deplasarea în afara localităților va fi permisă pentru o serie importantă de motive. Acest lucru va permite cetățenilor o reluare a activității în condiții aproape normale. De asemenea, vor fi deschise spațiile comerciale cu ieșire din afară și spațiile comerciale cu o suprafață mai mică de 15000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, se va relua activitatea cabinetelor stomatologice, se va relua activitatea normală a spitalelor, se va elimina orice restricție în materie de internări. Orice persoană chiar dacă nu e într-o situație care să reclame internarea de urgență va putea beneficia de servicii medicale. Se vor relua o serie de activități, inclusiv cele sportive individuale. Numărul de interacțiuni sociale, ocaziile de interacțiune între oameni se vor înmulți și acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetățenilor în comportamentul pe care-l vor avea atât în mijloacele de transport comun, în spațiile comerciale, în toate activitățile pentru care se vor ridica restricțiile. Este clar că riscul de infectare odată cu această ridicare a restricțiilor crește, iar limitarea lui nu poate fi determinată decât de un comportament corect al cetățenilor români în perioada care va urma: respectarea regulilor, de la purtarea măștii, păstrarea distanței fizice sanitare, asigurarea unei interacțiuni care să nu permită transmiterea virusului, respectarea tuturor regulilor care țin de activitatea la locul de muncă, respectarea regulilor care țin de comportamentul corect în spațiile comerciale, în toate zonele în care va fi necesar ca românii să fie în stare de veghe și să aibă grijă să se păzească pe ei și să-i păzească pe cei din jurul lor de riscul de infectare".

Vedeți video mai departe: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.