UPDATE VIDEO Premierul Ludovic Orban anunță prioritățile Guvernului: Demarăm procedura angajării răspunderii pe cele trei proiecte legislative/ Se cer plăți urgente pentru primăriile aflate în faliment


UPDATE VIDEO Premierul Ludovic Orban anunță prioritățile Guvernului: Demarăm procedura angajării răspunderii pe cele trei proiecte legislative/ Se cer plăți urgente pentru primăriile aflate în faliment

UPDATE 2

Ludovic Orban și-a anunțat colegii că o clădire în care PSD nu a permis unei filiale a PNL să aniverseze înființarea partidului va reveni în patrimoniul Ministerului Culturii. Există un Dumnezeu în toate, a exclamat Orban.

"După cum bine știți, în acest an, pentru prima oară pesediștii din Argeș ne-au interzis să sărbătorim aniversarea PNL la vila Florica. Există un Dumnezeu în toate, Vila Florica va reveni la Ministerul Culturii pentru că se încheie perioada de dare în administrare către CJ Argeș și cred că aici va trebui să pregătim un proiect serios pentru ca Vila Florica să revină la valoarea istorică", a spus Orban în ședință.

UPDATE 1

Premierul Ludovic Orban anunță viramente urgente de bani către toate primăriile din țară care au rămas fără bani și nu pot plăti cheltuieli esențiale de funcționare.

"Toți miniștri au termen să trimită până la ora 24 sumele pentru a constitui sumele de rezervă al Guvernului. După cum bine știți, sunt multe localități în România care nu au bani de funcționare până la sfârșitul anului, sunt bani de plată a utilităților, a căldurii. Vom cere pregătirea HG prin hotărâre legale. După ce vom numi noii prefecți vom cere ca în 24 de ore să se preia de la primării solicitările de sume de bani, ele vor fi înaintate către Ministerul Dezvoltării – verificați să fie vorba de cheltuieli de funcționare, de mașini – și aș vrea ca marți să aprobăm banii și să se facă toate plățile înainte de sărbători.", a spus Orban.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Premierul Ludovic Orban a anunțat marți, la Palatul Victoria, în debutul ședinței de Guvern, că miniștrii se vor reuni de două ori în cursul zilei pentru a rezolva un „calendar foarte ambițios”. Ședința de guvern se va întrerupe la ora 16.00, după care se va relua de la 19.30.

„Ca priorități avem un calendar foarte ambițios, astăzi trebuie să demarăm procedura angajării răspunderii guvernului pe cele trei proiecte, modificarea legilor justiției (...) plafoanele bugetare, este absolut necesară pentru că legea bugetului de stat nu putem să o adoptăm în guvern decât după intrarea în vigoare a legii plafoanelor, al treilea subiect ordonanța 51 care se referă la transportul intrajudețean în special, vreau să vă semnalez că am primit extrem de multe sesizări din partea multor părinți că mulți copii nu se pot duce la școală că nu li se acordă transportul decât dacă plătesc cursa dus-întors când se duc în altă localitate”, a spus Orban.

Premierul a mai spus că Guvernul trebuie să adopte de urgență proiectul de buget pentru anul 2020 pentru ca fiecare primărie și fiecare minister să știe pe ce sume de bani se bazează pentru funcționare: "Trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca fiecare administrație să știe pe ce buget ce bizuie, ca fiecare minister să știe pe ce sume se bizuie atunci când își face planurile pentru anul 2020".

Totodată, Orban a spus că va citi în primă lectură proiectul de lege privind obrogarea OUG 114 fiind o lege „criminală” a PSD -ului. Orban a adăugat că Executivul își va asuma cât mai repede posibil răspunderea în fața Parlamentului pe această lege.

„OUG 114 este un act criminal. Trebuie să modificăm prevederile din domeniul energiei. PSD a revenit la plafornarea prețului pentru consumatori. Suntem sub amenințare de procedură de  infringement. Trebuie  să eliminăm aceste prevederi contrare Comisiei Europene.

În privința OUG 114 bine că nu au plecat firmele din pilonul 2 de pensii. Trebuie abrogate articole de la sistemul financiar bancar.

Trebuie desființat și fondul FDSI. E o smecherie pesedistă pentru a le da bani primarilor”, a spus Ludovic Orban.

Nu în ultimul rând, Orban i-a cerut ministrului Dezvoltării, Ștefan Ion, în ședința de Guvern, să nu mai plătească primăriilor banii pe lucrări neefectuate, prim-ministrul transmică trebuie să înceteze practica din vremea guvernării social-democrate.

Ministrul Dezvoltării a spus în ședința de Guvern că în urma controalelor din teritoriu sunt multe „surprize neplăcute” în sensul în care primării cer bani pentru lucrări neefectuate sau care au fost efectuate la alte standarde decât cele convenite. Premierul Ludovic Orban i-a cerut lui Ștefan Ion să-i prezinte într-o săptămână un raport complet, la nivel național, cu lucrările unde sunt nereguli. „Și evident, nu platim nimic din ce nu corespunde realitatii din teren”, a adăugat Orban.

„Am dat posibilitatea primarilor sa-si retraga de buna voie si nesiliti de nimeni aceste anexe inaintate ministerului si aici avem rezultate pozitive”, a mai informat ministrul.

„Deci domnii primari sa inteleaga ca nu mai functioenaza lucrurile ca in guvernul PSD, sa dea la decontare lucrari neefectuate, aici va solicit exigenta maxima. Lucrarile se platesc doar daca au fost efectutate si la calitatea prevazuta in contract”, a zis Ludovic Orban.

Vezi video mai jos:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.