VIDEO Propunerea pentru șefia PG, Gabriela Scutea, a participat la protestele împotriva linșajului PSD asupra Justiției, motiv pentru care binomul malefic Toader-Moț a tăbărât asupra ei. Magistrata lui Sinistrel, conexiuni cu lumea interlopă


VIDEO Propunerea pentru șefia PG, Gabriela Scutea, a participat la protestele împotriva linșajului PSD asupra Justiției, motiv pentru care binomul malefic Toader-Moț a tăbărât asupra ei. Magistrata lui Sinistrel, conexiuni cu lumea interlopă

Propunerea pentru șefia Parchetului General, Gabriela Scutea, a participat anul trecut la protestele magistraților împotriva linșajului PSD asupra Justiției, conform unei înregistrări video publicate de Europa Liberă. 

Gabriela Scutea dădea de înțeles la vremea respectivă că în România nu se legiferează în baza unor studii de impact, ci după ureche, și, mai mult, că stilul pesedist de a legifera reprezenta sursa impredictibilității în aplicarea legii pentru magistrați. De asemenea, Scutea atrăgea atenția că nu ar fi crezut ca România anului 2019 să fie la anumite capitole ce țin de sistemul judiciar pe o poziție deficitară comparativ cu România anului 2007, când s-a produs aderarea la UE. 

Gabriela Scutea: Ne spune una din recomandările MCV că Guvernul trebuie să pună în practică aducerea la îndeplinire, executarea hotărârilor judecătorești. Asta nu este numai cerința Uniunii Europene. Ea este o cerință în sensul articolului 6 din Convenția Europeană și din partea Curții de la Strasbourg. Pentru că statul este debitor al multor obligații și, cu toate acestea, cetățenii așteaptă uneori nepermis de mult. Trebuie să se legifereze în țara nostră pe baza unor studii de impact în așa fel încât să avem reprezentarea că obiectivul avut în vedere de lege va fi într-adevăr cel atins și nu se va împotmoli undeva pe traseu

Reporter: Cum țineți pasul cu toate schimbările astea care vin foarte des? 

Gabriela Scutea: Sunt unele schimbări pe care trebuie să le asimilăm, poate de pe o zi pe alta, pentru că sunt texte care trebuie aplicate. Și este un mecanism în care îți pui întrebarea: practic cum fac schimbarea? Sunt dispoziții tranzitorii sau se aplică numai în procesele care încep de mâine... Este destul de complicat ca să discuți în termeni simpli, în termeni de viață, dar ceea ce este mult mai solicitant este nevoia asta de a ține pasul cu ce se dorește să se modifice și de ce! 

Gabriela Scutea: Nu aș fi crezut în 2007 că vom ajunge în 2019 cu unele probleme care au regresat. Nu este citat de la mine, este citat din concluziile raportului MCV și este, din păcate, puțin descurajant pentru noi pentru că efectiv magistrații muncesc. Linia politică este cea care trebuie să se continue și să fie una progresistă și de dezvoltare. Dar încă ne punem nădejdea că se va găsi maturitatea necesară, chiar și în acest ceas avansat. 


Participarea la proteste a stârnit furia lui "Sinistrel" Toader, pe vremea aceea ministru al Justiției, care și-a asmuțit o judecătoare loială aflată pe postul de secretar de stat în MJ, pe nume Mariana Mot, să sară cu gura pe Gabriela Scutea, în cadrul concursului pentru ocuparea funcției de procuror general. 

Redăm dialogul, conform Newsweek

Mariana Mot: Mi s-a parut mie sau v-am vazut pe scari la Bruxelles? V-am confundat?

Gabriela Scutea: Sunt cu acelasi pardesiu si cu acelasi fular pe care le am si astazi! Protestul a fost unul tacut. Este o forma de exprimare. Chiar daca a fost dus in afara tarii. Din alt punct de vedere, atat Inspectia Judiciara, cat si niste instrumente ale Consiliului Europei, daca nu gresesc, arata ca obligatia de rezerva a magistratilor nu inseamna ca in situatii deosebite sa nu isi expuna punctul de vedere. 

De altfel, magistrata Tribunalului Olt Mariana Mot este mama fostului deputat PSD Emil Mot, actual primar al orasului Slatina. Emil Mot a ajuns deputat PSD in 2012, gratie baronului PSD Olt, Paul Stanescu. Mai mult, Mariana Mot este nasa lui Judecator, unul dintre baietii interlopului Bercea Mondialu, conform Hotnews

Un alt moment în care Scutea nu a cedat în fața presiunii PSD a fost în 2017, atunci când în calitate de secretar de stat în Ministerul Justiției a adăugat în textul OUG 13 o prevedere prin care a amânat cu zece zile intrarea în vigoare a ordonanței care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de problemele penale. În urma protestelor masive împotriva OUG 13 și datorită amânării cu 10 zile a ordonanței, în cele din urmă a fost abrogată. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.