VIDEO Scandal pe tema constituționalității impozitării pensiilor speciale. PNL vs. USR: "Mă surprinde poziția celor de la USR. Fără să fiu ironic, n-am înțeles nimic!" / "S-a pus un pachet de dinamită la lege! E fără precedent!"


VIDEO Scandal pe tema constituționalității impozitării pensiilor speciale. PNL vs. USR: "Mă surprinde poziția celor de la USR. Fără să fiu ironic, n-am înțeles nimic!" / "S-a pus un pachet de dinamită la lege! E fără precedent!"

A fost scandal mare astăzi în Parlament pe tema impozitării pensiilor speciale. Legea votată ieri în Camera Deputaților, cu rol de for decizional, a fost astăzi resupusă la vot în cadrul plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Președintele USR, Dan Barna, a spus că votarea unei legi în plenul reunit al celor două camere în condițiile în care a fost votată deja de forul decizional este o variantă neconstituțională.

"Era o variantă foarte simplă, ca legea USR (cea privind eliminarea pensiilor speciale) care era pe ordinea de zi, a fost scoasă în această dimineață, să fie amendată cu noua grilă de impozitare", a zis Barna. 

În schimb, PNL și PSD au spus că era necesară votarea impozitării pensiilor speciale și în plenul reunit de astăzi, pentru ca legea să fie constituțională, reducând și indemnizația alocată parlamentarilor. 

"Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor care urmează să fie adoptată de Camera Deputaţilor miercuri – n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine (joi – n.r), în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România", a explicat ieri deputatul PSD Alfred Simonis.

Totodată, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat că nu înțelege poziția celor de la USR, întrucât legea respectă deciziile Curții Constituționale. 

În cele din urmă, plenul Parlamentului a votat azi impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor cu până la 85%. Au fost 354 de voturi pentru, o abținere, iar 43 de parlamentari nu și-au exercitat votul.

În acest context, PNL a lansat un apel către judecătorii CCR să își amintească că sunt "judecători constituționali ai României și reprezintă poporul român, nu propriile buzunare și interese personale". 

Dan Barna: "Modalitatea prin care astăzi a fost soluționată aparent problema pensiilor speciale ale parlamentarilor nu este decât o sabotare perfect conștientă a legii adoptate ieri de Parlament. Pe deciziile CCR se spune că în momentul în care o lege trece de camera decizională nu se mai poate interveni asupra ei în niciun fel. Astăzi am votat o prevedere. Ei, această prevedere agățată ca niște zurgălăi de legea impozitării pensiilor speciale nu face decât să dea CCR instrumentele necesare pentru a o declara neconstituțională. Era o variantă foarte simplă, ca legea USR care era pe ordinea de zi, a fost scoasă în această dimineață, să fie amendată cu noua grilă de impozitare. În felul acesta nu era sabotată, nu se punea un pachet de dinamită la legea privind impozitarea pensiilor speciale, adoptată ieri. Practic, după plenul comun de astăzi avem o nouă situație de neconstituționalitate, pe care fără îndoială CCR o va sesiza. 

Este prima dată în istoria Parlamentului când asupra unei legi care a trecut de camera decizională se intervine printr-o altă încercare de reglementare a unui articol. E foarte clar că această manevră e făcută pentru ca legea să nu intre în vigoare. E fără precedent! 

Articolele invocate de celelalte formațiuni politice din deciziile CCR spuneau că, într-adevăr, modificarea statutului senatorilor și deputaților se face în plen comun. Or, modificarea plafoanelor de impozitare nu e o modificare a statului. S-au invocat niște decizii care vorbesc despre altceva. E o tehnică cunoscută în discursul USL. Acele articole din deciziile CCR nu vorbeau nici în glumă că o lege care și-a încheiat parcursul parlamentar ar putea să fie apoi modificată a doua zi".

Vedeți video: 


Florin Roman: "Mă surprinde poziția celor de la USR. Fără să fiu ironic, n-am înțeles nimic, ieri au votat în comisie pentru impozitare, astăzi au votat comisia de statut pentru impozitare, iar la votul final au ales opțiunea "prezent, nu votez". Este foarte greu de înțeles cum s-au putut suci de la o zi la alta. Probabil o să ne explice domniile lor. Astăzi colegul meu Gabi Andronache le-a citit dispozițiile din decizia 153/2020 a CCR. 

Am ascultat opiniile celor de la USR și din punctul meu de vedere și al colegului Gabi Andronache care le-a prezentat argumentele juridice pe care sunt convins că nu le-au înțeles, am citat din decizii ale CCR. Știți foarte bine că a fost un proiect de lege al PNL prin care noi propuneam abrogarea pensiilor speciale, iar CCR a zis că nu pot fi abrogate, ci impozitate. Tot CCR a spus că ori impozităm pentru toți, ori pentru niciunul. Acesta e motivul pentru care am renunțat la a face diferențiere între pensiile militare și pensiile speciale. E o decizie CCR pe care va trebui să o respectăm. Practic, nu mai există discriminare, această impozitare se aplică pentru absolut toate categoriile de pensii speciale, iar o altă solicitare a CCR a fost să nu ne atingem de contributivitate. Toată lumea trebuie să înțeleagă că o pensie e alcătuită dintr-o parte contributivă și una variabilă, acel bonus din partea statului. Propunerea de impozitare de 85% se referă doar la partea de bonus din partea statului, nimeni nu se atinge de partea contributivă. Din acest punct de vedere această propunere legislativă acoperă toate cerințele CCR. 

Noi, cei de la PNL, facem apel la judecătorii CCR, să își amintească că sunt judecători constituționali ai României și reprezintă poporul român, nu propriile buzunare și interese personale". 

Vedeți video: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.