VIDEO Șeful DNA, Crin Bologa: "Lupta împotriva marii corupții va continua în România!"


VIDEO Șeful DNA, Crin Bologa: "Lupta împotriva marii corupții va continua în România!"

Deși opinia publică a remarcat o scădere considerabilă a activității DNA, după încheierea mandatului Laurei Codruța Kovesi, noul procuror-șef al instituției susține că lucrurile se desfășoară totuși în parametri, având în vedere că trecem printr-o pandemie, dar și că CCR a dat mai multe decizii care au încurcat activitatea procurorilor. Șeful DNA, Crin Bologa, susține că în această perioadă, de când a preluat frâiele instituției, s-au înregistrat mai multe victorii, puțin cunoscute, însă, de opinia publică.

„În această perioadă noi am fost constrânși de decretele președintelui de instalare a stării de urgență să facem anchete penale numai în cauzele apreciate de către procurori urgente sau cele arătate de Decretul prezidențial, și anume acolo unde exista pericol de dispariție a probelor, unde era necesară organizarea unei acțiuni de flagrant sau dosarele cu arestați în cauză. Cu toate acestea, în perioada aceasta de două luni, trei luni și ceva s-a reușit trimiterea în judecată a patru parlamentari, 3 deputați și 1 senator, a unui fost prim-ministru. Am avut chiar într-o zi trei acțiuni de flagrant reușite în trei cauze. Și de asemenea mai e flagrantul de peste 1 milion și ceva de euro cu bani cash. Cred că s-ar putea să fie cea mai mare sumă dată cash într-un dosar al DNA. Acolo a fost un dosar mai dificil, pentru că nu aveam banii la dispoziție și cu ajutorul Parchetului General am reușit să facem rost de această sumă pentru ca să ne poată reuși flagrantul.”, a mărturisit Crin Bologa într-un interviu exclusiv acordat rețelei de presă Presshub.

Mai mult, acesta susține că, în ciuda deciziilor CCR care au îngreunat munca procurorilor, niște victorii au fost deja bifate și că lupta împotriva marii corupții va continua, chiar dacă procurorii nu mai au entuziasmul de altădată, pe fondul presiunilor exercitate public asupra loc de persoane condamnate sau cercetate de ei.

“Aceste dosare, ca și altele trimise în judecată, arată că lupta împotriva marii corupții va continua în România și procurorii DNA își vor face datoria și în perioada următoare. Într-adevăr în ultima perioadă activitatea DNA a avut de suferit. A avut de suferit, cred eu, și din cauza atacurilor unor persoane cercetate sau condamnate în dosarele DNA, atacuri lansate atât împotriva Direcției, cât și împotriva procurorilor, în mod individual. Acest lucru a făcut ca activitatea procurorilor să nu mai fie făcută cu același entuziasm ca și în anii precedenți, în momentul în care lupta anti-corupție era susținută, cel puțin declarativ, de toate instituțiile statului. În ultimii ani, activitatea DNA a fost atacată și de persoanele cercetate, de cele mai multe ori pe nedrept, dar și celelalte instituții n-au excelat în a sprijini lupta împotriva corupției. Acest lucru a dus la descurajarea activității procurorilor și gândiți-vă că în anii trecuți au fost afectate legile justiției, s-a încercat masacrarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, lucru care până în prezent nu a reușit.”, a mai punctat procurorul-șef al DNA.

Vedeți interviul complet: 


Foto: Crin Bologa (InquamPhotos / Octav Ganea)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.