VIDEO Situația din Orientul Mijlociu. Klaus Iohannis salută ultimul discurs al lui Trump și reiterează strânsul parteneriat strategic "în primul rând cu SUA"


VIDEO Situația din Orientul Mijlociu. Klaus Iohannis salută ultimul discurs al lui Trump și reiterează strânsul parteneriat strategic "în primul rând cu SUA"

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi o declarație de presă în care a abordat tema situației tensionate din Orientul Mijlociu, declanșată de atacul asupra Ambasadei SUA de la Bagdad. Astfel, Klaus Iohannis a reiterat strânsul parteneriat strategic cu SUA: "Vă asigur că România se coordonează permanent în cadrul NATO și UE, precum și la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând cu SUA în ceea ce privește obiectivele fundamentale de securitate, atât naționale, cât și cele ale comunității transatlantice". 

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că interesele României nu au fost direct afectate de conflictul dintre SUA și Iran. Mai mult, președintele a reiterat că România a avut un rol important în eforturile de stabilizare și construcție din Irak în cadrul unor demersuri internaționale colective. 

De asemenea, Iohannis a salutat declarația de miercuri a președintelui SUA, Donald Trump, pe care o puteți consulta AICI, preluând apelul de la Casa Albă în legătură cu o implicare mai activă a NATO în Orientul Mijlociu "se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune și în combaterea terorismului". Trump a solicitat miercuri NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu. 

Redăm declarația președintelui României:

"În ultimele zile am asistat la agravarea situației de securitate din Orientul Mijlociu, evoluții care afectează în mod special stabilitatea din Irak și din regiune. Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii și nici al comunității internaționale. Instituțiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcționa în condiții de stabilitate și securitate pentru a putea fi identificate soluții pașnice în beneficiul cetățenilor. 

Aceste evoluții recente au un impact la nivel internațional și sunt relevante pentru securitatea Europei și a cetățenilor noștri, nu doar pentru securitatea direct implicate. 

Până în prezent interesele României nu au fost în mod direct afectate. Mă refer în mod direct la securitatea cetățenilor români, inclusiv securitatea militarilor noștri aflați în Irak. Vă asigur că România se coordonează permanent în cadrul NATO și UE, precum și la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând cu SUA în ceea ce privește obiectivele fundamentale de securitate, atât naționale, cât și cele ale comunității transatlantice. 

România a condamnat escaladarea tensiunilor cauzate de atacul asupra Ambasadei SUA de la Bagdad și mi-am exprimat poziția inclusiv în raport cu atacul împotriva bazelor irakiene care găzduiesc forțe americane și personal al Coaliției anti-Daesh. În acest context, doresc să salut ultima declarație, cea de ieri, a președintelui SUA. România susține unitatea, independența, suveranitatea și integritatea teritorului irakian. De-a lungul anilor, România a avut un rol important în eforturile de stabilizare și construcție din această țară în cadrul unor demersuri internaționale colective. Aceste procese trebuie să continue în primul rând în interesul cetățenilor irakieni pentru a nu irosi eforturile substanțiale în acest sens. Lupta noastră comună, a partenerilor internaționali și a instituțiilor și cetățenilor din această țară împotriva terorismului trebuie să continue cu fermitate. Nu este nevoie de noi focare de conflict, ci de coagularea eforturilor pentru a aduce pacea în regiune și a oferi siguranța reconstrucției. Prin convocarea unui consiliu extraordinar al miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, mâine, la Bruxelles, Uniunea Europeană poate fi parte a acestui proces de reducere a tensiunilor și calmare a situației. 

România va transmite evaluările și mesajele sale ferme pe această linie, alături de disponibilitatea de a contribui la soluții comune constructive. De asemenea, se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune și în combaterea terorismului. Este cu siguranță nevoie de prevenirea unei spirale a instabilității. Cred că și noi și aliații noștri, organizațiile internaționale relevante, dar și toate statele din regiune, trebuie să acționăm în favoarea acestui obiectiv. Calmul și reluarea dialogului pentru detensionarea situației, alături de respectarea angajamentelor internaționale asumate, sunt condiții esențiale pentru identificarea unor soluții pe termen lung".

Vedeți video în cele ce urmează:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.