VIDEO. Spitalul COVID-19 din Italia unde niciun cadru medical nu a fost infectat. Este păzit de gărzi înarmate și nimeni nu încalcă protocoalele draconice


VIDEO. Spitalul COVID-19 din Italia unde niciun cadru medical nu a fost infectat. Este păzit de gărzi înarmate și nimeni nu încalcă protocoalele draconice

În vreme ce spitalele din nord au fost copleșite de numărul mare de cazuri, într-un interval redus de timp, și nu au avut vreme de strategii, cele din sudul Italiei au avut un răgaz de câteva zile sau chiar săptămâni ca să înțeleagă cum trebuie acționat.

Spitalul Cotugno din Napoli, care tratează numai cazuri de COVID-19, a reușit performanța să aibă, până în acest moment, zero cadre medicale infectate. Echipa Sky News care a realizat un reportaj în interiorul unității sanitare a descoperit că performanța uimitoare se datorează unor protocoale urmate cu strictețe de toată lumea, costumelor de protecție avansate și mai ales atenției pe care fiecare din cei implicați în lupta cu virusul o acordă detaliilor.

Pe coridoarele dotate cu mașinării de dezinfectare asemănătoare scannerelor din aeroport, care curăță din cap până-n picioare, patrulează gărzi înarmate care veghează ca nimeni să nu uite de reguli.

În unitățile de Terapie Intensivă, unde sunt tratate cele mai grave dintre cazuri, medicii sunt efectiv sigilați în costume impermeabile, dintr-un material plastic gros, și protejați de măști asemănătoare celor de gaze. Asistența medicală este asigurată de pe coridor, dincolo de uși, iar cel care îi înmânează medicului instrumentele de lucru necesare, printr-o ușă întredeschisă, deși nu s-a atins de acesta și nu a pătruns nici măcar un mm în camera de Terapie Intensivă, aruncă primul rând de mănuși chirurgicale și îl dezinfectează temeinic pe cel de-al doilea.

Detaliile sunt foarte importante și e esențial ca toată lumea să le dea atenție, spune reporterul de la Sky News.

Unul dintre șefii de secție din spital, dr Roberto Parrella, îi explică jurnalistului că rigoarea e secretul, separarea coridoarelor infectate de cele curate prin linii de demarcație care nu trebuie încălcate sub nicio formă, respectarea ritualului de îmbrăcare-dezbrăcare a echipamentelor de protecție, punerea corectă a măștilor. Nu au avut din capul locului aceste avansate echipamente de protecție, dar s-au luptat pentru ele. Medicul chiar accentuează dificultatea cu care le-au obținut: „ne-am luptat pentru ele. Iar acum le avem”.

La Spitalul Cotugno sunt internate și foarte multe persoane tinere. Majoritatea aparțin clasei de mijloc. Au luat virusul pentru că se deplasează mai mult.

Dr Giuseppe Fiorentino care supraveghează activitatea din două saloane la Cotugno spune însă că personalul medical de acolo a avut din start și avantajul gestionării, de ani de zile, a numeroase cazuri de HIV/SIDA și tuberculoză, astfel că regulamentele, protocoalele și grija pentru a nu se infecta sunt o a doua natură a cadrelor medicale. Astfel că epidemia de COVID-19 nu le-a dat prea mare bătaie de cap. E drept, nici numărul de cazuri nu a fost brusc la fel de mare ca în nord unde, mai ales în Lombardia, spitalele au fost lovite ca de un tsunami.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.