VIDEO Sute de români au venit la ICCJ cerând dreptate în dosarul Revoluției. Ion Iliescu stă ascuns și refuză să se prezinte la Înalta Curte


VIDEO Sute de români au venit la ICCJ cerând dreptate în dosarul Revoluției. Ion Iliescu stă ascuns și refuză să se prezinte la Înalta Curte

Peste 500 de persoane s-au aflat vineri la ÎCCJ unde încep dezbaterile în camera preliminară în dosarul „Revoluției”, în care fostul președinte Ion Iliescu este acuzat de infracțiuni contra umanității. Au fost citați peste 5000 de martori.

Potrivit portalului Instanței supreme, pentru ziua de vineri este anunțat un program special, având în vedere că la acest termen al procesului au fost emise citații pentru aproximativ 5000 de persoane.

Dosarul ”Revoluției” a fost trimis in instanță de procurorii militari în luna aprilie.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și general (rtr.) Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare, sunt acuzați în acest dosar de săvârșirea infracțiunilor contra umanității.

Conform rechizitoriului, pe fondul degenerarii relațiilor dintre România și URSS, după momentul „Praga 1968”, dar și ca urmare a stării de nemulțumire profundă și generală din societate, s-a coagulat și a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului președinte Nicolae Ceaușescu, dar care urmărea menținerea României în sfera de influență a URSS.

„Această grupare complotista a fost formată atât din civili (latura politică), cât și din militari (latura militară), cu toții marginalizați într-un fel sau altul prin deciziile fostului președinte. Componenții grupului au aparținut principalelor două filoane militare (MApN și Direcția Securității Statului), de la nivel mediu până la vârf, dar și structurilor civile ale statului român. Desigur, nu doar membrii acestui grup au manifestat atitudini ostile regimului Ceaușescu, însă prin funcțiile deținute (implicit, influențele exercitate), dar mai ales prin raportare la evoluția istorică (începând cu 22 decembrie 1989), se poate afirma, fără echivoc, faptul că doar acest grup s-a dovedit eficient în demersul său”, spuneau procurorii.

Potrivit anchetei, începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, ar fi fost lansată o amplă și complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni și dezinformări), coordonată de unii componenți ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea CFSN), acceptată și asumată de factorii decizionali ai acestui for.

Cercetările au vizat faptul ca prin instaurarea unei „psihoze generalizate a terorismului” ar fi fost create numeroase situații de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii.

Între timp, Ion Iliescu a refuzat să se prezinte vineri la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Avocatul lui Iliescu, Adrian Georgescu, a explicat că acesta nu este obligat să vină în instanță în această fază a procesului.

„Nu vine, pentru că este reprezentat. Suntem într-o procedură care nu presupune în mod obligatoriu prezența. Ne aflăm în camera preliminară. Haideți să vedem dacă după procedura de cameră preliminară va începe judecata”, a spus Georgescu, citat de agerpres.ro.

Urmărește video mai jos:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.