VIDEO Victor Costache, propus la Ministerul Sănătății: Voi demisiona dacă voi fi găsit culpabil pentru malpraxis!


VIDEO Victor Costache, propus la Ministerul Sănătății: Voi demisiona dacă voi fi găsit culpabil pentru malpraxis!

Ministrul propus al Sănătății, Victor Costache, a fost audiat marți în Parlament. În cadrul audierilor, deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a chestionat pe Victor Costache în legătură cu ce va face în cazul în care va fi inculpat în dosarul de malpraxis în cadrul căruia este suspect. Astfel, ministrul propus al Sănătății a răspuns tranșant că își va da demisia din funcție în cazul în care va fi inculpat. Totodată, Victor Costache a tras un semnal de alarmă privind un vid legislativ care-i poate îndepărta pe tineri de o carieră medicală în domeniul chirurgiei de risc și anume faptul că "un caz de malpraxis standard ajunge imediat în penal". 

Emanuel Ungureanu: O chestiune să-i spunem importantă, foarte delicată în legătură cu acuzațiile de malpraxis care planează asupra dvs. Noi cei din USR ținem foarte mult la aceste criterii de integritate, nu doar de competență și pentru noi este important să știm în situația în care în dosarul în care aveți calitatea de suspect veți avea o altă calitate să ne spunteți care va fi atitudinea dvs.?

Victor Costache: Este o întrebare foarte bună și voi răspunde tranșant. Cred în justiția din această țară și trebuie ca ea să-și urmeze cursul. În momentul când mi se va schimba calitatea de suspect și voi fi găsit culpabil în această speță îmi voi prezenta imediat demisia. Vreau să adaug în același timp că înțeleg durerea famiiei provocată de pierderea acestei paciente. Este un caz de chirurgie cardiovasculară. În chirurgia cardiovasculară operațiile sunt complexe și trebuie să știți că am cerut și o audiere a activității noastre din partea Colegiului Cardiovascular Francez și am adus o statistică. Avem, în momentul de față în Sibiu, peste 1200 de intervenții realizate cu o mortalitate de 1,4%. Este una dintre cele mai mici mortalități din țară. În legătură cu acest caz au fost foarte multe informații inexacte. Diagnosticul a fost corect. A existat medic de gardă, mai precis au fost doi medici de gardă și nimeni nu a modificat ora decesului. (...)

Gândiți-vă cum încurajăm noi tinerii în momentul de față care ar vrea să facă o activitate de chirurgie cu risc de tip neurochirughie, chirurgie cardiovasculară, chirurgie toracică, chirurgie oncologică grea. Suntem într-un vid legislativ în România față de alte țări europene când un caz de malpraxis poate ajunge direct în penal. Tinerii văd în momentul de față când un om cu experiență mare, pe un caz de malpraxis standard, ajunge imediat în penal. Trebuie să ne gândim cu toții cum găsim o soluție europeană ca aceste situații să fie gestionate mai bine, pe viitor. 

Vedeți video de la 6:20:


Întrebarea deputatului Emanuel Ungureanu a venit în contextul în care Victor Costache, specializat în chirurigie cardiacă, a operat-o în 2017 pe soţia preotului Tudorică Mihalache, iar aceasta a murit la spital, o săptămână mai târziu. Preotul a făcut atunci plângere penală, pentru ucidere din culpă şi procurorii au deschis un dosar penal în care cercetează faptele reclamate de acesta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.