VIDEO Ziua turismului electoral în Teleorman


VIDEO Ziua turismului electoral în Teleorman

Ziua votului a fost zi turistică pentru mulți dintre teleormăneni. Mai ales pentru cei bătrâni, duși la secțiile de votare de consilieri locali sau de angajați ai primăriilor. Pe tot parcursul zilei de astăzi, oameni bătrâni au fost transportați la secțiile de votare și li s-a spus, încă din start, ce trebuie să voteze. Mulți dintre ei au fost supravegheați în secții și duși apoi acasă, cu sentimentul că au votat ce-a vrut primarul, nu ce și-au dorit ei. Două episoade petrecute astăzi în Teleorman și filmate arată modul în care s-au câștigat alegerile de către un anume partid politic în toți anii precedenți, folosindu-se de oameni vulnerabili și nevoiași, care nu înțeleg greutatea votului.

În Teleorman, bătrânii sunt în continuare folosiți pentru voturi și duși la secția de votare de către “binevoitori”, care le explică înainte de a pune ștampila despre ce este vorba. Un astfel de incident s-a întâmplat astăzi, în comuna Călmățuiu de Sus, unde un bărbat a fost surprins de către un delegat al unui partid politic din secția 134 aducând bătrâni la urne cu mașina personală. De altfel, acesta le-a amintit celor în cauză să voteze după cum a fost vorba. Bătrânele răspund: “Lasă, că vedem noi!” și pleacă spre secția de votare.

Văzând că e filmat, bărbatul cu mașina devine agresiv: “Ce vrei domnule? Ce vrei? Dă-mă, mă, la știri, mă! Bă, da’ găinar ești de meserie, mă! Păi nu ești președinte dumneata…”

După această replică, bărbatul lovește camera care îl filma. Momentul a rămas, însă, imortalizat și postat pe pagina de Facebook a partidului politic din care face parte degelgatul care a remarcat încălcarea regulii electorale.


O altă neregulă electorală a avut loc în această seară în comuna Orbeasca de jos din Teleorman, unde un consilier local a fost observat aducând oameni la votare. Totul s-a întâmplat la secția 224, unde un consilier local a dus cu mașina personală mai mulți votanți la secție, supervizându-i apoi la ușă. După ce a fost atenționat de delegatul unui partid politic, consilierul a încercat să fugă, dar a fost așteptat la ieșirea din secție de un polițist. Deși în primă fază a refuzat legitimarea, în cele din urmă, acesta a fost determinat de împrejurări să se identifice în fața agentului de poliție. În tot acest timp, consilierul a încercat să-l determine pe delegat să plece, apoi l-a adus pe tatăl delegatului în discuție, despre care a spus că îl cunoaște, iar spre final a negat faptul că a adus oameni la urne, chiar dacă în fază inițială, acesta a admis că a făcut acest lucru. Dialogul este halucinant. Cu atât mai mult cu cât consilierul local se victimizează, susținând că acum e verificat, numai pentru că Dragnea a ajuns în pușcărie.

Dacă la început, consilierul spune în clar: “Da, domn’le! I-am adus pentru că nu se regăsesc pe listele electorale din Orbeasca de Sus.”, ulterior el neagă că ar fi încălcat în vreun fel legea. Mai mult, el se victimizează constant și neagă evidențele: “N-am intrat în secția de votare. Nu m-am dus în secția de votare. Nu, domn’le, nu mă legitimați! Nu vă dau buletin, nu înțelegeți? Ei, drăcia dracu! Ia! N-am făcut nimic! Am intrat până în incinta școlii. Am spart școala? Ce-am făcut? Gata, repede! Verificați-l pentru că a căzut Dragnea. Ăsta este pretextul? Și că nu mai e Dăncilă? Suntem cetățeni ai României, avem drepturi!”

Consilierului i se alătură în cele din urmă și un alt bărbat, care îl sfătuiește “prietenește” pe delegat să plece unde are treabă.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.