Vin rușii! Putin, invitat oficial la Chișinău. Pro-rusul Dodon accelerează reinstaurarea Kremlinului


Vin rușii! Putin, invitat oficial la Chișinău. Pro-rusul Dodon accelerează reinstaurarea Kremlinului

Președintele Republicii Moldova, opulentul prorus Igor Dodon, confirmă, într-un interviu acordat Unimedia.info citat de Universul.net, reapropierea accelerată a  Chișinăului de Moscova.

Primii pași au fost făcuți prin înlăturarea Guvernului Maia Sandu, apoi noul premier, Ion Chicu, fost consilier al lui Igor Dodon, a plecat la Moscova. După întâlnirile cu premierul Dmitri Medvedev și vicepremierul Dmitri Kozak, Chicu a decretat trecerea la pragmatism în relația cu Rusia.

Pragmatism pe care, în interviul acordat Unimedia.info, Dodon îl reafirmă, menționând că l-a invitat pe omologul Vladimir Putin la Chișinău, dar și că, în curând va pleca el însuși la Sankt Petersburg.

Principalele declarații ale lui Igor Dodon:

· Despre finalul relației cu Blocul ACUM: Multe s-au întâmplat și încă multe lucruri se vor întâmpla, deoarece suntem într-o perioadă în care se produc multe evenimente. Orice perioadă de criză deschide noi oportunități. Cred că anume Guvernul Maia Sandu a fost cel, care, cu viteza luminii, a întreprins pași anticonstituționali, iar Maia Sandu și-a asumat răspunderea printr-un proiect de modificare a legislației, ce nu a fost discutat cu nimeni, nici cu partenerii de coaliție, nici cu colegii dumneaei din bloc, nici cu partenerii externi.

· Cum a format Guvernul Chicu: Echipa guvernamentală, pe care eu am propus-o, de fapt, este compusă în mare parte din ex-consilierii prezidențiali. Sunt persoane pregătite, care au făcut parte din echipa mea în utlimii trei ani. Atunci când examinam componența, împreună cu Ion Chicu, am luat decizia să fie numite persoane care cunosc domeniile. Trebuia rapid de luat decizia, rapid de mișcat. Era clar că o majoritate parlamentară formală este imposibilă. Cei de la ACUM au fost categorici, cu același prim-ministru, cu același cabinet și încă eu să-mi dau demisia. Ei au înaintat niște condiții, care nu puteau să fie acceptate. Ei știau asta, au dorit să fie alegeri anticipate sau să treacă în opoziție. Cu PD-ul orice coaliție este imposibilă.

· Reabilitarea relației cu Rusia: În perioada 2017- 2019, Guvernul Republicii Moldova nu voia să discute cu Federația Rusă. Evident că în această perioadă, tot greul relațiilor cu partenerul nostru strategic Federația Rusă a fost pe umerii președintelui. Aceștia aprindeau focul, eu trebuia ca pompierul să fug să-l sting, să rezolv problemele cu exportul, cu multe alte lucruri. Mi-a reușit acest lucru.

· Politica externă echilibrată este unica soluție pentru Moldova. Implementăm Acordul de Asociere, păstrăm acordurile semnate, regimul liberalizat de vize, planul individual cu NATO, restabilim relațiile cu Rusia, luăm ce e mai bun și de la unii și de la alții și mișcăm Moldova înainte. 

· Despre relațiile cu Vladimir Putin: Sunt niște relații foarte bune. Relația de prietenie dintre țările noastre crează baza necesară pentru a obține rezultate bune în interesul poporului Republicii Moldova și celor din Rusia. Eu îmi doresc foarte mult ca în timpul apropiat să vină, într-o vizită oficială în Republica Moldova, președintele Federației Ruse și am înaintat această invitație. Am avut două vizite oficiale și mai multe vizite de lucru în Federația Rusă și vom avea încă o întrevedere neoficială, la sigur, până la sfârșitul acestui an cu Vladimir Putin. Chiar pe 20 decembrie am o invitație la Sankt-Petersburg la o întrevedere a liderilor statelor CSI. Sper foarte mult ca anul viitor, când se va sărbători anul Republicii Moldova în Federația Rusă și, posibil, anul Federației Ruse în Republica Moldova, să avem mai multe contacte bilaterale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.