Viorica Dăncilă, umilită de opoziție pentru obrăznicia de a propune un pact sfidător la adresa românilor


Viorica Dăncilă, umilită de opoziție pentru obrăznicia de a propune un pact sfidător la adresa românilor

Premierul Viorica Dăncilă le-a propus, vineri seară, forţelor politice din opoziţie semnarea unui "Pact Naţional pentru Bunăstarea Românilor" (puteți citi AICI mesajul premierului), document menit să reprezinte "garanţia politică a continuării creşterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".

Opoziția a reacționat imediat privind pactul propus de premier. Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a criticat în termeni duri pactul propus de Dăncilă și l-a catalogat ca fiind o sfidare. Președintele USR Dan Barna a declarat că ia în calcul pactul propus de Dăncilă doar dacă își dă demisia din funcția de premier și semnează pactul propus de Uniunea Salvați România în legătură cu alegerile anticipate. Președintele PMP Eugen Tomac a atras atenția că singurul pact la care partidul său poate adera cu toată convingerea e ca Guvernul Dăncilă să plece de la Palatul Victoria. Președintele PLUS Dacian Cioloș a subliniat că partidul său nu va semna un pact cu PSD, căci formațiunea sa politică știe ce are de făcut la guvernare "pentru a plăti pensiile și salariile cetățenilor români nu din bani de împrumut, ci din bani produși în România".

Raluca Turcan: "După trei ani de zile de secătuit România premierul ne propune pact pentru bunăstare? Ei au semnat deja un pact pentru bunăstarea clientelei politice, a pilelor şi beizadelelor. Nicio măsură a Guvernului Dăncilă nu a fost ţintită pe fond pentru bunăstarea românilor. (...) E o sfidare fără margini pentru orice om de bun simţ din ţara asta care a văzut ani la rând cum agenda guvernamentală a fost acaparată de persoane cu probleme penale, cum decizii una după alta au fost împotriva românilor. Doamna Dăncilă să vină la vot în Parlament şi la vot printre oameni. Acolo va primi cel mai clar şi usturător răspuns: să plece acasă!".

Dan Barna: "Stimată doamnă Prim-ministru Viorica Dăncilă,

Am luat act de propunerea pe care ne-aţi adresat-o în spaţiul public cu privire la semnarea unui pact pentru bunăstarea românilor. Vă scriu pentru a vă transmite că Alianţa USR PLUS se angajează să nu taie pensiile şi salariile şi să aducă bunăstare românilor. Doar dacă dumneavoastră şi PSD semnaţi pactul pentru anticipate şi vă prezentaţi demisia din funcţia de Prim-ministru al României, considerăm că se vor crea premisele pentru a putea discuta despre un astfel de pact.

Dumneavoastră şi Partidul Social Democrat ar trebui să dovediţi responsabilitate şi preocupare pentru situaţia României din prezent. Dacă sunteţi, într-adevăr, preocupată pentru binele românilor, atunci aveţi datoria să puneţi capăt crizei politice actuale prin demisia dumneavoastră şi a întregului guvern.

Alianţa USR-PLUS îşi propune să guverneze respectând toate legile ţării. Bunăstarea românilor trebuie să crească, nu să scadă. Însă bunăstarea românilor poate fi atinsă doar eliminând, în primul rând, nedreptăţile din sistem şi înlăturând acele forţe politice care le-au creat. Ăsta e angajamentul nostru. Pactul nostru este cu cetăţenii!".

Eugen Tomac: "PSD-ul şi-a atins limitele, nu mai are nici suport popular şi într-un stat democratic, un partid care nu mai poate răspunde aşteptărilor cetăţenilor pleacă în Opoziţie. Acesta este singurul lucru pe care îl poate face util PSD-ul pentru România, astăzi. În rest, chestiuni electorale nu au niciun fel de efect, au venit cu multe promisiuni, nu au fost în stare să şi le pună în aplicare, prin urmare, au fost sancţionaţi de cetăţeni, vor fi sancţionaţi şi la alegerile prezidenţiale şi, din punctul nostru de vedere, singura veste bună pe care o pot primi în această perioadă este ca Guvernul să părăsească Palatul Victoria şi să vină un alt Cabinet, capabil să reclădească încrederea între stat şi cetăţeni. Pentru că Guvernul nu este al PSD, este al României. Singurul pact la care putem adera cu toată convingerea este să scăpăm de acest Guvern.

Bunăstare înseamnă să avem autostrăzi şi linii de cale ferată moderne, bunăstare înseamnă să avem spitale în care oamenii intră cu încredere şi ies trataţi, nu cu mai multe boli, aşa cum se întâmplă de ani buni încoace, indiferent de guvernare. Asta vor românii, asta susţinem şi noi".

Dacian Cioloș: "PLUS nu va tăia salariile și pensiile românilor dacă ajunge la guvernare. Declar acest lucru cât se poate de ferm, pentru a pune capăt minciunii pe care Viorica Dăncilă o tot repetă în spațiul public. PSD și-a făcut un obicei din a câștiga voturi inducându-le românilor diferite spaime, ba a străinilor care vor să ne ia țara, ba a opoziției care vrea să taie salariile și pensile. Atât știe partidul lui Liviu Dragnea și al Vioricăi Dăncilă: să îi sperie pe oameni că, dacă “opoziția cea rea” vine la putere, o să le ia din ceea ce PSD le-a dat cu atâta “mărinimie”. Strategie ieftină de campanie, inventată de Ion Iliescu și de colegii lui în anii '90. Oamenii s-au convins în atâția ani că sunt doar vorbe goale.

Tot ce a făcut PSD când a guvernat țara a fost să crească cu sume derizorii salariile bugetarilor și pensiile și să umple cu sume uriașe conturile clientelei de partid. Iar aceste creșteri nu s-au bazat pe vreo strategie savantă care să ajute economia românească să se dezvolte, ci prin împrumuturi externe care au îndatorat generații și generații de acum înainte. Oamenii trebuie să știe: PSD a amanetat viitorul copiilor noștri.

PSD e partidul care mărește salarii și pensii pe banii altora. Noi vrem să plătim aceste salarii și pensii dezvoltând economia și permițând românilor care vor să muncească cinstit să o facă la ei în țară, nu prin străinătate.

Ca o ironie a sorții, exact în ziua în care Viorica Dăncilă propunea un pact pentru “bunăstarea” românilor și soma opoziția să semneze că nu va tăia salariile și pensiile, Banca Națională dădea un comunicat în care ne anunța că datoria externă a României a crescut, în primele șapte luni din acest an, cu peste opt miliarde de euro, în special din cauza împrumuturilor făcute de Ministerul Finanțelor prin emisiunile de euroobligatiuni.

Noi nu avem nevoie să semnăm un pact cu PSD, știm exact ce avem de făcut pentru a plăti pensiile și salariile cetățenilor români nu din bani de împrumut, ci din bani produși în România.

Atât a învățat PSD, să se împrumute ca să plătească salariile și pensiile, iar apoi să spună că avem creștere economică. Orice economist știe, chiar și cei care o sfătuiesc pe Viorica Dăncilă, că o creștere economică bazată doar pe consum nu este o creștere sănătoasă și că ea se va întoarce, în scurt timp, împotriva oamenilor".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.