VIORICO, dar cu EXPORTURILE ce ai avut? Alt atac PSD-ALDE la economia României


VIORICO, dar cu EXPORTURILE ce ai avut? Alt atac PSD-ALDE la economia României

Guvernul Dăncilă a mai realizat o premieră la nivel național, dacă nu chiar european: a tăiat fondurile Programului de Promovare a Exporturilor (PPE). La rectificarea bugetară, din cele 20 milioane lei – credite bugetare și 45 milioane lei – credite de angajament solicitate de mediul de afaceri și însușite de Ministerul pentru Mediul de Afaceri s-au alucat zero lei – credite bugetare și, după îndelungi insistențe, 15 milioane lei – credite de angajament.

 Asta se traduce printr-o prezență substanțial redusă la târgurile și expozițiile internaționale, unde se întâlnesc cererile și ofertele de export/import și se stabilesc contractele. Or, România nu este deloc în situația de a-și permite ignorarea cerințelor de piață ale exportatorilor din moment ce în primul semestru al acestui an deficitul balanței comerciale a marcat un nou record negativ, depășind cu 1,5 miliarde de euro deficitul perioadei similare din 2018, cu o creștere procentuală dublă decât nivelul prognozat pe întregul an.

"În decizia guvernului nu este vorba doar de miopie economică, ci și de încălcarea reglementărilor legale: prin Legea nr. 30/1999, la art.2, al 3 se prevede că sumele necesare finanțării acțiunilor de promovare a exporturilor, prin organizarea de târguri și expoziții...nu vor fi mai mici de 0,1% din volumul de valută al exportului realizat în anul anterior, ceea ce ar fi însemnat – la cursul oficial al BNR – un nivel de peste 300 milioane lei", declară dr. Mihai Ionescu, președinte executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.