Vladimir Tismăneanu face radiogafia momentului: "Oamenii așteaptă o rezistență activă. În acest sens, USR și PLUS dețin avantajul clarității morale"! EXCLUSIV INTERVIU


Vladimir Tismăneanu face radiogafia momentului: "Oamenii așteaptă o rezistență activă. În acest sens, USR și PLUS dețin avantajul clarității morale"! EXCLUSIV INTERVIU

România traversează una din cele mai dificile perioade din punct de vedere politic. Cu o guvernare execrabilă, cea mai dezastruoasă de după 1989, țara noastră are ocazia în perioada 2019-2020 să pedepsească prin vot actuala coaliție incompetentă, coruptă, abuzivă PSD-ALDE.

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu politologul Vladimir Tismăneanu, profesor de științe politice la Universitatea Maryland din zona metropolitană Washington, DC., pentru a contura tabloul politic al momentului și pentru a trasa cele mai stringente direcții în privința alegerilor. 

Reporter Podul.ro: La cum a arătat dinamica electorală din ultima perioadă care sunt forțele politice în declin și care sunt cele care înregistrează o creștere?

Vladimir Tismăneanu: Ceea ce observ și salut este înviorarea spațiului politic. O regenerare, o revitalizare a discursului civic. USR și PLUS sunt formatiuni diferite de acelea care au dominat viața politică din ultimele trei decenii. Sunt instituțional și axiologic moderne. Cei doi ani de guvernare PSD-ALDE-UDMR au depășit, întru incompetență și nesimțire, deprimantele experiențe autoritar-cleptocratice din perioadele Iliescu, Năstase și Ponta.

Reporter Podul.ro: PSD-ALDE are vreo formulă electorală care să îi pună în pericol pe Klaus Iohannis, respectiv Dacian Cioloș în cursa prezidențialelor?

Vladimir Tismăneanu: Lentoarea și tergiversarea sunt două componente ale stitlului actualului președinte care vor fi probabil luate în considerație de electoratul democratic. Oamenii așteaptă o rezistență activă, nu una pasivă, în raport cu uriașele ticăloșii comise de pesediști și de oamenii lor. În acest sens, USR și PLUS dețin avantajul clarității morale.

Reporter Podul.ro: Ce le recomandați românilor în privința alegerilor electorale de anul acesta?

Vladimir Tismăneanu: Mai presus de orice, este important să înțelegem că fiecare vot contează, că participarea la vot poate schimba decisiv absurda direcție impusă de mafioții lui Dragnea. Revoluția civică presupune cetățeni conștienți de puterea lor.

Reporter Podul.ro: Cum putem scădea din impactul propagandei PSD, respectiv cea rusească asupra opiniei publice, întrucât putem vedea din ce în ce mai prezente oficinele propagandistice precum Sputnik pe lângă cele clasice cum ar fi Antena 3 și România TV?

Vladimir Tismăneanu: Arma lor este minciuna, calomnia, răspândirea celor mai nerușinate născociri. Arma noastră este adevărul, transparența, onestitatea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.